Τρίτη, Ιουνίου 14

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΙΜΟ: ΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ; ΠΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ; ΚΟΣΜΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΣΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ!

ΑΤΖΕΝΤΑ

Σε όλο τον κόσμο, ειδικοί και αναλυτές προειδοποιούν τώρα για την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και τις καταστροφικές ελλείψεις που αναμένεται να οδηγήσουν σε πλανητική επισιτιστικη΄κρίση.

Στα μέσα Μαΐου 2022, ο επικεφαλής του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres δήλωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται ενώπιον μίας μακράς επισιτιστικής κρίσης και προέτρεψε τη Ρωσία να «επιτρέψει την ασφαλή και ασφαλή εξαγωγή σιτηρών που αποθηκεύονται στα ουκρανικά

λιμάνια» για να μειώσει τις ελλείψεις» κυρίως στα σιτηρά.
Η ευθύνη για αυτήν την παγκόσμια έλλειψη τροφίμων αποδίδεται, επίσημα στην «κλιματική αλλαγή», την πανδημία του COVID και τις γεωπολιτικές εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας.
Ωστόσο, ενώ όλα αυτά έχουν διαδραματίσει το ρόλο τους, άλλοι παράγοντες πιέζουν επίσης ασφυκτικά το παγκόσμιο σύστημα προσφοράς τροφίμων.

Οι περίεργες πυρκαγιές

Για παράδειγμα, από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, τουλάχιστον 20 εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, και μια σειρά από πυρκαγιές σε αχυρώνες έχει επηρεάσει επίσης την αγροτική παραγωγή στις ΗΠΑ.
Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις πυρκαγιές έχουν αποδοθεί σε αστοχίες υλικού ή ασφάλειας, και οι αρχές επιμένουν ότι οι πυρκαγιές είναι συνηθισμένες σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, υπήρξαν μόνο δύο τέτοιες πυρκαγιές το 2019 και τουλάχιστον για μερικές από τις πυρκαγιές στα τέλη του 2021 υπήρχαν υποψίες για εμπρησμό.

Οι «συμπτώσεις»

Το 2020, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν επίσης μια σειρά από φάρμες, και στις αρχές του 2022, κρούσματα γρίπης των πτηνών μεταξύ πουλερικών είχαν ως αποτέλεσμα τη σφαγή εκατομμυρίων κοτόπουλων και άλλων πουλερικών.
Τον Μάρτιο του 2021, ένα τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σφηνώθηκε στη Διώρυγα του Σουέζ στην Αίγυπτο — μπλοκάροντας «μια σημαντική αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου», προκαλώντας άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και οδηγώντας σε επιπτώσεις που επηρέασαν τη ναυτιλία σε όλο τον κόσμο.

Βρεφική διατροφή και λιπάσματα

Πιο πρόσφατα, καταγράφηκε  έλλειψη ειδών βρεφικής διατροφής στις ΗΠΑ, η οποία επιταχύνθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων που έκλεισε μια από τις εγκαταστάσεις παραγωγής.
Η Ρωσία επίσης έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές λιπασμάτων ως απάντηση στην απόφαση της ΕΕ να αποκλείσει επτά από τις εννέα ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT και όποιος θέλει να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο πρέπει να πληρώσει σε ρούβλια, σύμφωνα με τα αντίμετρα στις κυρώσεις που έχει λάβει ρωσική κυβέρνηση
Εκτός από την έλλειψη λιπασμάτων και την επακόλουθη αύξηση της τιμής που προκλήθηκε από την απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία, η Union Pacific (βασικός επενδυτής στην οποία είναι η BlackRock) περιορίζει επίσης τις αποστολές λιπασμάτων με τρένο, προκαλώντας καθυστερήσεις στην αποστολή και υψηλότερες τιμές.
Μια εμπορευματική αμαξοστοιχία που μετέφερε ποτάσα (ένα βασικό συστατικό λιπάσματος) εκτροχιάστηκε επίσης πρόσφατα στην Αλμπέρτα του Καναδά.

Ενεργειακή εξάρτηση

Αρνητικά επίσης επέδρασε η απόφαση του Προέδρου Biden να απομακρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την ενεργειακή αυτονομία, κλείνοντας τον αγωγό Keystone, ακυρώνοντας τις υπεράκτιες μισθώσεις πετρελαίου στην Αλάσκα και τον Κόλπο του Μεξικού, και παγώνοντας νέες μισθώσεις και άδειες για ομοσπονδιακές γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου
Χρειαζόμαστε καύσιμα για τη γεωργία και για τη μεταφορά τροφίμων και λιπασμάτων, επομένως η αύξηση των τιμών στην αντλία οδηγεί αυτόματα σε υψηλότερες δαπάνες για τους αγρότες και υψηλότερες τιμές των τροφίμων.
Επίσης, δεν βοηθά ούτε έχει νόημα για τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. να συνεχίζουν να πληρώνουν τους αγρότες για να μην καλλιεργούν ή περιορίζουν την παραγωγή όταν πλησιάζει ένας παγκόσμιος λιμός.
Και, ας μην ξεχνάμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο — ανεξέλεγκτη εκτύπωση χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες — που είναι η πραγματική αιτία του πληθωρισμού.

Οι ελλείψεις προβλέπονται παντού

Όπως αναφέρει ο Economist: «Οι εξαγωγές της Ουκρανίας σε σιτηρά και ελαιούχους σπόρους έχουν ως επί το πλείστον σταματήσει και οι εξαγωγές της Ρωσίας απειλούνται.
Μαζί, οι δύο χώρες παρέχουν το 12% των διακινούμενων ποσοτήτων.
Οι τιμές του σιταριού, αυξημένες κατά 53% από την αρχή του έτους, εκτινάχθηκαν περαιτέρω κατά 6% στις 16 Μαΐου, αφού η Ινδία δήλωσε ότι θα αναστείλει τις εξαγωγές λόγω ενός ανησυχητικού καύσωνα…
Σχεδόν 250 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται στο χείλος του λιμού.
Εάν, όπως είναι πιθανό, ο πόλεμος παραταθεί και οι προμήθειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία περιοριστούν, εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να περιέλθουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας.
Η πολιτική αναταραχή θα εξαπλωθεί, η παγκόσμια γήρανση του πληθυσμού θα επιταθεί και οι άνθρωποι θα πεινάσουν…

Ο ρόλος της Ουκρανίας

Η Ρωσία και η Ουκρανία παρέχουν το 28% του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού, το 29% του κριθαριού, το 15% του καλαμποκιού και το 75% του ηλιελαίου…
Οι εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας παρέχουν τις τροφικές θερμίδες για να ταΐσουν 400 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο πόλεμος διακόπτει αυτές τις προμήθειες επειδή η Ουκρανία έχει ναρκοθετήσει τα ύδατά της για να αποτρέψει μια επίθεση και η Ρωσία έχει αποκλείσει το λιμάνι της Οδησσού…

Ο εφιάλτης του πληθωρισμού…

Οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται παγκοσμίως.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 29,8% μεταξύ Μαρτίου 2021 και Μαρτίου 2022, ενώ οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν 2,2% σε έναν μόνο μήνα μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2022.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι φτωχότερες χώρες καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών, ενώ οι άνθρωποι σε πλουσιότερες χώρες έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για να μην πεινάσουν.
Τελικά, ωστόσο, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται ενώ οι μισθοί παραμένουν σταθεροί, ακόμη και η μεσαία τάξη θα αρχίσει να νιώθει τις συνέπειες της αύξησης των τιμών.
Και, φυσικά, σε ένα συγκεκριμένο σημείο, δεν θα έχει σημασία πόσα χρήματα έχει κάποιος, επειδή δεν μπορεί να αγοράσει φαγητό, σε οποιαδήποτε τιμή, αν δεν υπάρχει.

Αναδιανομή πλούτου

«Αυτή είναι η αναδιανομή του πλούτου και δεν είναι ο πλούτος των πλουσίων που αναδιανέμεται.
Είναι η κανονική μεσαία τάξη, ο πλούτος της γης κατευθύνεται στα χέρια των πιο ισχυρών εταιρειων και ατόμων παγκοσμίως.
Το παραδοσιακό οικονομικό όχημα της ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας χαθεί για πάντα.
Η κατοχή κατοικίας είναι το κύριο οικονομικό στοιχείο που χρησιμοποιούν οι οικογένειες της μεσαίας τάξης για την οικοδόμηση πλούτου και η BlackRock, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που χρηματοδοτείται από τη Fed, αγοράζει όλα τα σπίτια ώστε  οι νέες οικογένειες να μην μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο…
Αυτή είναι μια θεμελιώδης αναδιοργάνωση της κοινωνίας.

 https://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%9f%ce%99-%ce%95%ce%99%ce%94%ce%99%ce%9a%ce%9f%ce%99-%ce%a0%ce%a1%ce%9f%ce%95%ce%99%ce%94%ce%9f%ce%a0%ce%9f%ce%99%ce%9f%ce%a5%ce%9d-%ce%93%ce%99%ce%91-%ce%a0%ce%91%ce%93%ce%9a%ce%9f%ce%a3%ce%9c/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.