Παρασκευή, Ιουνίου 10

Ακραία πρόκληση Ερντογάν στα… ελληνικά: Η Ελλάδα να συνετιστεί και να μείνει μακριά από ενέργειες που θα τις μετανιώσει

Ομέρ Τσελίκ: «Μία νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά…»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AP)
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AP)

Σε μπαράζ προκλητικών αναρτήσεων στο Twitter κατά της Ελλάδας, προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οξύνοντας ακόμη περισσότερο τη ρητορική του έναντι της χώρας μας κι ενώ το πρωί επέβλεψε στρατιωτική άσκηση που περιελάμβανε σενάριο αποβατικών ενεργειών σε νησιά. 

«Η Ελλάδα να συνετιστεί»

 Σε συνέχεια των προειδοποιήσεων περί «νέας Μικρασιατικής Καταστροφής», ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε σειρά από αναρτήσεις στο Twitter στα ελληνικά, έγραψε τα εξής:

 

«Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Τι έλεγε νωρίτερα ο Ερντογάν

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε προειδοποιήσει για νέα «Μικρασιατική Καταστροφή». «Δεν αστειεύομαι, αν δεν αποκρατικοποιήσετε τα νησιά με βάση τις συνθήκες, ο λαός μας είναι αποφασισμένος. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή. Αυτές οι κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε αυτά που έπαθε και έναν αιώνα πριν», σημείωσε κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

 

Έκανε επίσης λόγο για καταπίεση της «τουρκικής μειονότητας» -όπως την αποκάλεσε- στη Δυτική Θράκη, την Ρόδο και την Κω. Παράλληλα επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε «τουριστική απόβαση» στα νησιά, ενώ έθεσε ζήτημα κυριαρχίας του Καστελόριζου.

Ομέρ Τσελίκ: «Μία νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά…»

Λίγη ώρα νωρίτερα, το σύνθημα που χρησιμοποιεί η Τουρκία λίγο πριν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία και τις επεμβάσεις του τουρκικού στρατού εκτός συνόρων της, χρησιμοποίησε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, με αφορμή την άσκηση ‘Εφεσος 2022.  Ο κ. Τσελίκ σε ανάρτησή του στο twitter απειλεί με αισχρό τρόπο γράφοντας: «Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» και ανεβάζοντας φωτογραφίες από την άσκηση.

Λίγο μετά τον Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να μιλάει για επεκτατισμό της Τουρκίας την ώρα που η ίδια έχει τριπλασιαστεί εδώ και 200 χρόνια.

«Η γείτονας και σύμμαχός μας Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει τις επεκτατικές κι επιθετικές πολιτικές της με τις προκλητικές της ενέργειες και ρητορικές. Δυστυχώς, συνεχίζει επίμονα τους πρωτοφανείς παγκοσμίως ισχυρισμούς της, οι οποίοι είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, τον ορθό λόγο, τη λογική και τις πραγματικότητες, χωρίς να παίρνει μαθήματα από την ιστορία. Η Ελλάδα, που τριπλασιάστηκε σε σχεδόν 200 χρόνια, κατηγορεί ξεδιάντροπα τη Δημοκρατία της Τουρκίας για επεκτατισμό. Δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί αυτό με ιστορικά γεγονότα, ορθό λόγο και λογική. Αυτό είναι υποκρισία. Ο εξοπλισμός της Ελλάδας και κάποιες συμμαχικές προσπάθειες αποτελούν μάταιες προσπάθειες. Συνεχίζουμε επίμονα και με πείσμα την έκκλησή μας για διάλογο για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων και απλώνουμε το χέρι μας για ειρήνη. Όπως πάντα δηλώναμε, δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα, το δίκαιο ή τα εδάφη κανενός και επίσης δίνουμε την απαραίτητη απάντηση σε κάθε είδους άδικες ενέργειες και δηλώσεις που κάνει η Ελλάδα», δήλωσε ενώ αναφέρθηκε και στην προστασία της Κύπρου.

«Ο στρατός μας προστατεύει τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας στις θάλασσές μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, και στους ουρανούς μας με επιμονή και αποφασιστικότητα».

Απάντηση Αθήνας με χάρτες και στρατιωτική ετοιμότητα 

Από την πλευρά της η Αθήνα απάντησε μέσω υπουργείου Εξωτερικών,  δημοσιεύοντας παράλληλα χάρτες οι οποίοι απεικονίζουν τις τουρκικές παράνομες και μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις. 

Την ίδια στιγμή στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν «προκλητική την αποβατική άσκηση EFES», μαζί με τους Ακάρ και Μπαχτσελί.Η τελική φάση της ‘άσκησης έγινε ακριβώς απέναντι από τη Σάμο με τη συμμετοχή της «Στρατιάς του Αιγαίου», η οποία έχει ως στόχο τα ελληνικά νησιά και κάνει συνεχείς ασκήσεις στα παράλια της Σμύρνης.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επαυξημένη ετοιμότητα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ γίνονται συνεχείς ασκήσεις σε τοπικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947). «Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».

ttps://www.ethnos.gr/World/article/211627/akraiaproklhsherntoganstaellhnikahelladanasynetisteikainameineimakriaapoenergeiespoythatismetaniosei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .