Τετάρτη, Μαΐου 4

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ: ΕΚΡΗΞΗ ΤΙΜΩΝ, ΧΡΕΟΣ, ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΥΡΝΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ!

ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Η Ελλάδα μια χώρα με 388 δισεκ. ευρώ χρέους με διολισθαίνουσα οικονομία και με παθογένειες ανεπίλυτες δεν έχει καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι δεν αποτελεί χώρα υψηλού κινδύνου…

Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι κάθε φορά που προκαλείται κάτι αρνητικό στις διεθνείς οικονομίες και αγορές…

η Ελλάδα εμφανίζει μια από τις χειρότερες εικόνες διεθνώς.

Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος παρ΄ ότι παρουσιάζεται βιώσιμο μεσοβραχυχρόνια, παρ΄ ότι υποστηρίζεται από την ΕΚΤ και παρ΄ ότι μόνο 80 δισεκ. του χρέους βρίσκεται σε ιδιώτες συνεχίζει να αποτελεί υψηλού κινδύνου asset.
Η εικόνα των ελληνικών ομολόγων είναι ξεκάθαρα η χειρότερη εάν ληφθεί υπόψη το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων αναφοράς αλλά και εάν συνυπολογιστεί ότι το 70% του χρέους προέρχεται από θεσμούς όπως EFSF, ΕSM, διακρατικά δάνεια κ.α.

Η Ελλάδα με το μικρότερο χρέος σε χαρτοφυλάκια ιδιωτών επενδυτών εμφανίζει την χειρότερη εικόνα σε σχέση με άλλες χώρες…
Μάλιστα οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων της τρέχουσας περιόδου είναι παρόμοιες με την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ όπου η οικονομία πέρασε ένα σοκ λόγω των αριστερών επικίνδυνων πειραματισμών ειδικά το 2015.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στη δεύτερη ζώνη (12,0%-22,5%) των κρατών-μελών της ΕΕ με τις υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με μέση ευρωπαϊκή αύξηση 11%.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, η χώρα μας με αύξηση 96%, συγκαταλέγεται στην πρώτη ζώνη με ποσοστιαίες αυξήσεις άνω του 70%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 12% και φιγουράρει στη δεύτερη θέση των πιο “ακριβών” κρατών πίσω από τη Βουλγαρία.

Στο υπουργείο Οικονομικών ανεβάζουν σε πάνω από 6% την πρόβλεψη για το μέσο ετήσιο πληθωρισμό το 2022 όταν η αρχική εκτίμηση ήταν για 1%.

Την ίδια στιγμή μεγάλα αβεβαιότητα υπάρχει και με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών, τα οποία αντί να μειώνονται με τα προγράμματα των ευνοϊκών ρυθμίσεων που θεσπίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αυτά εξακολουθούν να φουσκώνουν επικίνδυνα. Η δεξαμενή των απλήρωτων οφειλών ξεχείλισε τον Ιανουάριο φτάνοντας μια ανάσα από τα 113 δισ. ευρώ μετά τα χρέη των 803 εκατ. ευρώ που προστέθηκαν από τις απλήρωτες υποχρεώσεις, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που νιώθει την κόκκινη καταιγίδα των φόρων να απειλεί ευθέως τις προοπτικές της οικονομίας.

Ο φόβος του υπουργείου Οικονομικών πηγάζει από το ενδεχόμενο να ενταθεί η «στάση πληρωμών» στερώντας πολύτιμα έσοδα από τα κρατικά ταμεία, την ώρα που ο προϋπολογισμός δοκιμάζεται από τις πιέσεις στο σκέλος των δαπανών με την αύξηση της επιδότησης του ενεργειακού κόστους.

https://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%95%ce%a0%ce%99%ce%a3%ce%a4%ce%a1%ce%9f%ce%a6%ce%97-%ce%a3%ce%a4%ce%91-%ce%9c%ce%91%ce%a5%ce%a1%ce%91-%ce%a7%ce%a1%ce%9f%ce%9d%ce%99%ce%91-%ce%a4%ce%a9%ce%9d-%ce%9c%ce%9d%ce%97%ce%9c%ce%9f%ce%9d/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.