Παρασκευή, Ιουνίου 10

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Ο κορωνοϊός προήλθε πιθανότατα από αμερικανικό εργαστήρι βιοτεχνολογίας

 Στο σοβαρό ενδεχόμενο κορωνοϊός Covid-19 να είναι προϊόν εργαστηρίου και μάλιστα να προέκυψε όχι από την Κίνα αλλά από τα αμερικανικά εργαστήρια βιοτεχνολογίας αναφέρονται με άρθρο τους στο Project Syndicate οι Νιλ Χάρισον και Τζέφρι Σακς, καθηγητές  αμφότεροι στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Σημειώνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από της υπηρεσίες πληροφόρησης των Ηνωμένων Πολιτειών να προσδιορίσουν την προέλευση της COVID-19, το συμπέρασμά τους ήταν εντυπωσιακά υποτιμημένο, αλλά παρ’ όλα αυτά σοκαριστικό.

Σε συνοπτική παρουσίαση του πορίσματος μεγέθους μιας σελίδας, οι υπηρεσίες ασφαλείας κατέστησαν σαφές ότι δεν μπορούσαν να αποκλείσoυν την πιθανότητα ο SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί τον COVID-19) να προέκυψε σε εργαστήριο.

Τεχνογνωσία των ΗΠΑ στην Κίνα

Αλλά ακόμα πιο σοκαριστικό για τους Αμερικανούς και την παγκόσμια κοινότητα επισημαίνουν οι δύο καθηγητές είναι ένα επιπλέον σημείο: Εάν ο ιός προέκυψε όντως από εργαστηριακή έρευνα και πειραματισμό, σχεδόν σίγουρα δημιουργήθηκε με την αμερικανική βιοτεχνολογία και τεχνογνωσία που είχαν τεθεί στη διάθεση ερευνητών στην Κίνα.

Ανεξάρτητη και πλήρης έρευνα

Σημειώσουν ότι με βάση αυτό το δεδομένο, προκειμένου να μάθουμε την πλήρη αλήθεια σχετικά με την προέλευση της COVID-19, χρειαζόμαστε μια πλήρη, ανεξάρτητη έρευνα όχι μόνο για το ξέσπασμα της επιδημίας στην Γουχάν της Κίνας, αλλά και για τη σχετική επιστημονική έρευνα των ΗΠΑ, τη διεθνή προσέγγιση και την αδειοδότηση τεχνολογίας.

Δεδομένων των ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα, οι δύο διακεκριμένοι επιστήμονες καλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διεξαγάγει δικομματική έρευνα.

Οσον αφορά την αναγκαιότητα της προτεινόμενης έρευνα επισημαίνουν ότι ενδέχεται και να μην καταλάβουμε ποτέ την προέλευση του SARS-CoV-2 χωρίς να ανοίξουμε τα βιβλία των σχετικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Άμυνας) και των εταιρειών βιοτεχνολογίας.

Επισημαίνουν ότι βασικός στόχος της έρευνας θα πρέπει ν α είναι να ρίξει φως σε ένα βασικό ερώτημα: Αμερικανοί ερευνητές ανέλαβαν έρευνα ή βοήθησαν τους κινέζους ομολόγους τους σε έρευνα για τον SARS, παίζοντας έτσι πιθανό ρόλο στη δημιουργία νέου παθογόνου όπως αυτό που οδήγησε στην τρέχουσα πανδημία;

Τα 10 δεδομένα που γνωρίζουμε

Οι καθηγητές κατέγραψαν τα 10 πράγματα που γνωρίζουμε για τον ιό Covid-19

Πρώτον, το γονιδίωμα SARS-CoV-2 διακρίνεται από μια συγκεκριμένη αλληλουχία 12 νουκλεοτιδίων (τον γενετικό κώδικα) που χρησιμεύει για την αύξηση της μολυσματικότητάς του. Η συγκεκριμένη αλληλουχία αμινοξέων που κατευθύνεται από αυτήν την εισαγωγή είναι γνωστή ως θέση διάσπασης φουρίνης (FCS).

Δεύτερον, το FCS έχει αποτελέσει στόχο έρευνας αιχμής από το 2006, μετά το αρχικό ξέσπασμα του SARS το 2003-04. Οι επιστήμονες έχουν καταλάβει εδώ και καιρό ότι το FCS κατέχει το κλειδί για τη μολυσματικότητα και την παθοφυσιολογία αυτών των ιών.

Τρίτον, ο SARS-CoV-2 είναι ο μόνος ιός στην οικογένεια των ιών που μοιάζουν με SARS (sarbecoviruses) που είναι γνωστό ότι διαθέτουν FCS. Είναι ενδιαφέρον ότι η συγκεκριμένη μορφή του FCS που υπάρχει στο SARS-CoV-2 (οκτώ αμινοξέα που κωδικοποιούνται από 24 νουκλεοτίδια) είναι όμοια με ένα ανθρώπινο κανάλι νατρίου που έχει μελετηθεί σε εργαστήρια των ΗΠΑ.

Τέταρτον, το FCS ήταν ήδη τόσο γνωστό ως πηγή μεταδοτικότητας και μολυσματικότητας που μια ομάδα αμερικανών επιστημόνων υπέβαλε πρόταση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2018 να μελετήσει την επίδραση της εισαγωγής ενός FCS σε ιούς τύπου SARS που βρίσκονται σε νυχτερίδες. Αν και οι κίνδυνοι αυτού του είδους των πειραμάτων έχουν τονιστεί εδώ και αρκετό καιρό, αυτοί οι ιοί των νυχτερίδων κατά κάποιο τρόπο θεωρούνταν ότι ανήκουν σε κατηγορία χαμηλότερου κινδύνου. Αυτό τους εξαιρούσε από τις κατευθυντήριες γραμμές του NIH, επιτρέποντας έτσι τη διεξαγωγή πειραμάτων που χρηματοδοτούνται από το NIH σε ανεπαρκές επίπεδο ασφάλειας BSL-2.

Πέμπτον, το NIH ήταν ένθερμος υποστηρικτής μιας τέτοιας έρευνας μεγάλο μέρος της οποίας διεξήχθη χρησιμοποιώντας βιοτεχνολογία που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και εκτελέστηκε στο πλαίσιο μιας τριμερούς συνεργασίας που χρηματοδοτήθηκε από το NIH μεταξύ της EHA, της WIV και της UNC.

Έκτον, το 2018, ένας κορυφαίος επιστήμονας των ΗΠΑ που συνέχισε αυτή την έρευνα υποστήριξε ότι ο εργαστηριακός χειρισμός ήταν ζωτικής σημασίας για την ανακάλυψη φαρμάκων και εμβολίων, αλλά ότι η αυξημένη ρύθμιση των πειραμάτων θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο. Πολλοί από την κοινότητα των ιολόγων συνεχίζουν να αντιστέκονται στις εκκλήσεις για ενισχυμένη ρύθμιση της διαχείρισης του ιού πιο υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ενός εθνικού ρυθμιστικού φορέα ανεξάρτητου από το NIH.

Έβδομο, ο ιός ήταν πολύ πιθανό να κυκλοφορούσε πολύ νωρίτερα από την τυπική αφήγηση που χρονολογεί το συναγρεμό για το ξέσπασμα στα τέλη Δεκεμβρίου 2019. Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε πότε μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης ενημερώθηκαν για το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά ορισμένοι επιστήμονες γνώριζαν την ξέσπασμα από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Όγδοο, το NIH γνώριζε ήδη από την 1η Φεβρουαρίου 2020 ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε εμφανιστεί ως συνέπεια εργαστηριακής έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από το NIH, αλλά δεν αποκάλυψε αυτό το θεμελιώδες γεγονός στο κοινό ή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ένατο, εκτενής δειγματοληψία ζώων στις υγρές περιοχές της Γουχάν και στη φύση από τις κινεζικές αρχές δεν έδειξε ούτε ένα άγριο ζώο να φιλοξενεί τον ιό SARS-CoV-2. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το NIH έχει ζητήσει τα εργαστηριακά αρχεία αμερικανικών υπηρεσιών, ακαδημαϊκών κέντρων και εταιρειών βιοτεχνολογίας που εμπλέκονται στην έρευνα και τον χειρισμό κορωνοϊών που μοιάζουν με SARS.

Δέκατο, το IC δεν έχει εξηγήσει γιατί τουλάχιστον ορισμένες από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν στην πραγματικότητα ότι ένα εργαστηριακό λάθος ήταν είτε η πλέον πιθανή είτε τουλάχιστον πιθανή προέλευση του ιού.

Χρειάζεται διαφάνεια

Επισημαίνεται ότι οι έρευνες για την προέλευση της COVID-19 δεν θα πρέπει πλέον να αποτελούν μυστικές αποστολές υπηρεσιών πληροφοριών. Η διαδικασία πρέπει να είναι διαφανής, με όλες τις σχετικές πληροφορίες να δημοσιοποιούνται για χρήση από ανεξάρτητους επιστημονικούς ερευνητές. Επισημαίνουν ότι είναι ξεκάθαρο ότι έχει γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια να αποσιωπηθούν οι πληροφορίες σχετικά με τα πρώτα γεγονότα της επιδημίας και να παρεμποδιστεί η αναζήτηση πρόσθετων στοιχείων που είναι σαφώς διαθέσιμα στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες προτείνουν να δημιουργηθεί μια ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών σε σχετικούς κλάδους και να παραχωρηθεί πρόσβαση σε όλα τα σχετικά δεδομένα προκειμένου να ενημερωθεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ και το κοινό. Σημειώνουν ότι είναι πιθανότερο να μάθουμε περισσότερα για την προέλευση αυτού του ιού χωρίς να περιμένουμε την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, απλώς κοιτάζοντας στις ΗΠΑ. «Πιστεύουμε ότι μια τέτοια έρευνα έχει καθυστερήσει πολύ», καταλήγουν στο άρθρό τους.

από primenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .