Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Έκρηξη πληθωρισμού τον Μάιο με άλμα στο 11,3%

Έκρηξη πληθωρισμού τον Μάιο με άλμα στο 11,3%

Ο πληθωρισμός έσπασε όλα τα κοντέρ και προκαλεί σοκ και δέος, καθώς εκτινάχθηκε τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ, στο 11,3%. Πρόκειται για ρεκόρ 29 ετών, με την ενέργεια, τα τρόφιμα και τις μεταφορές να οδηγούν σε ξέφρενη και ανεξέλεγκτη μέχρι στιγμής κούρσα διογκούμενης ακρίβειας που «ματώνει» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του Μαΐου

2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2021 προέκυψε αύξηση 11,3%, έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020. 

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον Μάιο 2022 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2022 παρουσίασε αύξηση 0,7%, έναντι μείωσης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 - Μαΐου 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 - Μαΐου 2021 παρουσίασε αύξηση 5,3%, έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 - Μαΐου 2021 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2019 - Μαΐου 2020.

Μεγάλη αύξηση σε σχέση με την περασμένη περίοδο καταγράφει το φυσικό αέριο, το οποίο είναι ακριβότερο κατά 172,7%, ενώ την ίδια στιγμή ο ηλεκτρισμός αυξήθηκε κατά 80,2%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1% και τα καύσιμα κατά 36,6%.

Υψηλές είναι οι ανατιμήσεις και στα τρόφιμα, καθώς αύξηση καταγράφουν κατά 14,1% τα γαλακτοκομικά, 13,4% το ψωμί και τα δημητριακά, 13,8% τα κρέατα και 23,2% τα έλαια. 

Υψηλό (18,8%) ήταν και το άλμα του κόστους στην κατηγορία των Μεταφορών. Οι τιμές για μεταφορές με αεροπλάνο ήταν αυξημένες κατά 22,8% και 17,7% έναντι αυτών με πλοίο σε σχέση με τον Μάιο του 2021.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 11,3% τον Μάιο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2021 προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 12,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
 • 0,9% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
 • 5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 35% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
 • 5,1% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
 • 0,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομεία και κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
 • 18,8% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
 • 1,3% στην ομάδα Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
 • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 5,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
 • 0,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.