Πέμπτη, Μαΐου 19

Ανατιμήσεις: Το ράλι στα σιτηρά «καίει» το ψωμί

ΨΩΜΙ

Μόνο τον Απρίλιο το ψωμί ακρίβυνε κατά 5%, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και όλα δείχνουν ότι αυτή η αύξηση δεν θα είναι ούτε η τελευταία ούτε η μεγαλύτερη.

Το χθεσινό ξέφρενο ράλι της τιμής του σίτου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, δείχνει ζοφερή προοπτική για τις παγκόσμιες προμήθειες, απειλώντας με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ήδη σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, η τιμή για ένα κιλό ψωμί τύπου “χωριάτικο” έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ, ενώ στα πιο εξεζητημένα είδη, π.χ. ψωμί με προζύμι, η τιμή του κιλού έχει αγγίξει τα 3,50 ευρώ. Την ίδια ώρα, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα, τσουρέκια, πίτες και κουλούρια έχουν ακριβύνει πάνω από 10% σε σχέση με πέρσι.

Το μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ψωμιού, από 275 ευρώ πήγε κοντά στα 420 ευρώ, σημειώνουν οι αρτοποιοί, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αυξημένοι κατά 60%.

Παρότι τα αποθέματα αλεύρων σιταριού, σμιγαδιού και άλλων δημητριακών σε συνδυασμό με τα αποθέματα σιτηρών που διατηρούν οι μύλοι κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα τη δεδομένη χρονική περίοδο, η πορεία των τιμών αυξάνει την ανησυχία δεδομένου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .