Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Δημήτρης Λιγνάδης: 12 χρόνια φυλακή, συνολικά και για τους δύο βιασμούς η απόφαση του δικαστηρίου


Την ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών κατά συγχώνευση επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στον σκηνοθέτη και ηθοποιό, Δημήτρη Λιγνάδη.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 4-3 με τους μειοψηφούντες να έχουν την άποψη ότι θα έπρεπε να επιβληθεί ποινή 11 ετών.

Νωρίτερα, το δικαστήριο αποφάσισε συνολικά ποινή 15 ετών για τους δύο βιασμούς, αλλά ο εισαγγελέας πρότεινε συγχώνευση, πρόταση που υιοθέτησε τελικά το δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, την ποινή κάθειρξης δέκα ετών επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον Δημήτρη Λιγνάδη για τον βιασμό του ανήλικου ουκρανικής καταγωγής. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 4-3. Για τον βιασμό του ανήλικου Αιγύπτιου το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη πέντε ετών, με την απόφαση να λαμβάνεται και αυτή κατά πλειοψηφία 4-3.

Tο ανώτατο προβλεπόμενο όριο ποινής είναι τα 15 έτη, ενώ η μικρότερη προβλεπόμενη ποινή είναι της πενταετούς φυλάκισης.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή κάθειρξης 12 ετών για καθένα βιασμό που αποδίδεται στον Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ το δικαστήριο είχε απορρίψει την αναγνώριση ελαφρυντικών ακολουθώντας την εισήγηση του εισαγγελέα.

Να μην δοθεί αναστολή στην έφεση προτείνει ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας πρότεινε να μην δοθεί αναστολή στην έφεση: «Να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση, καθώς είναι πιθανό να τελέσει νέα αδικήματα. Δεν αρκούν τυχόν περιοριστικοί όροι και δεν υπάρχει καμία αναγνώριση εκ μέρους του των πράξεών για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο».

Η διαδικασία συνεχίζεται με την τοποθέτηση της υπεράσπισης.

Ένοχος για δύο βιασμούς ο Λιγνάδης, αθώος για άλλους δύο 

Νωρίτερα, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός είχε κριθεί ένοχος κατά πλειοψηφία από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για τις δυο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών ανηλίκων ανδρών.

Στη συνέχεια, απορρίφθηκαν από το δικαστήριο τα αιτήματα του σκηνοθέτη και ηθοποιού για την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου ομόφωνα και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία 5-2.

Ο δικηγόρος του σκηνοθέτη και ηθοποιού, Αλέξης Κούγιας, αιτήθηκε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του πρότερου σύννομου βίου.

«Από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου», ανέφερε ο εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Κούντριας, ζητώντας την απόρριψη των ελαφρυντικών της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του προτέρου σύννομου βίου.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου.

Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Κούγιας και απευθυνόμενος στους ενόρκους σημείωσε: «Γι' αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».

 https://www.lykavitos.gr/news/greece/dimitris-lignadis-poini-15-eton-gia-tous-dyo-viasmous-apofasise-to-dikastirio?utm_source=Notify&utm_medium=Push&utm_campaign=Push-Post

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.