Δευτέρα, Απριλίου 18

Ποια ειδική εξέταση πρέπει να κάνετε αν πάσχετε από αυτοάνοσο

Η βελτίωση της υγείας είναι εφικτή με τη χρήση των νέων εργαλείων της σύγχρονης Ιατρικής.

Ποια ειδική εξέταση πρέπει να κάνετε αν πάσχετε από αυτοάνοσο

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD 


Ειδικές εξετάσεις εντοπίζουν με ακρίβεια τις ελλείψεις του οργανισμού που καθορίζουν την αντιμετώπιση και την πρόληψη των αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών.  


Κρυμμένη πείνα

Τι είναι η "κρυμμένη πείνα;" Δεν αφορά στην έλλειψη φαγητού, όπως θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Είναι ένας επιστημονικός όρος που αναφέρεται στις συσσωρευμένες ελλείψεις του οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία: βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα, αμινοξέα κ.ά. Η κρυμμένη πείνα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες στην εκδήλωση αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών(1-6).   
 
Το ανθρώπινο σώμα  για να λειτουργήσει φυσιολογικά χρειάζεται σε ιδανική αναλογία: 

  • οξυγόνο
     
  • νερό
     
  • μακροθρεπτικά στοιχεία (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες)
     
  • μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, λιπαρά οξέα, προβιοτικά, ένζυμα, αντιοξειδωτικά)
     
Η ιδανική αναλογία των παραπάνω είναι διαφορετική για το κάθε άτομο, αλλά και για το ίδιο άτομο σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του. 



Το ανθρώπινο σώμα  για να λειτουργήσει φυσιολογικά χρειάζεται θρεπτικά στοιχεία σε ιδανική αναλογία μεταξύ τους. 


Γιατί νοσούμε

Είναι εύκολο να καταλάβουμε τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο σώμα η πλήρης έλλειψη οξυγόνου, νερού ή τροφής. Αυτές γίνονται άμεσα αντιληπτές σε ένα διάστημα λίγων λεπτών, στην περίπτωση έλλειψης οξυγόνου, ή μερικών ημερών και εβδομάδων στις περιπτώσεις έλλειψης νερού και τροφής.  
 
Ωστόσο, η οριακή έλλειψη θρεπτικών συστατικών περνάει απαρατήρητη για πολλά χρόνια μέχρι την εκδήλωση κάποιας ασθένειας. Αλλά και όταν αυτή εκδηλωθεί, είναι πολύ δύσκολο να συνδεθεί με συγκεκριμένη έλλειψη από την στιγμή που οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες
(2,3).

Συνεχόμενα αυξανόμενος αριθμός μελετών, συνδέει τις ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων με χρόνιες παθήσεις. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι: 
 

  • Νόσος του Hashimoto και ασθένειες του θυρεοειδούς: σελήνιο, χρώμιο, βιταμίνη D, ψευδάργυρος.
     
  • Ψωρίαση: βιταμίνη D, ωμέγα-3.
     
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: βιταμίνη D.
     
  • Αλλεργίες, άσθμα: αφυδάτωση, μαγνήσιο, μεταλλικά στοιχεία, ωμέγα-3.
     
  • Διαβήτης: βιταμίνη D, μαγνήσιο, χρώμιο.
     
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας: βιταμίνη D, βαρέα μέταλλα, απαραίτητα αμινοξέα, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
     
  • Καρκίνος του μαστού: βιταμίνη D, ασβέστιο.
     
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος, βιταμίνη D.
     
  • Κολίτιδα και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
     
  • Νόσος του Alzheimer: βιταμίνη Β12, μαγνήσιο.
     
  • Αυτισμός: δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα, έλλειψη βιταμίνης D, βιταμίνης Β6 και μαγνησίου, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
     
  • Νόσος του Parkinson: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.  

Η οριακή χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ονομάζεται “κρυμμένη πείνα” και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πίσω από κάθε ασθένεια(1).
 
Η “κρυμμένη πείνα” σε συνδυασμό με: 

  • τη γενετική προδιάθεση 
     
  • την αυξημένη κατανάλωση “κενών” θερμίδων. Τροφές που παρέχουν θερμίδες χωρίς όμως να έχουν θρεπτική αξία (γλυκά, αναψυκτικά).
     
  • την αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού
     
  • περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το τοξικό φορτίο 
     
  • την έλλειψη άσκησης
     
  • το στρες

οδηγούν στην εκδήλωση αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών(1-9).  
   

Διαγνώστηκα με αυτοάνοσο, τι πρέπει να κάνω τώρα; 


Μετά από την αρχική διάγνωση, ο ειδικός γιατρός χορηγεί την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και συνήθως συμβουλεύει τους ασθενείς να αλλάξουν τρόπο ζωής και να ακολουθήσουν πιο υγιεινές επιλογές. 

Αρκετοί ασθενείς επιθυμούν να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους. Σε αυτό το σημείο, προσπαθούν από μόνοι τους να εντοπίσουν τι θα τους βοηθούσε καλύτερα στο να αποκαταστήσουν την υγεία τους.

Έρχονται τότε αντιμέτωποι με πληθώρα από αντικρουόμενα δεδομένα και είναι πρακτικά αδύνατο, μέσα από τυχαίες επιλογές, να εντοπίσουν τις ενέργειες που θα αποκαταστήσουν τη φυσιολογική και υγιή λειτουργία στα χιλιάδες μεταβολικά μονοπάτια του ανθρώπινου οργανισμού.   
 

Το επόμενο βήμα μετά τη διάγνωση ενός αυτοάνοσου ή χρόνιου νοσήματος 

Η διάγνωση είναι το πρώτο και όχι το τελευταίο βήμα στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων. Είναι ζωτικής σημασίας, παράλληλα ή σε συνέχεια της διάγνωσης ενός αυτοάνοσου νοσήματος, να εντοπιστούν και να διαχειριστούν οι υποκείμενες μεταβολικές διαταραχές και παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην εκδήλωση του.

Όσο νωρίτερα διαχειριστούν τα αίτια πυροδότησης των αυτοάνοσων, τόσο πιο αποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις πρόληψης και θεραπείας.

Η μέτρηση πολύ μικρών μορίων στον ανθρώπινο οργανισμό, 
προσδιορίζει τους διαφορετικούς παράγοντες της νόσου, αποτυπώνοντας με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις ανάγκες του οργανισμού(10-12)

Η μεταβολομική είναι η επιστήμη που μετράει τα μικρά μόρια, τους μεταβολίτες, που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού(10-17)Πρόκειται για ένα ιατρικό μοντέλο, το οποίο συνδυάζει τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου ως προς τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, τα γονίδια, τη μικροβιακή του σύνθεση και το περιβάλλον του

Οι μεταβολομικές αναλύσεις, σύμφωνα με την ιατρική σχολή του Harvard, αποτυπώνουν την ακριβή κατάσταση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού και είναι η πιο ακριβής μέθοδος αξιολόγησης της υγείας σήμερα (Harvard Mag).
 
Εντοπίζονται στοιχεία που αφορούν:

  • τις ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων (μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα, ωμέγα 3 κ.ά.)
     
  • την ικανότητα διαχείρισης φλεγμονών
     
  • τις διατροφικές ανάγκες
     
  • το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
     
  • την κατάσταση του μικροβίωματος 
     
  • την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια
     
  • τη λειτουργία του νευρικού συστήματος
     
  • την τοξική επιβάρυνση του οργανισμού 
     
  • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
     
και επιπρόσθετους δείκτες που εστιάζουν στην απόκλιση του οργανισμού από τη φυσιολογική λειτουργία σε κυτταρικό επίπεδο.

 

Η αποκατάσταση της μεταβολικής ισορροπίας του οργανισμού, σε συνδυασμό με την εφαρμογή εντατικής ιατρικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής και διατροφής, βελτιώνει την κλινική εικόνα και την πορεία της υγείας ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα(18-20)



Αποτελέσματα εξετάσεων & αγωγή

Η αγωγή για την επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού διαμορφώνεται ανάλογα με τις ελλείψεις, τις ανισορροπίες και ανάγκες του οργανισμού που εντοπίζονται.

Περιλαμβάνει, παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή, χορήγηση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και ειδική διατροφή για την αναπλήρωση των ελλείψεων.
 
H διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων.
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία στα αυτοάνοσα και χρόνια προβλήματα υγείας έχουμε δει ότι η βελτίωση της υγείας είναι εφικτή με τη χρήση των νέων εργαλείων της σύγχρονης Ιατρικής(21-30)
  https://www.drtsoukalas.com/iatriki-akriveias-chronia-avtoanosa-su-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .