Τρίτη, Μαΐου 31

Ουκρανία: η μεγάλη χειραγώγηση


 Του Τιερί Μεϊσάν

Ενώ πολλαπλασιάζονται οι αποκαλύψεις για τις καταχρήσεις που διέπραξαν οι Ουκρανοί μπαντεριστές τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι Δυτικοί συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται μόνο τα δεινά των ουκρανικών αμάχων πληθυσμών. Αγνοούν τα πάντα για τις βαθύτερες αιτίες του πολέμου, καθώς και για τα γεγονότα που οδήγησαν το Κρεμλίνο να τον ξεκινήσει. Όπως και να έχει, οι μπαντεριστές χάνουν και οι μεγάλες δυνάμεις προετοιμάζουν την ειρήνη.

Το παρόν άρθρο είναι συνέχεια των:
 1. « Η Ρωσία θέλει να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών », 4 Ιανουαρίου 2022.
 2. « Η Ουάσιγκτον συνεχίζει το σχέδιο της RAND Corporation στο Καζακστάν και μετά στην Υπερδνειστερία », 11 Ιανουάριο 2022.
 3. « Η Ουάσιγκτον αρνείται να ακούσει τη Ρωσία και τη Κίνα », 18 Ιανουαρίου 2022.
 4. “Ουάσιγκτον και Λονδίνο πάσχουν από κώφωση”, 2 Φεβρουαρίου 2022.
 5. “Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο προσπαθούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην Ευρώπη”, 8 Φεβρουαρίου, 2022.
 6. “Δύο ερμηνείες για την ουκρανική υπόθεση”, 15 Φεβρουαρίου 2022.
 7. «Ήχησαν οι σάλπιγγες της κόλασης στην Ουάσιγκτον, ενώ οι σύμμαχοί της αποσύρονται», 22 Φεβρουαρίου 2022.
 8. «Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στους Στραουσιανούς», 1 Μαρτίου 2022.
 9. «Μια συμμορία τοξικομανών και νεοναζί», 5 Μαρτίου 2022.
 10. “Το Ισραήλ άναυδο με τους Ουκρανούς νεοναζί”, 8 mars 2022.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στην Ουκρανία με δύο ριζικά διαφορετικές αφηγήσεις ανάλογα με το αν κάποιος ακούει δυτικά ή ρωσικά ΜΜΕ. Αυτές οι δύο εκδοχές διαφέρουν όχι μόνο για τη περιγραφή του πόλεμου, αλλά και κυρίως για τη περιγραφή των στόχων του.

Στη Δύση, το κοινό είναι πεπεισμένο ότι ο ρωσικός στρατός έχει τεράστια υλικοτεχνικά προβλήματα και δεν είναι σε θέση να εφοδιάσει τα τανκς του με καύσιμα. Τα αεροπλάνα του χτυπούν αδιάκριτα στρατιωτικούς στόχους και άμαχους, καταστρέφοντας αδιάκριτα ολόκληρες πόλεις. Ο δικτάτορας Πούτιν δεν θα τελειώσει παρά μόνο όταν συντρίψει το Κίεβο και σκοτώσει τον εκλεγμένο πρόεδρο Ζελένσκι. Στα μάτια του, η Ουκρανία είναι ένοχη επειδή επέλεξε τη δημοκρατία το 2014 αντί να ανασυνθέσει τη Σοβιετική Ένωση. Μέχρι τότε σπέρνει θάνατο και ερήμωση στον άμαχο πληθυσμό, ενώ οι στρατιώτες του σκοτώνονται σε μεγάλη κλίμακα.

Αντίθετα, στη Ρωσία, πιστεύουν ότι οι μάχες περιορίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές, το Ντονμπάς, την ακτή της Αζοφικής Θάλασσας και σε στρατιωτικούς στόχους παντού αλλού. Μάλιστα, λυπούνται για κάποιες απώλειες, αλλά όχι για εκατόμβη. Παρατηρούν με έκπληξη την υποστήριξη που προσφέρουν οι πρώην σύμμαχοι του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος) στους Μπαντεριστές, τους Ουκρανούς νεοναζί. Περιμένουν να εξουδετερωθούν όλοι για να επιστρέψει η ειρήνη.

Σε θόρυβο βάθους, η Δύση έχει εξαπολύσει έναν οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Πολλές δυτικές εταιρείες εγκατέλειψαν τη χώρα και αντικαταστάθηκαν αμέσως από άλλες από χώρες που δεν συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο. Για παράδειγμα, τα εστιατόρια McDonald’s θα αντικατασταθούν από την τουρκική αλυσίδα Chitik Chicken, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποδέχονται τους ολιγάρχες που εκδιώχθηκαν από την Ευρώπη. Η Κίνα και η Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα προγραμματίζουν τη δημιουργία ενός οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος παράλληλου με αυτό του Μπρέτον Γουντς. Με λίγα λόγια, ο κόσμος χωρίζεται στα δύο.

Ποιος λέει την αλήθεια;

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι πεπεισμένες ότι ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει διαφύγει από το Κίεβο και ότι κάνει τις βιντεοπαρεμβάσεις του από κάποιο στούντιο. Σαρώνουν όλα τα μηνύματά του για να εντοπίσουν πού κρύβεται.

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σύμφωνα με τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δηλαδή το διακυβερνητικό φόρουμ που δημιουργήθηκε από τις συμφωνίες του Ελσίνκι (1973-75), το μέτωπο του Ντονμπάς ήταν σταθερό εδώ και αρκετούς μήνες, όταν οι βομβαρδισμοί ξανάρχισαν από την Τετάρτη. 16 Φεβρουαρίου 2022 για να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους την Παρασκευή 18 (ακούγονταν περισσότερες από 1.400 εκρήξεις). Οι τοπικές κυβερνήσεις του Ντόνεστκ και του Λούγκανσκ απέσυραν τότε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους για να τους προστατεύσουν από αυτόν τον κατακλυσμό φωτιάς.

Το βράδυ της 18ης, ξεκινούσε η ετήσια συνάντηση των ελίτ του ΝΑΤΟ, η «Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου». Ένας από τους πιο αξιοσημείωτους καλεσμένους ήταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy. Στις 19, πήρε τον λόγο και δήλωσε ότι η χώρα του φιλοδοξούσε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ρωσίας. Στις 20, η Δούμα έβραζε στη Μόσχα και ψήφισε μια πρόταση που ζητούσε από τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει τις δύο δημοκρατίες του Ντονμπάς ως ανεξάρτητες, κάτι που έκανε βιαστικά το βράδυ της 21ης. Δεν υπήρχαν καν σημαίες των δύο νέων εθνών στο Κρεμλίνο.

Στις 24 ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση με μαζικό βομβαρδισμό των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, στη συνέχεια των εργοστασίων στρατιωτικών εξοπλισμών και των στρατώνων των μπαντεριστών (των Ουκρανών νεοναζί). Η ρωσική στρατιωτική στρατηγική είχε αυτοσχεδιαστεί, όπως και η διπλωματική αναγνώριση των δημοκρατιών του Ντονμπάς. Τα αναπτυσσόμενα στρατεύματα είχαν ήδη εξαντληθεί από τις ασκήσεις που μόλις είχαν πραγματοποιήσει στη Λευκορωσία.

Διαβάστε την συνέχεια στο voltairenet


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .