Τετάρτη, Ιουνίου 22

Ο Λίβανος απειλεί να απελάσει τους Σύρους πρόσφυγες

Ο Λίβανος απειλεί να απελάσει τους Σύρους πρόσφυγες

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε σήμερα Δευτέρα 20 Ιουνίου ότι η χώρα του που έχει βυθιστεί σε πρωτοφανή οικονομική κρίση, θα απελάσει Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της, αν η διεθνής κοινότητα δεν τη βοηθήσει στον επαναπατρισμό τους.

Ο Λίβανος δηλώνει ότι φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων ανά κάτοικο παγκοσμίως.

«Ένδεκα χρόνια από τότε που άρχισε η συριακή σύγκρουση, ο Λίβανος δεν είναι πλέον σε θέση να φέρει ένα τέτοιο βάρος», προειδοποίησε ο Νατζίμπ Μικάτι, αναφερόμενος στον πόλεμο στη γειτονική Συρία που ξέσπασε το 2011.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί με τον Λίβανο για τον επαναπατρισμό των εκτοπισμένων Σύρων», πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης και συνέχισε λέγοντας: «Διαφορετικά, ο Λίβανος θα λάβει μια απόφαση που δεν είναι η ευκταία για τις δυτικές χώρες, δηλαδή την απέλαση των Σύρων από τον Λίβανο. Κι αυτό θα γίνει με νόμιμο τρόπο».

Ο Μικάτι μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του «Σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης στον Λίβανο 2022-2023», που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, και έχει στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε 1,5 εκατομμύριο Λιβανέζους, στον ίδιο αριθμό Σύρων προσφύγων και σε περισσότερους από 200.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Από το 2015, βοήθεια εννέα δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει παρασχεθεί στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σήμερα, ο Λίβανος ζήτησε 3,2 δις. δολάρια για να αντιμετωπίσει τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της συριακής κρίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στα τέλη Μαΐου, ο Λιβανέζος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Χέκτορ Χατζάρ είχε ήδη προειδοποιήσει ότι ο Λίβανος δεν μπορούσε πλέον να αντέξει "το κόστος" της φροντίδας των Σύρων προσφύγων στο έδαφός του.

Ο Λίβανος διανύει από το 2019 πρωτοφανή οικονομική κρίση, μια από τις χειρότερες στην παγκόσμια ιστορία μετά το 1850, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η κρίση αυτή βύθισε ξαφνικά στη φτώχεια πολλούς Λιβανέζους, αυξάνοντας τη δημόσια δυσαρέσκεια απέναντι στη συνεχιζόμενη παρουσία των Σύρων προσφύγων στη χώρα.

Μερικοί πολιτικοί και ειδικοί δήλωσαν πρόσφατα ότι χάρη στις δωρεές σε δολάρια των υπηρεσιών αρωγής, οι Σύροι πρόσφυγες λαμβάνουν περισσότερη βοήθεια από τους πιο πάμφτωχους Λιβανέζους.

Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκ των οποίων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποίησαν για τον κίνδυνο απέλασης των προσφύγων προς τη Συρία, όπου οι αρχές, σύμφωνα με τις ΜΚΟ, συνέλαβαν, βασάνισαν ή εξαφάνισαν Σύρους που επέστρεψαν στη χώρα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .