Κυριακή, Μαΐου 1

Ακρίβεια – ενέργεια: Το Μαξίμου «ψάχνεται» και ο «φυτευτός» στη ΝΔ Β. Οικονόμου κατηγορεί τους μη έχοντες για «τζαμπατζήδες»!

Την ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του εφιαλτικού ενδεχόμενου διακοπής της ροής φυσικού αερίου προς την Ελλάδα (μετά τις απειλές που έχει εξαπολύσει η Μόσχα προς την Ευρώπη και το «κλείσιμο της κάνουλας» προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία) βουλευτές – «φυτευτοί» στη ΝΔ, όπως στην προκειμένη ο κ. Βασίλης Οικονόμου, επί της ουσίας κατηγορούν για «τζαμπατζήδες» όσους πολίτες δεν έχουν πληρώσει, επειδή δεν… έχουν, τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ενέργειας.

Ο κ. Οικονόμου κατάφερε με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί να εξοργίσει ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων και «απόμαχων της εργασίας», όπως φαίνεται από εκατοντάδες σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ βουλευτής, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Απριλίου έγιναν περίπου 5.000 διακοπές ρεύματος λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών, ενώ συνολικά από τις εταιρείες του χώρου έχουν κατατεθεί 21.000 ανάλογα αιτήματα, αντί να εκδηλώσει τη στήριξή του σε όσους αδυνατούν με τα πενιχρά εισοδήματά τους να πληρώσουν τις υπέρογκες χρεώσεις, επί της ουσίας τους κατηγόρησε ότι έχουν τα χρήματα αλλά έχουν μάθει στο… τζάμπα!

Ο κ. Οικονόμου, αποφεύγοντας όπως το Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί να σχολιάσουν τις μονομερείς πρακτικές που εφάρμοσαν από το 2021 εταιρείες ενέργειας εκτός πλαισίου, όπως έχει καταγράψει ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχοντας ήδη στείλει τις σχετικές εκθέσεις πορίσματα στους αρμοδίους των «αρίστων» (βλ. «Λογαριασμοί: Νέο πόρισμα του ΣτΚ αποκαλύπτει κι αθέμιτες πρακτικές ‘’φουσκώματος’’ των χρεώσεων» και «Πορίσματα ‘’φωτιά’’: Πώς φούσκωσαν οι λογαριασμοί το ’21 – Η κυβέρνηση γνωρίζει, αλλά…») τόνισε, με ύφος καρδιναλίου: «Σε αυτή τη χώρα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο τζάμπας πέθανε». «Δεν είμαστε στην εποχή του τζάμπα, ούτε του δωρεάν και θα πρέπει να πληρώνει ο καθένας τις υποχρεώσεις του», συνέχισε απτόητος ο βουλευτής υποστηρίζοντας λίγο πολύ ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα και πως οι λογαριασμοί – «φωτιά» δε μπορούν να καλυφθούν από όσους έχουν χαμηλά ή / και μεσαία εισοδήματα, αλλά το θέμα δημιουργείται επειδή κάποιοι… έχουν τη νοοτροπία του «δεν πληρώνω».

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα…

Οι εριστικές δηλώσεις Οικονόμου έρχονται τη στιγμή που η κυβέρνηση δε φαίνεται να έχει, ακόμη, καταλήξει σε ένα σχέδιο ολοκληρωμένο για τη διατήρηση της ενεργειακής επάρκειας των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, στο ενδεχόμενο που η Ρωσία «κλείσει τις στρόφιγγες» του φυσικού αερίου. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει με βάση και τα όσα διαδραματίστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη 27 Απριλίου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εκπροσώπους των εταιρειών ενέργειας.

Από την κυβέρνηση δε δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σε σχέση με το σχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες για τις προμήθειες Απριλίου λήγουν προς τα τέλη του Μαΐου. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των παρόχων φέρονται να εξέφρασαν την άποψη ότι πολύ δύσκολα οι απειλές της Μόσχας θα υλοποιηθούν, τουλάχιστον με αφορμή το αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια.

Συγκεκριμένα, με βάση τις πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα μετά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η Προμηθέας Gas (με τη συμμετοχή της Gazprom και του ομίλου Κοπελούζου) και η Μυτιληναίος θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές έως τις 24 Μαΐου. Λίγες ημέρες πριν, γύρω στις 20 Μαΐου, θα πρέπει να γίνουν οι πληρωμές από τη ΔΕΗ, στην οποία έχει εκχωρηθεί περίπου το 50% του συμβολαίου της Προμηθέας Gas.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .