Πέμπτη, Απριλίου 28

Ο 190 ετών Jonathan έγινε η γηραιότερη χελώνα του κόσμου

 Εκτιμάται ότι ο Jonathan γεννήθηκε το 1832

Γιορτάζοντας φέτος τα 190α γενέθλιά του, ο Jonathan είναι πλέον η γηραιότερη χελώνα που έζησε ποτέ. Ο επίσημος τίτλος του ρεκόρ του είναι «το γηραιότερο χελώνιο», αναφέρει το guinnessworldrecords.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αγίας Ελένης: «Ο Jonathan πέρασε καλά τον

χειμώνα. Βόσκει καλά τώρα, αλλά αγνοεί την τροφή αν απλώς την τοποθετήσουμε στο έδαφος. Το Κτηνιατρικό Τμήμα εξακολουθεί να τον ταΐζει με το χέρι μία φορά την εβδομάδα για να πάρει τις θερμίδες, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία του, καθώς είναι τυφλός και δεν έχει όσφρηση. Η ακοή του όμως είναι εξαιρετική και του αρέσει η συντροφιά των ανθρώπων», λέει η ανακοίνωση.

Η ακοή του όμως είναι εξαιρετική και του αρέσει η συντροφιά των ανθρώπων», λέει η ανακοίνωση.

Προηγούμενος κάτοχος του τίτλου ήταν η Tu’i Malila, μια χελώνα που έκανε δώρο στη βασιλική οικογένεια της Τόνγκα ο Captain Cook γύρω στο 1777. Έζησε συνολικά πάνω από 188 χρόνια και παρέμεινε υπό τη φροντίδα της βασιλικής οικογένειας μέχρι τον θάνατό της το 1965.

Εκτιμάται ότι ο Jonathan γεννήθηκε το 1832. Η εκτίμηση βασίζεται στο γεγονός ότι ήταν ενήλικος, δηλαδή τουλάχιστον 50 ετών, όταν έφτασε στην Αγία Ελένη από τις Σεϋχέλλες το 1882. Κατά πάσα πιθανότητα, είναι ακόμη μεγαλύτερος από όσο νομίζουμε.

Ενώ μια παλιά φωτογραφία που τραβήχτηκε μεταξύ 1882 και 1886 τον έδειχνε να βόσκει στον κήπο του Plantation House, της κατοικίας του Κυβερνήτη της Αγίας Ελένης, όπου έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Εξακολουθεί να περιπλανιέται στους ίδιους χώρους σήμερα, όπου απολαμβάνει τη συντροφιά τριών άλλων χελωνών: του David, της Emma και του Fred.

7 6

Έχει ζήσει μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας, όπως:

• Τη λήψη της πρώτης φωτογραφίας το 1838

• Το πρώτο τηλεφώνημα το 1876

• Την εφεύρεση του λαμπτήρα το 1878

• Την ολοκλήρωση του Πύργου του Άιφελ το 1887

• Την πρώτη ηλεκτροκίνητη πτήση των αδελφοί Wright το 1903

• Την προσγείωση των Neil Armstrong και Buzz Aldrin στην Σελήνη το 1969

4 11

Καθώς ο κόσμος γύρω του εξελισσόταν ο Jonathan παρέμενε ο ίδιος. Μέχρι σήμερα, τα κύρια ενδιαφέροντά του είναι ο ύπνος, το φαγητό και το ζευγάρωμα.

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο  του, Joe: «Ο Jonathan απολαμβάνει τον ήλιο, αλλά τις πολύ ζεστές μέρες προτιμά τη σκιά. Τις ζεστές μέρες κάνει ηλιοθεραπεία. Τεντώνει το λαιμό του και τα πόδια του έξω από το καβούκι του για να απορροφήσει τη θερμότητα. Όταν κάνει κρύο προτιμά να κρύβεται σε φύλλα ή κομμένα χόρτα και να παραμένει εκεί όλη μέρα»

Παρά το γεγονός ότι χάνει ορισμένες από τις αισθήσεις του, όπως την όραση και την όσφρησή, φαίνεται να έχει ακόμα πολλή ενέργεια: «Παρά την ηλικία του, έχει ακόμα καλή λίμπιντο και ζευγαρώνει συχνά με την Emma και μερικές φορές με τον Fred» αποκάλυψε ο Joe.

6 7
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανάμεσα στα αγαπημένα φαγητά του Jonathan είναι το λάχανο, το αγγούρι, το καρότο, το μήλο και άλλα φρούτα εποχής. Του αρέσει επίσης η μπανάνα, αλλά συνήθως κολλάει στα δόντια του, ενώ οι καρδιές μαρουλιού, αν και όχι πολύ θρεπτικές, είναι οι αγαπημένες του.

https://www.pronews.gr/perivallon/fysi/o-190-eton-jonathan-egine-i-giraioteri-xelona-tou-kosmou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .