Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Αυξήσεις και διακοπές ρεύματος: Θεατές παραμένουν κυβέρνηση και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Πόσο θα πληρώνουμε τον ενδοτισμό του Κ. Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ;

 

Αντιμέτωποι με διακοπές ρεύματος χιλιάδες συμπολίτες μας τις επόμενες μέρες. Νέα πυρά για την απάθεια της κυβέρνησης και το αφήγημα Χατζιδάκη για το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Στοπ στις διακοπές ρεύματος ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και τις προκλητικές δηλώσεις του Β. Οικονόμου. Φθηνή ενέργεια στον λαό ζητά το ΚΚΕ. ΜέΡΑ25: Πόσο θα πληρώνουμε τον ενδοτισμό του Κ. Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ;

Απελπισμένοι πολίτες και επιχειρηματίες, που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος με τις τεράστιες αυξήσεις και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ενάντια ρήτρα αναπροσαρμογής (Βλ. «Μαζική αγωγή ενάντια στη ρήτρα αναπροσαρμογής»), ενώ οι καταγγελίες για αδιαφάνεια και άδικες χρεώσεις να συνεχίζονται, όπως επίσης η απάθεια της κυβέρνησης.

Μιλώντας για το φλέγον ζήτημα το πρωί στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, που επανέλαβε πως από την 1η Απριλίου έως τις 21 Απριλίου έχουν δοθεί 26.500 εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης, από όλους τους παρόχους, από τις οποίες έχουν εκτελεστεί περίπου το 25%, και ακολουθούν οι περίπου 21.000 τις επόμενες μέρες. 

«Υπάρχουν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά τα περισσότερα είναι νοικοκυριά» τόνισε και επεσήμανε πως οι τεχνικοί δεν ευθύνονται για τις διακοπές του ρεύματος, καθώς το κόβουν λόγω των εντολών των παρόχων, αλλά αναγκάζονται να έρχονται σε διαμάχες με καταναλωτές που τους θεωρούν υπεύθυνους, παρ΄ όλο που δεν γνωρίζουν τις περιπτώσεις τους.

«Το θέμα είναι ότι σήμερα που μιλάμε οι υπερβολικοί λογαριασμοί που ξεπερνούν έναν μισθό ή μία σύνταξη δημιουργούν το πρόβλημα, γιατί όσους διακανονισμούς και να κάνεις αν ο διακανονισμός πέφτει πάνω στον άλλον διακανονισμό γιατί ο καταναλωτές δεν έχει τα χρήματα να πληρώνει κάθε φορά» υπογράμμισε ο ίδιος.

Και απεύθυνε εκ νέου έκκληση στην κυβέρνηση να ενεργήσει γιατί «βλέπουμε την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να κάθεται και απλώς να παρακολουθεί την κατάσταση χωρίς να δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά». Θύμισε δε πως «από τον Αύγουστο του 2021 λέγαμε ότι οι αυξήσεις είναι πάνω από 30%. Κι εμείς πέσαμε έξω γιατί οι αυξήσεις ήταν τελικά 60% και 70%. Εδώ έχει ευθύνη η κυβέρνηση, γιατί έπρεπε να ενημερώσει τους καταναλωτές τι θα συμβεί με την ρήτρα αναπροσαρμογής»

«Γιατί το αφήγημα του κ. Χατζιδάκη για το Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν ότι εμείς συμβουλευόμαστε τους καλύτερους, τους πιο ειδικούς και θα είναι πολύ φθηνότεροι και αντί να είναι φθηνότεροι έχουμε 70% πάνω. Γιατί το ρεύμα από κοινωνικό αγαθό έχει γίνει χρηματιστηριακό είδος» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 
 
Παράλληλα, σχολίασε πως για να γίνει η επανασύνδεση πρέπει να υπογραφεί νέο συμβόλαιο με πολύ μεγαλύτερη εγγύηση και πως τα «κλειστά συμβόλαια» για δύο χρόνια σήμερα ξεκινάνε από 0,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα και φτάνουν τα 0,26 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ η επιδότηση είναι μόνο για 1200 κιλοβατώρες, δηλαδή 300 κιλοβατώρες το μήνα, κι από και πάνω η τιμή είναι πολύ υψηλότερη.

Στο μεταξύ αντιδράσεις έχουν πυροδοτήσει οι προκλητικές δηλώσεις ακόμα ενός βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα, του Βασίλη Οικονόμου, που ισχυρίστηκε το πρωί μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ ότι πρόκειται επί της ουσίας για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Με αφορμή τα παραπάνω η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε σήμερα στην πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης σε «γαλάζια» μεγαλοστελέχη, όπως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, ενώ ο αρχηγός του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, προανήγγειλε ότι αύριο θα καταθέσει τροπολογία για μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι να κριθεί η νομιμότητά της από τα ελληνικά δικαστήρια.

Στοπ στις διακοπές ρεύματος απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η απάντηση της ΝΔ στην απελπισία τους είναι χυδαίες προσβολές όπως ότι "μπορούν να πληρώσουν" και πως "το τζάμπα πέθανε", όπως είπε με απύθμενο θράσος ο Β. Οικονόμου στην ΕΡΤ. Ενώ μόλις χθες η κα Καραμανλή ενημέρωσε τον κόσμο πως "χαλάλι" του κ. Στάσση η έπαυλη 759 τ.μ. με πισίνες ολυμπιακών εγκαταστάσεων στη Τζιά» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το Γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου επισημαίνει πως «περισσότεροι από 25.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι και νοικοκυριά, βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με διακοπή ρεύματος, αδυνατώντας να πληρώσουν τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής Μητσοτάκη που πολλές φορές ξεπερνά ακόμα και τον μισθό ή την σύνταξή τους».

Και επαναλαμβάνει τις κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού και βουλευτών τονίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ όχι απλά στηρίζουν την αισχροκέρδεια, αλλά κοροϊδεύουν τους πολίτες μέσα στα μούτρα τους.

»Απαιτούμε να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για χιλιάδες διακοπές παροχής ρεύματος. Η κοινωνία απαιτεί μέτρα προστασίας, μέτρα που μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει» καταλήγει η ανακοίνωση.

Φθηνή ενέργεια στον λαό ζητά το ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε την ανάγκη για «σχεδιασμένη αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών της χώρας για φτηνή ενέργεια στον λαό είναι η λύση και όχι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων ΗΠΑ και των εφοπλιστών με τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG».

Ο ίδιος σημείωσε πως «πρέπει να απεμπλακεί η χώρα από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση και να αποσυρθεί από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία. Να αξιοποιηθεί ο εγχώριος λιγνίτης χωρίς τα τέλη ρύπων που επέβαλε η ΕΕ και να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι που επιβαρύνουν την ενέργεια καθώς και το Χρηματιστήριο Ενέργειας».

«Είναι ανάγκη ο λαός μας να συγκρουστεί με την πολιτική της ΕΕ και τους σχεδιασμούς που εξυπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου για να μπορέσει να βρει ανακούφιση, αλλά πάνω απ' όλα ν' ανοίξει τον δρόμο για μια διαφορετική εξέλιξη στην οικονομία και στην κοινωνία όπου στο επίκεντρο θα είναι οι ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών» είπε.

ΜέΡΑ25: Πόσο θα πληρώνουμε τον ενδοτισμό Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ;

«Πόσο θα πληρώσει ακόμα ο λαός μας την υποκρισία και τον ενδοτισμό του κ. Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ; Πόσο ακόμα να πληρώσουν οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τον ενδοτισμό του κ. Μητσοτάκη και του λοιπού νατοϊκού τόξο στο ΝΑΤΟ;» αναρωτιέται ρητορικά το ΜέΡΑ25.

«Το τελεσίγραφο 22 ημερών της Gazprom προς την χώρα μας αναδεικνύει την ελεεινή εξάρτηση από το ΝΑΤΟ και την τεράστια υποκρισία του πρωθυπουργού» σχολίασε το κόμμα σε νέα ανακοίνωσή του υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Εάν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κόψει τις αγορές φυσικού αερίου από την Gazprom, ιδού η Ρόδος, ας το κάνει. Το να συνεχίζει όμως από τη μία τις αγορές και από την άλλη να αποδεικνύει τον ενδοτισμό του στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αρνούμενος υποκριτικά να ανοίξει διπλό λογαριασμό στη Gazprom, συνιστά το άκρον άωτον της ελεεινής εξάρτησης, της μέγιστης υποκρισίας και, σε τελική ανάλυση, ακόμα και της ίδιας της ανοησίας. 

»Μια σειρά από χώρες, όπως η Αυστρία και άλλες, έχουν ήδη προχωρήσει στο άνοιγμα των σχετικών λογαριασμών για την δυνατότητα πληρωμής του φυσικού αερίου. Το ότι εδώ ο κ. Μητσοτάκης και το νατοϊκό τόξο προωθούν τα συμφέροντα του ακριβότερου LNG, κάνοντας τη χώρα μας, πέρα από αποικία των Βρυξελλών και του Βερολίνου, τώρα και αποικία του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον, είναι κάτι που δεν μπορεί να πληρώνει άλλο ο λαός μας».

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/341669_ayxiseis-kai-diakopes-reymatos-theates-paramenoyn-kybernisi-kai-rythmistiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.