Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Χριστόδουλος Στεφανάδης: Τα μυστικά της μακροζωίας και η μελέτη «Ικαρία»

Χριστόδουλος Στεφανάδης: Τα μυστικά της μακροζωίας και η μελέτη «Ικαρία»

Συνέντευξη στον Θάνο Ξυδόπουλο

Ο γνωστός καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης μιλάει στο zougla.gr για τα μυστικά της μακροζωίας, αλλά και για την επιδημιολογική μελέτη «Ικαρία», που μας έδωσε και μας δίνει κάθε χρόνο σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, τις ιδιαίτερες περιβαλλοντολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί, καθώς και για τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων συναφών με τη γήρανση.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάδη, το «λίγο απ' όλα, χωρίς καταχρήσεις» μας δίνει μια ποιοτική και μακρά ζωή. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ψάρια, η προτίμηση στην κατανάλωση ελληνικού καφέ, η μέτρια κατανάλωση κρασιού, η καθημερινή άσκηση, τα μειωμένα επίπεδα άγχους, τα χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης, η συντροφικότητα, η συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι μερικές από τις συμπεριφορές που είναι κοινές για νέους και ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού και που, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του τόπου, συμβάλλουν στην επίτευξη της μακροζωίας.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Στεφανάδη στη «Ζούγκλα»:

 

 https://www.zougla.gr/ygeia/article/xristodoulos-stefanadis-ta-mistika-tis-makrozoias-ke-i-meleti-ikaria

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.