Κυριακή, Ιουνίου 26

4 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την κρίση πανικού

 Παρά την τρομακτική αίσθηση που προκαλεί αυτή η απώλεια ελέγχου στο σώμα σας κατά την διάρκεια μιας κρίσης πανικού, τα συμπτώματα δεν είναι επικίνδυνα

4 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την κρίση πανικού | vita.gr

Κρύος ιδρώτας, τρέμουλο στα χέρια, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, αίσθημα πνιγμού, μούδιασμα, ζαλάδα και πόνος στο στήθος… Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να μπερδέψεις τα συμπτώματα της κρίσης πανικού με εκείνα ενός εμφράγματος. Αλλά παρά την τρομακτική αίσθηση που προκαλεί αυτή η απώλεια ελέγχου στο σώμα σας, η κρίση πανικού δεν είναι επικίνδυνη και τα πολύ έντονα συμπτώματα θα εξαφανιστούν μερικά λεπτά αργότερα.

Είτε έχετε βιώσει οι ίδιοι ένα τέτοιο επεισόδιοείτε αγαπάτε κάποιον που υποφέρει από αυτά συχνά, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

#1 Δεν υπάρχει ξεκάθαρη αιτία 

Ορισμένοι παράγοντες, όπως η γενετική ή οι μεγάλες μεταπτώσεις στη ζωή, μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να βιώσετε μια κρίση πανικού.

Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει μια γενετική προδιάθεση ως προς το άγχος ή τις διαταραχές της διάθεσης, που θέτει το έδαφος για πανικό ως απάντηση σε μια στρεσογόνο κατάσταση. Μπορεί επίσης να θέλετε να διερευνήσετε αν κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς σας τις έχει βιώσει, επειδή η τάση για κρίσεις πανικού μπορεί να μεταδοθεί στους συγγενείς.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας μπορούν επίσης να παίξουν μεγάλο ρόλο στην πρόκληση κρίσεων πανικού. Ο γάμος, η απόκτηση ενός μωρού, η φυγή στο κολέγιο για πρώτη φορά, η συνταξιοδότηση και άλλα τέτοια πράγματα μπορεί να είναι επικίνδυνοι παράγοντες.

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως η υπογλυκαιμία, μπορεί επίσης να είναι αιτία. Το ίδιο και τα διεγερτικά, όπως η κοκαΐνη και η καφεΐνη – οπότε ο πρωινός καφές σας μπορεί να παίζει ρόλο.

#2 Εάν βάζετε τον πήχη πολύ ψηλά για τον εαυτό σας είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε μια κρίση

Οι κρίσεις πανικού φαίνεται να σχετίζονται με άτομα που θέλουν να τα έχουν όλα υπό έλεγχο και θέτουν διαρκώς πολύ ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων για τις επιδόσεις τους. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό ισχύει για πολλούς ανθρώπους και αν πέσετε κάτω από αυτή την ομπρέλα, είναι πολύ πιθανό όχι απλά να ζείτε υπό καθεστώς πανικού αλλά να είστε πραγματικά σκληροί με τον εαυτό σας.

#3 Οι κρίσεις μπορούν να συμβούν οπουδήποτε

Ο πανικός αρχικά συνδέεται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, όπως όταν είστε στριμωγμένοι στο μετρό ή κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ βρίσκεται στο κρεβάτι. Αλλά, οι επιθέσεις έχουν τελικά την τάση να γενικεύονται σε άλλα πλαίσια που δεν σχετίζονται με το έναυσμα. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα πάθει κρίση πανικού κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνάντησης από την οποία δεν μπορεί να φύγει, θα μπορούσε να βρεθεί ξαφνικά αντιμέτωπη με τον πανικό και σε μια κατάμεστη αίθουσα συναυλιών. Μια απογοητευτική πτυχή αυτού είναι ότι ο φόβος μιας άλλης κρίσης πανικού μπορεί να το κάνει δύσκολο για εσάς να απολαμβάνετε μέρη που αγαπούσατε παλιά, όπως πολυσύχναστα αθλητικά στάδια ή χώρους.

#4 Η πρόβλεψη μελλοντικών κρίσεων πανικού μπορεί να είναι εξίσου αγχωτική με την εμπειρία αυτή καθαυτή

Επειδή οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν συχνά φαινομενικά από το πουθενά, μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον που υποφέρει από αυτές τακτικά, να κάνει σχέδια. Αυτός ο παράγοντας του απρόβλεπτου μπορεί να κάνει εκφοβιστικό το «ταξίδι» μακριά από το σπίτι. Ο φόβος για μελλοντικές κρίσεις μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαταραχή πανικού, την οποία μπορεί να εμφανίσει περίπου 1 στους 75 ανθρώπους – χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πολλαπλών κρίσεων πανικού και τον επίμονο φόβο ότι θα πάθουν περισσότερες από αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .