Τετάρτη, Ιουνίου 1

Ασυγκράτητος ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Ασυγκράτητος ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Του Μιχάλη Παπανίδη

Στο 10,7% «πέταξε» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, από 10,2% τον Απρίλιο. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, την άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα μας ενισχύουν οι τιμές των υγρών καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν αρχίσει να φαίνονται στα ράφια σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, απορρυπαντικά, ακόμη και στις υπηρεσίες.

Το απογοητευτικό και ταυτόχρονα ανησυχητικό είναι ότι όλα δείχνουν αύξηση τιμών και τους επόμενους μήνες. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός θα συνεχίσει να εκτινάσσει το κόστος παραγωγής και μαζί τις τιμές των τελικών προϊόντων. Αντίστοιχα, το κόστος της ενέργειας θα αυξηθεί με βάση τη διεθνή τιμή του πετρελαίου σε αυτή τη φάση, αλλά και την ενίσχυση της ζήτησης λόγω καλοκαιρινών διακοπών και μετακινήσεων.

Ούτε στην Ευρωζώνη όμως η κατάσταση είναι καλύτερη, αφού ο πληθωρισμός τον Μάιο εκτινάχθηκε στο 8,1%, από 7,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη.

Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση πολύ μικρότερη, στο 7,8%. Για την Ελλάδα εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός τον Μάιο ανήλθε σε 10,7%, από 10,2% τον Απρίλιο, όπως αναφέρθηκε.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (39,2%, έναντι 37,5% τον Απρίλιο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (7,5%, έναντι 6,3% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 3,8% τον Απρίλιο) και τις υπηρεσίες (3,5%, έναντι 3,3% τον Απρίλιο).

Μέσα στο κλίμα αυτό, οι Κεντρικές Τράπεζες βρίσκονται σε συμπληγάδες αναζητώντας τη χρυσή τομή στη νομισματική τους πολιτική που θα τους επιτρέψει να χαλιναγωγήσουν τις τιμές χωρίς να βυθίσουν την ανάπτυξη.

Πληθωριστικό ρεκόρ και στη Γαλλία τη στιγμή που η οικονομία συρρικνώνεται

Σε νέο ιστορικό υψηλό, στο 5,8%, εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Μάιο, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τροφίμων διοχετεύεται σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα από Γερμανία και Ισπανία, επιβεβαιώνουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη και δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το δυσχεραίνουν γιατί πρέπει σε σύντομο πλέον χρονικό διάστημα να αποφασίσει πόσο βίαιη θα είναι η δεδομένη αύξηση των βασικών επιτοκίων, που θα πλήξει την ανάπτυξη, προκαλώντας νέα προβλήματα.

Εν τω μεταξύ, μια ξεχωριστή έκθεση που δείχνει ότι η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε τριμηνιαία βάση, αναθερμαίνει τα σενάρια για στασιμοπληθωρισμό.

Σοκαρισμένη η Γερμανία από την εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλό μισού αιώνα

Σχεδόν μισό αιώνα έχει να καταγράψει τέτοιο μέγεθος πληθωρισμού η Γερμανία εξαιτίας κυρίως των ανατιμήσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,7%. Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν εξίσου υψηλός στη Γερμανία ήταν τον χειμώνα του 1973/1974, εν μέσω της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης.

Επίσης, ήταν κατά πολύ υψηλότερος από το 8,0% που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός ήταν στο 7,8%.

Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν εξίσου υψηλός στη Γερμανία ήταν τον χειμώνα του 1973/1974, εν μέσω της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης
Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν εξίσου υψηλός στη Γερμανία ήταν τον χειμώνα του 1973/1974, εν μέσω της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 38,3% τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν επίσης σε ποσοστό άνω του μέσου όρου, 11,1%.

Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, δήλωσε στο Reuters ότι θα υπάρξει περαιτέρω πληθωριστική πίεση για τα αγαθά που επηρεάζονται από τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό και τα τρόφιμα, προτού η κατάσταση εκτονωθεί από το φθινόπωρο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν εντείνουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει πιο γρήγορα σε αύξηση των επιτοκίων, και ως εκ τούτου οι αγορές στρέφουν πλέον το βλέμμα στην επόμενη συνεδρίαση, που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Ιουνίου.

 

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .