Πέμπτη, Ιουνίου 9

ΝΕΑ ΕΚΡΗΞΗ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΨΩΜΙ, ΓΑΛΑ, ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ! ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΡΟΜΠΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ 7.000 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΦΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ!

ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Στα γαλακτοκομικά λόγω των μεγάλων αυξήσεων (έως 35%) σε κάποιους κωδικούς έχουν μειωθεί οι πωλήσεις (κατά 9% με 11%)

«Φωτιά» έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες τα είδη πρώτης ανάγκης, με τους καταναλωτές να αντικρίζουν διαφορετικές τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ ακόμα και εντός ολίγων ημερών.

Η κατάσταση είναι εφιαλτική για τους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν, πλέον, να γεμίσουν το καλάθι της νοικοκυράς ακόμα και με τα άκρως απαραίτητα. Οι ανατιμήσεις, σύμφωνα με την αγορά, μέχρι

στιγμής έχουν κινηθεί σε μεσοσταθμικό επίπεδο από 7% έως 8%, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας, ωστόσο, και το 30% σε κάποιες περιπτώσεις. Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν έρθει αντιμέτωπα να ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας, το οποίο «ροκανίζει» τα εισοδήματα κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης, που μετά και τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος έχουν αρχίσει να χάνουν τις αντοχές τους. Στο πρώτο εξάμηνο υπολογίζεται ότι περίπου το 60% με 70% των μηνιαίων εισοδημάτων έως 1.100 ευρώ καταναλώθηκε για την κάλυψη δαπανών διατροφής και ενέργειας, ενώ για τις υπόλοιπες δαπάνες φαίνεται πως έβαλαν «χέρι» στα λιγοστά… έτοιμα.

Φωτιά στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ψηλά στη λίστα της ακρίβειας βρίσκονται τα γαλακτοκομικά, με τις τιμές να αυξάνονται έως και κατά 35% τους τελευταίους μήνες σε κάποιους κωδικούς, κάτι που έχει ισχυρές επιπτώσεις και στην κατανάλωση. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους η μείωση στις πωλήσεις των κίτρινων τυριών άγγιξε το 9% και σε αυτές των λευκών το 10%-11%. Από τον Μάιο του 2021 ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» από το 0,1% στο 10,2% του περασμένου μήνα και αναμένεται να εκτοξευθεί πάνω από το 11,5%, όπως εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. την ερχόμενη Πέμπτη. Αυτή η τεράστια αύξηση έχει οδηγήσει σε επιπλέον επιβάρυνση από 130 έως 200 ευρώ τον μήνα για μια τετραμελή οικογένεια μόνο για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα:

  • το κοτόπουλο, από 3 ευρώ πριν, πωλείται πλέον στα 4,30 ευρώ
  • ένα κιλό φέτα, από τα 8 ευρώ του περασμένου Μαΐου, πλέον βρίσκεται
    στα 10,80 ευρώ
  • οι ντομάτες πέρυσι είχαν 1,20 ευρώ και σήμερα πωλούνται από 1,70
    έως και 2,50 ευρώ
  • η φρατζόλα, από τα 0,60 ευρώ, σκαρφάλωσε στο 1 ευρώ και 20 λεπτά

Οι αρτοποιοί, πάντως, δεν αποκλείουν και νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού
κατά επιπλέον 10% με 12%.

Η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΦΠΑ

H κυβέρνηση κλείνει δια στόματος και του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, παρ’ ότι υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό της που το προτείνουν ως μία από τις λύσεις για την οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών.

“Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές γιατί δεν είναι στην προτεραιότητά μας η αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων για τη μείωση των τιμών. Εδώ είμαστε, κάθε δυνατότητα καινούργια που έχουμε, οτιδήποτε μπορεί να γίνει μέσα στα όρια δημοσιονομικών αντοχών της χώρας να το αξιοποιήσουμε, για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών και να μετριάσουμε το «αποτύπωμα» της εισαγόμενης ακρίβειας στις ζωές τους” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει ανησυχία στις αγορές ότι για πολιτικούς λόγους λαμβάνει ριψοκίνδυνες αποφάσεις.

Ριψοκίνδυνη απόφαση η ανακούφιση των Ελλήνων πολιτών; Ρόμπες τελειωμένες…

 https://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%9d%ce%95%ce%91-%ce%95%ce%9a%ce%a1%ce%97%ce%9e%ce%97-%ce%a4%ce%99%ce%9c%ce%a9%ce%9d-%ce%a3%ce%95-%ce%a8%ce%a9%ce%9c%ce%99-%ce%93%ce%91%ce%9b%ce%91-%ce%a4%ce%a5%ce%a1%ce%99%ce%91-%ce%9a%ce%91/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .