Κυριακή, Ιουνίου 5

Το τέλος της κλιματικής αλλαγής: Είμαστε σε κλιματική κρίση και ετοιμαζόμαστε για κλιματικό χάος

Η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος γιορτάζεται σήμερα και έρχεται σε μια στιγμή όπου όλα δείχνουν ότι φτάσαμε στο τέλος της κλιματικής αλλαγής, είμαστε σε κλιματική κρίση και ετοιμαζόμαστε για κλιματικό χάος. Αντόνιο Γκουτέρες για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Έχουμε μόνο μία Γη – Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Παντού.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, «Μόνο μία Γη», είναι μια πραγματικότητα και όλα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη έρχονται να δείξουν ότι πλέον τελείωσε η κλιματική αλλαγή και είμαστε σε κλιματική κρίση, ενώ οδεύουμε προς το κλιματικό χάρος.

Με πρόσφατη δημοσίευση τους στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων arXiv επιστήμονες του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Πόρτο στη Πορτογαλία υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν προκαλεί μόνο την αύξηση της θερμοκρασίας

στον πλανήτη αλλά δημιουργεί συνθήκες «κλιματικού χάους».

«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι γνωστές (ξηρασίες, κύματα καύσωνα, ακραία φαινόμενα κ.α.) αν το Σύστημα της Γης εισέλθει σε μια περιοχή χαοτικής συμπεριφοράς θα χαθεί κάθε ελπίδα να διορθώσουμε το πρόβλημα» αναφέρει ο Ορφέου Μπερτολάμι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η Γη έχει βιώσει πολλές φορές στο παρελθόν μεγάλης έκτασης και έντασης κλιματικές μεταβολές αλλά κάθε φορά οι μεταβολές αυτές οφείλονταν σε φυσικούς παράγοντες όπως η αλλαγή της τροχιακής κίνησης του πλανήτη ή έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η πρώτη φορά που η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε μη φυσικό παράγοντα, στην ανθρώπινη δραστηριότητα δηλαδή, επηρεάζοντας το περιβάλλον με τρόπο τέτοιο που η Γη δεν έχει βιώσει και αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Η μεταβολή που συμβαίνει στο κλίμα από την ανθρώπινη δραστηριότητα θα οδηγήσει όπως εκτιμούν οι ερευνητές στην εμφάνιση νέων καιρικών μοτίβων.

Στο πιο αισιόδοξο σενάριο που μελέτησαν οι επιστήμονες οι προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα ευοδωθούν κάποια στιγμή τις προσεχείς δεκαετίες. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα αντιστραφεί η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της αλλά ότι από εκείνο το σημείο και μετά η κατάσταση θα μείνει αμετάβλητη και σταθερή ως έχει άρα και σε μεγάλο ποσοστό οι καιρικές συνθήκες θα είναι προβλέψιμες.

Στο χειρότερο σενάριο εισερχόμαστε σε φάση κλιματικού χάους όπου οι εποχές αλλάζουν κατά δοκούν ακόμη και ανά έτος με ότι αυτό συνεπάγεται για την διαβίωση των ανθρώπων αλλά και τις καλλιέργειες, τα οικοσυστήματα και τελικά το επίπεδο κατοικησιμότητας της βιοσφαίρας.

Αντόνιο Γκουτέρες για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Έχουμε μόνο μία Γη – Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Παντού.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, “Μόνο μία Γη”, είναι μια πραγματικότητα. Αυτός ο πλανήτης είναι το μόνο μας σπίτι. Είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε την υγεία της ατμόσφαιράς της, τον πλούτο και την ποικιλομορφία της ζωής στη Γη, τα οικοσυστήματά της και τους πεπερασμένους πόρους της. Αλλά αποτυγχάνουμε να το κάνουμε. Ζητάμε από τον πλανήτη μας να διατηρήσει τρόπους ζωής που δεν είναι βιώσιμοι. Τα φυσικά συστήματα της Γης δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις μας.

Αυτό δεν βλάπτει μόνο τη Γη, αλλά και εμάς. Ένα υγιές περιβάλλον είναι απαραίτητο για όλους τους ανθρώπους και όλους τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Παρέχει τρόφιμα, καθαρό νερό, φάρμακα, τη ρύθμιση του κλίματος και προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε με σύνεση τη φύση και να διασφαλίζουμε ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες της, ιδίως για τα πιο ευάλωτα άτομα και κοινότητες.

Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από τα υποβαθμισμένα οικοσυστήματα. Η ρύπανση ευθύνεται για περίπου 9 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Περισσότερα από 1 εκατομμύριο φυτικά και ζωικά είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, πολλά μέσα σε δεκαετίες.

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι βρίσκονται ήδη στη ζώνη κινδύνου για το κλίμα και έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις κλιματικές επιπτώσεις όπως η ακραία ζέστη, οι πλημμύρες και η ξηρασία. Υπάρχει μια πιθανότητα 50-50 ότι οι ετήσιες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα παραβιάσουν το όριο της Συμφωνίας του Παρισιού των 1,5 βαθμών Κελσίου τα επόμενα πέντε χρόνια. Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο μπορεί να εκτοπιστούν από την κλιματική διαταραχή μέχρι το 2050.

Πριν από πενήντα χρόνια, οι ηγέτες του κόσμου συναντήθηκαν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τον πλανήτη. Αλλά απέχουμε πολύ από το να πετύχουμε. Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε τις καμπάνες συναγερμού που χτυπούν πιο δυνατά κάθε μέρα.

Η πρόσφατη συνάντηση για το περιβάλλον της Στοκχόλμης+50 επανέλαβε ότι και οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης βασίζονται σε έναν υγιή πλανήτη. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε την καταστροφή που προκλήθηκε από τις τριπλές κρίσεις της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της απώλειας βιοποικιλότητας.

Οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να δώσουν προτεραιότητα στη δράση για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω πολιτικών που προωθούν τη βιώσιμη πρόοδο. Για τον σκοπό αυτό, πρότεινα πέντε συγκεκριμένες συστάσεις για τη δραματική επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παντού, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης ανανεώσιμων τεχνολογιών και πρώτων υλών σε όλους, της μείωσης της γραφειοκρατίας, της μετατόπισης των επιδοτήσεων και του τριπλασιασμού των επενδύσεων.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να θέσουν τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων για χάρη της ανθρωπότητας και της δικής τους κατώτατης γραμμής. Ένας υγιής πλανήτης είναι η ραχοκοκαλιά σχεδόν κάθε βιομηχανίας στη Γη.

Ως ψηφοφόροι και καταναλωτές πρέπει να κάνουμε τις ενέργειές μας να μετράνε: από τις πολιτικές που υποστηρίζουμε, τα τρόφιμα που τρώμε, τις μεταφορές που επιλέγουμε, τις εταιρείες που υποστηρίζουμε. Μπορούμε όλοι να κάνουμε φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές που θα καταλήξουν στην αλλαγή που χρειαζόμαστε.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια, ειδικότερα, μπορούν να είναι δυναμικοί παράγοντες αλλαγής. Πρέπει να χειραφετηθούν και να συμπεριληφθούν στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. Ομοίως, η εγχώρια και παραδοσιακή γνώση πρέπει να γίνεται σεβαστή και να αξιοποιείται για να συμβάλει στην προστασία των εύθραυστων οικοσυστημάτων μας.

Η ιστορία έχει δείξει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν δουλεύουμε μαζί και βάζουμε τον πλανήτη πάνω από όλα. Στη δεκαετία του 1980, όταν οι επιστήμονες προειδοποίησαν για μια θανατηφόρα τρύπα μεγέθους μιας ηπείρου στο στρώμα του όζοντος, κάθε χώρα δεσμεύτηκε στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τη σταδιακή κατάργηση των χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον.

Στη δεκαετία του 1990, η Σύμβαση της Βασιλείας απαγόρευσε την απόρριψη τοξικών αποβλήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Και, πέρυσι, μια πολυμερής προσπάθεια τερμάτισε την παραγωγή μολυβδούχας βενζίνης – μια κίνηση που θα προωθήσει την καλύτερη υγεία και θα αποτρέψει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Φέτος και το επόμενο έτος θα παρουσιαστούν περισσότερες ευκαιρίες για την παγκόσμια κοινότητα να επιδείξει τη δύναμη της πολυμερούς προσέγγισης για την αντιμετώπιση των αλληλένδετης περιβαλλοντικής κρίσης μας, από τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο βιοποικιλότητας έως την αντιστροφή της απώλειας της φύσης έως τη θέσπιση μιας συνθήκης για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύονται να ηγηθούν αυτών των συνεργατικών παγκόσμιων προσπαθειών, διότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να συνεργαστούμε με τη φύση, όχι εναντίον της. Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο πλανήτης μας όχι μόνο επιβιώνει, αλλά ευδοκιμεί, επειδή έχουμε μόνο μία Γη.

Πηγή: iEnergeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .