Παρασκευή, Ιουνίου 3

Οι μαζικές αυξήσεις σε προϊόντα που εκτόξευσαν τον πληθωρισμό

Οι μαζικές αυξήσεις σε προϊόντα που εκτόξευσαν τον πληθωρισμό

Συνεχιζόμενα ανοδικές τάσεις καταγράφουν επιμέρους κατηγορίες αγαθών όπως αυτές αποτυπώνονται στα στοιχεία της Eurostat για τον Μάιο. Ειδικότερα, τα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική τους διαδρομή με πληθωρισμό στα επίπεδα του 11% για τον πέμπτο μήνα του έτους που ολοκληρώθηκε μόλις χθες και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό Μάιο. Θυμίζουμε ότι πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν στα επίπεδα του 8,9% τον Απρίλιο με βάση την αποτύπωση της Eurostat. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των υπηρεσιών αυτό που καταγράφει η Eurostat είναι πληθωρισμός στα επίπεδα του 3,8% από 2,5% που ήταν τον Απρίλιο.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Πιστεύαμε ότι αυτά που βλέπουμε σήμερα θα ήταν προσωρινά

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον επιχειρηματία, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: “Τα νούμερα είναι πραγματικά. Το θέμα είναι ότι οι κοστολογικές πιέσεις συνεχίζονται και ανησυχώ ότι θα συνεχιστούν περαιτέρω. Μέχρι στιγμής η ένταση του πληθωρισμού στα τρόφιμα ήταν περισσότερο συγκρατημένη γιατί και τα σούπερ μάρκετ προσπάθησαν να συγκρατήσουν τις ανατιμήσεις αλλά και οι εταιρείες συγκρατήθηκαν. Υποθέταμε ότι τα δεδομένα που σήμερα βλέπουμε μπροστά μας θα μπορούσαν να είναι προσωρινά, αλλά έχουν πάρει μόνιμο χαρακτήρα. Κανείς δεν ξέρει πού πάμε, είμαστε πολύ προβληματισμένοι και δεν μπορούμε να περάσουμε το σύνολο της αύξησης κόστους που υφιστάμεθα στον καταναλωτή. Απορροφάμε κάποιες από τις αυξήσεις, ενώ την ίδια στιγμή είναι γεγονός πως τα αποτελέσματα των εταιρειών δεν θα έχουν καμία σχέση με το 2021”.

Στο 60,9% ο πληθωρισμός στην ενέργεια στην Ελλάδα – Στο 10,7% ο γενικός δείκτης

Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός στην ενέργεια από 57,6% τον Απρίλιο, τον Μάιο ανήλθε στο 60,9%. Σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά προϊόντα, ο πληθωρισμός στη χώρα μας ανήλθε στο 3,5% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα. Σε ό,τι αφορά τον γενικό δείκτη, αυτός κινήθηκε στην Ελλάδα στα επίπεδα του 10,7% από 9,1% που ήταν τον Απρίλιο. Το ποσοστό της Ελλάδας βρίσκεται πίσω από το 20,1% της Εσθονίας, το 18,5% της Λιθουανίας, το 16,4% της Λετονίας, και το 11,8% της Σλοβακίας.

Υψηλόβαθμο στέλεχος μίας από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Ελλάδας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του αναφέρει χαρακτηριστικά: “H κατάσταση έχει ξεφύγει και δεν σταματάει. Το γάλα ανεβαίνει μέρα με τη μέρα. Είμαι 40 χρόνια στην αγορά και δεν έχω ξαναδεί ανάλογη εικόνα. Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Θα κάνουμε και νέα αύξηση στα προϊόντα μας γιατί η πρώτη ύλη, το γάλα, μήνα με το μήνα ανεβαίνει κατά 2%-3%. Η αγορά στο γάλα έχει πέσει σε πωλήσεις κατά 12%-13% σε όγκο. Η φέτα αντίστοιχα έχει χάσει 15% των πωλήσεών της σε κιλά τον Απρίλιο αλλά και τα κίτρινα τυριά το ίδιο.

Στα επίπεδα του 8% η πτώση σε όγκο πωλήσεων τον Απρίλιο στα σούπερ μάρκετ – Στο 4%-5% τον Μάιο

Στα ελληνικά σούπερ μάρκετ η πτώση πωλήσεων σε όγκο τον Απρίλιο ήταν στα επίπεδα του 8% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα οι πωλήσεις εμφανίζουν πτώση αν και σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τον φετινό Απρίλιο, ως αποτέλεσμα της μείωσης που παρουσιάζεται στην κατανάλωση. H πτώση πωλήσεων σε όγκο για τον Μάιο υπολογίζεται στα επίπεδα του 4% έως 5%, κάτι που πρόσφατα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Metro, Αριστοτέλης Παντελιάδης.

Μαζικές αυξήσεις μετά το Πάσχα

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι τα περισσότερα ελληνικά σούπερ μάρκετ ζήτησαν από τους προμηθευτές και τη βιομηχανία να κρατηθούν οι αυξήσεις στα προϊόντα έως και το Πάσχα, για να μην υπάρξει αναταραχή στην πασχαλινή αγορά. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο κύμα αυξήσεων ειδικά στα τρόφιμα αποτυπώθηκε μετά το Πάσχα, κάτι που φαίνεται πλέον έντονα στα ράφια των αλυσίδων.

Έρχεται δύσκολη χρονιά για τον κλάδο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών – Στο -5% σε τεμάχια το πεντάμηνο του ‘22

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι και η αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών πλήττεται σημαντικά αυτή την περίοδο, μετά την διετία της πανδημίας που προηγήθηκε όπου συνολικά ο κλάδος ευνοήθηκε. Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, Expert, Ηλίας Παπαδόπουλος, η αγορά αναμένει την έναρξη της επιδότησης αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών – κλιματιστικών, ψυγείων, ψυγειοκαταψυκτών – με το πρόγραμμα να έχει καθυστερήσει σημαντικά. Εκτιμάται ωστόσο ότι θα ξεκινήσει η υλοποίησή του στις 13 Ιουνίου.

Πτώση 5% σε πωλήσεις τεμαχίων σε ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά στο πεντάμηνο

Σε αξία είναι ο κλάδος που είναι ανοδικός και τον Μάιο και το πεντάμηνο με 5%-10% γεγονός που οφείλεται σε όλες τις κατηγορίες, στις αυξήσεις τιμών και σε ένα μεγάλο μέρος στις πωλήσεις κλιματιστικών που ήταν ανοδικές σε σύγκριση με πέρυσι στο πρώτο πεντάμηνο του 2022, λόγω του ότι πέρυσι ήταν κλειστά τα καταστήματα. Σε τεμάχια η αγορά είναι κατά 5% πτωτική στο πεντάμηνο με εξαίρεση τα κλιματιστικά που έχουν θετικό πρόσημο και τις μεγάλες λευκές συσκευές όπως πλυντήρια, ψυγεία και κουζίνες που αποτελούν προϊόντα που κινούνται όλο το χρόνο και αποτελούν είδος πρώτης ανάγκης. Ωστόσο επίκειται νέα αύξηση μέσα στον Ιούλιο σε όλες τις κατηγορίες όπως οι λευκές συσκευές, ενώ και οι τηλεοράσεις αλλάζουν μοντέλα και παρουσιάζονται ως κωδικοί νέας τεχνολογίας. Επομένως θα έχουν αυξημένη τιμή και σταδιακά θα μειώνεται η τιμή τους όσο διανύουν χρόνο παρουσίας στην αγορά. 

Καίρια η επίδραση της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι οι αυξήσεις που ήταν προγραμματισμένες να περάσουν στη συγκεκριμένη αγορά τον Αύγουστο, εν τέλει αυτό θα συμβεί ένα μήνα νωρίτερα λόγω εποχικότητας και αυξημένων μεταφορικών. Έντονα επηρεάζει επίσης η ισοτιμία ευρώ δολαρίου όπου 1 ευρώ αντιστοιχεί σε περίπου 1,07 δολάρια, γεγονός που πλήττει την αγορά. 

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .