Κυριακή, Ιουνίου 19

Γαλλικές εκλογές: Θρίαμβος για την Μαρί Λε Πεν – Πρωτοφανής αριθμός κοινοβουλευτικών εδρών

 Έχασε την πλειοψηφία ο Ε.Μακρόν στην γαλλική Εθνοσυνέλευση

Η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη λαμβάνει στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία από 210 ως 250 έδρες μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός LSI.

Η αριστερή πολιτική παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβανει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη  “Εθνική Συσπείρωση”  της δεξιάς Μαριν Λεπέν από 80 ως 100 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν (Ensemble) φαίνεται να εξασφαλίζει 224, αντί για 289 που χρειαζόταν.

Οι Nupes, η Αριστερή Συμμαχία υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν, εκτιμάται ότι εκλέξει ότι εξασφαλίζει 149 έδρες, το κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» της δεξιάς Μαρίν Λε Πεν λαμβάνει 89 έδρες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνεται ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο η έκπληξη των εκλογών είναι οι έδρες που κερδίζει η δεξιά με την Μαριν Λεπέν, φθάνοντας σε πρωτόγνωρο αριθμό εδρών. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Πρόεδρος Μακρόν.

Για τη Λε Πεν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει όπως φαίνεται κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών, ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.

Για την ενωμένη αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η δεξιά.

Νωρίτερα  βελγικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Μακρόν μένει με αρκετές έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση,.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που επικαλείται η Soir, η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν (Ensemble) φέρεται να απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία, αφού εκτιμάται ότι θα εκλέξει από 208 έως 248 έδρες (289 έδρες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί η πλειοψηφία). Οι Nupes, η Αριστερή Συμμαχία υπό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, εκτιμάται ότι εκλέξει 163 έως 203 έδρες, ενώ το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να επιτύχει ιστορικό αριθμό εδρών (μεταξύ 67 και 90).

Εθνική Συσπείρωση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να επιτύχει ιστορικό αριθμό εδρών (μεταξύ 67 και 90).
 pronews.gr στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .