Τετάρτη, Μαΐου 4

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ στην Εκδήλωση του «Δικτύου Ελλήνων Ριζοσπαστών» για την ελευθερία του Τύπου στη Θεσσαλονίκη


ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ στην Εκδήλωση του «Δικτύου Ελλήνων Ριζοσπαστών» για την ελευθερία του Τύπου στη Θεσσαλονίκη 

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος θέλει να ευχαριστήσει τους Έλληνες Ριζοσπάστες για την σημερινή διοργάνωση και κυρίως για την τιμητική πρόσκληση που μας απηύθυναν. 

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον φίλο Σάββα Τσιτουρίδη και τον πρώην υπουργό  Νίκο Τσαρτσιώνη καθώς και όλα τα ιδρυτικά στελέχη αυτού του ομίλου πολιτικού προβληματισμού.

 

Φίλες και φίλοι 

 

Εκτός από το θέμα επί της ανελευθερίας του τύπου εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες - και δεν εκφράζω κανέναν άλλον εκ των παρόντων συμμαχητών-   επί της ουσίας θεωρούμε ότι η σημερινή σύναξη μπορεί να είναι ένα ακόμη σταθερό και ισχυρό βήμα στην πορεία συγκρότησης ενός νέου ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ .

Μιας μεγάλης γαλάζιας κεντροδεξιάς συμμαχίας  -με τη σύμπραξη των νέων καθώς και των καταξιωμένων  έμπειρων ιστορικών στελεχών της παράταξης- η οποία θα πάρει μέρος στις εκλογές και μπαίνοντας στη Βουλή θα αποτελέσει την εγγύηση για μια νέα κυβερνητική πορεία στα εθνικά και κοινωνικά διακεκαυμένα ζητήματα .

 


Σας θυμίζω πως για αρκετούς εξ ‘ ημών έχει προηγηθεί η Αντι Δεθ στην Αθήνα για την οικονομία και θα ακολουθήσει νέα  εκδήλωση στην Αθήνα , για το κοινωνικό κράτος κ την κοινωνική πολιτική όπου θα είναι καλεσμένοι και οι αποκλεισμένοι -  κομμένοι γαλάζιοι συνδικαλιστές από το Συνέδριο του Μητσοτάκη .

 

Για εμάς νομίζω και για μια μεγάλη μερίδα της βάσης της ΝΔ , το timing 48 ώρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου των Άλαλων Χειροκροτητών έχει και  αυτό τον ιδιαίτερο συμβολισμό του.

 

Φίλες και φίλοι 

Τι να πω περισσότερο εγώ σήμερα ενώπιον σας από όσα ήδη έχουν αναφερθεί και από όσα γράφουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης και τα αναπαράγουν το ένα μετά το άλλο για  την «κατρακύλα» στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου ;

Αφορμή υπήρξε η πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσαν για το 2022 οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

 

Συγκεκριμένα, είναι πρώτο θέμα στο Euractiv.com αλλά και στο Euractiv.gr, όπου εμφανίζεται η είδηση πως η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις και από την 70η θέση το 2021 βρέθηκε στην 108η μέσα σε ένα χρόνο.

 

«Η Ελλάδα αντικαθιστά τη Βουλγαρία ως μαύρο πρόβατο ελευθερίας του Τύπου της ΕΕ» αναφέρει συγκεκριμένα το Euractiv.com, σημειώνοντας πως συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ βρίσκεται στη χειρότερη θέση, ξεπερνώντας ακόμη και την Βουλγαρία.

Η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει από τη 30η θέση το 2007), επι Κώστα Καραμανλή όπου μετά κατρακυλήσαμε  στη, 99η το 2014       και επι Μητσοτάκη φτάσαμε στην 70η και φέτος (2022) στην 108η θέση από τις 180!

Είμαστε  πίσω από την Αγκόλα, το Τόγκο τη Μποτσουάνα και κάτω από την Αλβανία . Σας θυμίζω τις διώξεις δημοσιογράφων, και της Εισαγγελέως Τουλουπάκη για το σκάνδαλο NOVARTIS και την επίμονη προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου των ΜΜΕ.                

Έντονα απασχολούν και την Ευρωβουλή εκτός όλων των προαναφερθέντων και οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων - εκδοτών και πολιτικών αντιπάλων από την ΕΥΠ που εποπτεύει προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Αυτές οι κυβερνητικές πρακτικές   προβληματίζουν και τους  ευρωβουλευτές και τις αρμόδιες επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου . Εάν συνεχίσει έτσι ο Μητσοτάκης στο τέλος θα βρεθεί σε δεινή θέση. Εξ’ άλλου η αλαζονεία που επιδεικνύει ο Μητσοτάκης -από την  προώθηση του λόμπι της  ενέργειας μέχρι τον διορισμό γιού του-οφείλεται και στην αίσθηση ότι ελέγχει τα ΜΜΕ.

Ο Μητσοτάκης και οι ΜΑΞΙΜΟΠΑΙΔΕΣ  έχουν  προστασία ενώ οι «ενοχλητικοί» έχουμε αποκλειστεί.

Οι ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΚΑΝΑΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ …

 

Ευτυχώς όμως ο συνδυασμός της λαϊκής αντίδρασης και του Διαδικτύου, ενισχύει την κριτική που θέλει να  φιμώσει.

H οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2010 βρήκε απροετοίμαστη την ελληνική κοινωνία, την πολιτική εξουσία και τα MME. Πολλά μέσα κατέρρευσαν οικονομικά και η ανεργία στον κλάδο εκτοξεύτηκε.  Το επάγγελμα του δημοσιογράφου απαξιώθηκε και οι απογοητευμένοι πολίτες στράφηκαν εναντίον τους.  Με δεδομένα τα ασφυκτικά οικονομικά των ενημερωτικών επιχειρήσεων, πολλοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν μεγάλη και απροκάλυπτη πίεση, καθώς και υποδείξεις από τους ιδιοκτήτες των μέσων προκειμένου να μην αποτελούν εμπόδιο στις πολιτικές τους επιδιώξεις ή τα κείμενά τους να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά  συμφέροντα της εκάστοτε ιδιοκτησίας.

 Αυτή η πίεση έχει οδηγήσει σε μια ιδιότυπη «αυτολογοκρισία» των δημοσιογράφων που τελικά δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας . Από την άλλη, πολλοί θεωρούν  ότι μεγάλο βάρος της ευθύνης φέρουν οι δημοσιογράφοι εκείνοι που έκαναν εκπτώσεις στο επάγγελμά τους, αντί τριάκοντα αργύριων . Καθώς και εκείνοι οι δημοσιογράφοι που εγκατέλειψαν το ρεπορτάζ και επέλεξαν να  υιοθετήσουν άκριτα τις εντυπωσιακές ειδήσεις, «κιτρινίζοντας» και σε πολλές αναπαράγοντας fake news . 

Στην πρόσφατη πανελλαδική δημοσκόπηση της KAΠA Research για λογαριασμό του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία , αποτυπώνεται ανάγλυφα η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στα ΜΜΕ.

 Το 67% απάντησε ότι τα ελληνικά μέσα αναμεταδίδουν ψευδείς (μη έγκυρες) ειδήσεις . Ο βαθμός ελευθερίας των ΜΜΕ αξιολογήθηκε με μόλις 4,09/10.Τέλος, πάνω από 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι τα ΜΜΕ ελέγχονται από την πολιτική εξουσία. Πρόκειται για ένα καζάνι που βράζει, εγκυμονώντας κινδύνους για όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες της ενημέρωσης.Επομένως, δεν είναι καθόλου εύκολο να είναι κανείς δημοσιογράφος ή φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα. 

Η κυρίαρχη άποψη, σύμφωνα με πολλούς μελετητές, είναι ότι τα πολιτικά κόμματα, οι επιχειρήσεις και ειδικά οι τράπεζες και τα μέσα ενημέρωσης είχαν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο πλέγμα σχέσεων και αλληλοϋποστήριξης που βασίζονταν στην εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων . 

Η συμμετοχή των μέσων ενημέρωσης σε αυτό το τρίγωνο εξασφαλιζόταν είτε με απευθείας είτε με έμμεση -μέσω τραπεζικών δανείων- κρατική χρηματοδότηση.  Το ύψος των δανείων προς τα μέσα ενημέρωσης είχε φθάσει το 1.270.000.000 ευρώ (40). 

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι παράδοξο που οι Έλληνες και όχι μόνον , δυστυχώς,  έχουν χαμηλή εκτίμηση για τα  ΜΜΕ και η Ελλάδα αποτελεί τη μόνη χώρα στον κόσμο, όπου το κοινό εμπιστεύεται τα social media περισσότερο από τα συμβατικά μέσα .

Το ζητούμενο λοιπόν ; ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !

Γιατί με Ελευθερία παντού μπορούμε να έχουμε το καλύτερο ίσως μείγμα πολιτικής για την πρόοδο των ατόμων , των κοινωνιών αλλά και της διεθνούς κοινότητας στο σύνολο της. 

Πάνω σε αυτές τις διαπιστώσεις , βασίστηκε και η σύγχρονη φιλελεύθερη άποψη , πως ο αρμονικός συνδυασμός όλων των προταγμάτων με την ελευθερία συνιστά το σταθερό υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ανοιχτής κοινωνίας , της διεθνούς συνεργασίας και εν τέλει της ατομικής και συλλογικής ευημερίας στον κόσμο.

ΥΓ. Έλα  σήμερα στο holiday ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στις 6.30 μμ 

Σε περιμένουμε 48 ώρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου του μεταλλαγμένου Ι.Χ. κομματος Μητσοτάκη. Εμείς οι ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ κάνουμε ένα ακόμη βήμα στη πορεία συγκρότησης  νέου ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ. Πάρε & ΕΣΥ ενεργό  θέση στη σύμπραξη νέων στελεχών κ έμπειρων ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ για να κρατήσουμε ΟΡΘΙΑ ΤΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ μας!

Θέμα της εκδήλωσης: ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΜΜΕ -ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΥΠΟΥ Δεν ξεχνάμε …οι ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΕΣ που στηρίζουν ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ αυτοί ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ την ΠΑΤΡΙΔΑ & το ΛΑΟ, τον ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ & τον ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .