Τρίτη, Ιουνίου 14

Γλαύκωμα Πρωτοποριακή μέθοδος το θεραπεύει


Η εξέλιξη στην τεχνολογία των λέιζερ τα τελευταία χρόνια βελτίωσε την ποιότητα όρασης των ανθρώπων σ΄όλο τον πλανήτη. Όσο αφορά τη θεραπεία του γλαυκώματος, στο Ινστιτούτο Έρευνας & Εκπαίδευσης Οφθαλμός χρησιμοποιούμε τη νέα τεχνολογία λέιζερ, με στόχο να μειώσουμε δραστικά την πίεση στα μάτια. Η τεχνική αυτή αναφέρεται στην ιατρική ορολογία με τα αρχικά S.L.T. (Selective Laser Trabeculoplasty/Επιλεκτική Τραμπεκουλοπλαστική με Λέιζερ) η οποία ήρθε σαν άμεση λύση εκεί που ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών που χρησιμοποιούν τα γνωστά αντιγλαυκωματικά κολλύρια δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με συνεπακόλουθο την απώλεια ποιότητας στην όραση τους.

Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια του ματιού η οποία μπορεί να τραυματίσει το οπτικό νεύρο και σχετίζεται συνήθως με την αύξηση της πίεσης του ματιού εσωτερικά. Εάν δεν τύχει θεραπεία, προκαλεί σταδιακή απώλεια της περιφερειακής όρασης που επεκτείνεται προς το κέντρο. Όταν η πίεση δεν μπορεί να ελεχθεί ικανοποιητικά με τις σταγόνες ή με την τεχνική S.L.T. Λέιζερ, τότε προχωρούμε σε τραμπεκουλεκτομή.

Η τραμπεκουλεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία η οποία δημιουργεί ένα νέο κανάλι για να ρέει το υγρό από το μάτι με ελεγχόμενο τρόπο ώστε να μειώνεται η πίεση του ματιού. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται χειρουργικά ένα καινούριο σωληνάριο (flap valve) στο λευκό μέρος του ματιού κάτω από το βλέφαρο. Η πίεση ελευθερώνεται γιατί το υγρό μπορεί τώρα να ρέει ευκολότερα δια μέσου της νέας βαλβίδας. Μ΄ αυτόν τον τρόπο η ροή του υγρού απορροφάται από το λευκό του ματιού.

Η σύγχρονη τεχνολογία S.L.T. (Selective Laser Trabeculoplasty/Επιλεκτική Τραμπεκουλοπλαστική με Λέιζερ) πλεονεκτεί σε σύγκριση με προηγούμενες τεχνικές. Μπορεί να μειώσει δραστικά ή ακόμη και να απαλλάξει πλήρως από την εξάρτηση χρήσης των κολλυρίων που χρησιμοποιούνταν για τον ίδιο σκοπό. Κι ενώ τα κολλύρια προκαλούν σε αρκετό κόσμο ερεθισμό και παρενέργειες, αντίθετα, η τεχνική S.L.T. μπορεί ακριβώς να προστατεύσει τον ασθενή από τα ενδεχόμενα αυτά και να μειώσει τους κινδύνους απώλειας της όρασης.

 https://www.ophthalmiccentre.com/el/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .