Κυριακή, Ιουνίου 26

Τι να προσέχετε το καλοκαίρι αν έχετε διαβήτη

Η ζέστη και η υγρασία μπορεί να κάνουν τη ζωή δύσκολη, σε όσους έχουν διαβήτη. Δείτε πώς θα διατηρήσετε τον εαυτό σας ασφαλή Τι να προσέχετε το καλοκαίρι αν έχετε διαβήτη | vita.gr

Το καλοκαίρι είναι μια υπέροχη εποχή, αλλά για τα άτομα που ζουν με διαβήτη η ζέστη και υγρασία της θερινής περιόδου μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες, αν δεν κάνουν συγκεκριμένες προσαρμογές στον τρόπο ζωής τους.

Γιατί το καλοκαίρι επιδρά στον διαβήτη

Ορισμένες επιπλοκές του διαβήτη, όπως η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, μπορεί να επηρεάσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες σας, με αποτέλεσμα το σώμα σας να μην μπορεί να κρυώσει το ίδιο αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, η οποία είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Τα άτομα με διαβήτη αφυδατώνονται (χάνουν πολύ νερό από το σώμα τους) πιο γρήγορα. Η μη κατανάλωση αρκετών υγρών μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα και το υψηλό σάκχαρο μπορεί να σας κάνει να ουρείτε περισσότερο, προκαλώντας αφυδάτωση. Ορισμένα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα όπως τα διουρητικά («χάπια νερού» για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης), μπορούν επίσης να σας αφυδατώσουν.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί την ινσουλίνη. Μπορεί να χρειαστεί να ελέγχετε το σάκχαρό σας πιο συχνά και να προσαρμόσετε τη δόση της ινσουλίνης σας και το τι τρώτε και πίνετε.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τον διαβήτη το καλοκαίρι

Χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ασφαλή, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν:

*Αποφύγετε την αφυδάτωση

Ο ζεστός καιρός, η άσκηση και τα υψηλά σάκχαρα στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Η καλύτερη επιλογή σας είναι το νερό. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά.

*Ελέγχετε συχνά τα σάκχαρα του αίματος

Τα σάκχαρα στο αίμα μπορεί να «τρελαθούν» το καλοκαίρι. Γνωρίστε τα σημεία και τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα υψηλά και χαμηλά σάκχαρα στο αίμα.

*Προστατέψτε τα πόδια σας

Το περπάτημα σε καυτή άμμο ή πεζοδρόμιο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ή έγκαυμα. Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι. Πλένετε και επιθεωρείτε τα πόδια σας κάθε μέρα και αντιμετωπίζετε σωστά έναν τραυματισμό ή έγκαυμα για να αποφύγετε τη μόλυνση.

*Ελέγξτε τη θέση έγχυσης της αντλίας ινσουλίνης

Εάν φοράτε αντλία ινσουλίνης, μπορεί να χρειαστεί να προσέχετε ιδιαίτερα το καλοκαίρι για να βοηθήσετε την περιοχή να παραμείνει ασφαλής, ειδικά κατά την άσκηση ή το κολύμπι. Επίσης, θυμηθείτε να ελέγχετε την αντλία σας όλη την ημέρα για να βεβαιωθείτε ότι παραμένει στη θέση της. Αν το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό και έχετε κετόνες, είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την αντλία.

*Ταξιδέψτε με ασφάλεια

Είτε πρόκειται για μια ημερήσια εκδρομή στην παραλία είτε για τις θερινές σας διακοπές, θυμηθείτε να ετοιμάσετε επιπλέον προμήθειες και να έχετε ένα σχέδιο σε περίπτωση που ξεμείνετε ενώ είστε μακριά από το σπίτι. Αποθηκεύστε την ινσουλίνη σας μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

*Ασκηθείτε με ασφάλεια

Θυμηθείτε να ελέγξετε το σάκχαρό σας πριν κολυμπήσετε, αθληθείτε ή κάνετε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα. Μάθετε τι να κάνετε εάν το σάκχαρό σας είναι χαμηλό ή υψηλό. Να θυμάστε ότι δεν είναι ασφαλές να ασκηθείτε εάν έχετε κετόνες! Ένα ιατρικό βραχιόλι ή κολιέ θα σας φανεί χρήσιμο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .