Τρίτη, Ιουλίου 26

Καταγγελία: Προχειρότητες και αδικίες στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Όπως και  τις ηλεκτρικές συσκευές .....Μπαρπούτσαλα !

Καταγγελία: Προχειρότητες και αδικίες στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Zougla Newsroom 

Τι κι αν η παρούσα κυβέρνηση μιλάει για κοινωνική αλληλεγγύη και βοήθεια προς τις ευάλωτες ομάδες κάποια καθημερινά περιστατικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν πως σε αυτό το κράτος συμβαίνουν πολλά ευτράπελα. Μια από τις περιπτώσεις αδικημένων πολιτών είναι και αυτή της  25χρονης Δ.Α, αναγνώστρια της «Ζούγκλας» η οποία θέλησε να μοιραστεί δημόσια την περιπέτειά της προσπαθώντας να πάρει το επίδομα κοινωνικού τουρισμού. 

Μακροχρόνια άνεργη που μεγαλώνει ένα παιδάκι και με μηνιαίο εισόδημα 300 ευρώ - αφού όπως λέει επιδοτείται με κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης - έκανε αίτηση για το επίδομα κοινωνικού τουρισμού αλλά το σύστημα την απέρριψε. Και είναι λογικό κάποιος να αναρωτιέται για ποιο λόγο έγινε αυτό ; Για ποιο λόγο ο μηχανισμός απέρριψε μια μητέρα άνεργη με πενιχρό εισόδημα κι ένα παιδάκι από το να επιδοτηθεί για τις διακοπές της ; Κι αν απέρριψαν αυτήν, ποιοι είναι τελικά αυτοί που το πήραν ;

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι ερωτήματα που έθεσε η 25χρονη στους αρμόδιους θεσμούς προκειμένου ως πολίτης αυτής της χώρας να πάρει μια ξεκάθαρη απάντηση. Αλλά μάλλον μάταια αφού όπως προκύπτει από την καταγγελία της, oi υπάλληλοι του Δημοσίου… την έμπλεξαν ακόμα περισσότερο και την απογοήτευσαν αντί να της λύσουν το πρόβλημα.

«Το πρόγραμμα αυτό είναι για τις ευάλωτες οικογένειες. Μου απέρριψαν το αίτημα, και το έμαθα στις αρχές του Ιουλίου. Το απέρριψαν με το σκεπτικό ότι δεν πληρώ τις προϋποθέσεις. Επίσης μου απάντησαν ότι έχω μόνο 30 μόρια», λέει.

«Μου φάνηκε περίεργο και κάλεσα στον ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) της περιοχής μου, στους Αγίους Αναργύρους λόγω του ότι είναι οι αρμόδιοι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.  Στο πρώτο τηλεφώνημα που έγινε την ημέρα που μου απέρριψαν το αίτημα, μου ζήτησαν το ΑΦΜ μου ώστε να ελέγξουν την αίτηση μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος. Μου είπαν πως δεν έχει γίνει κανένα λάθος, όπως φαίνεται από το σύστημα, αλλά δεν έχω αρκετά μόρια. Τους ρώτησα τι πρέπει να έχει κάποιος για να έχει περισσότερα μόρια, ποια τα κριτήρια και μου απαντούσε ο υπάλληλος πως δεν γνωρίζει… γιατί αυτά ελέγχονται ηλεκτρονικά», επισημαίνει και προσθέτει:

«Σήμερα το πρωί τηλεφώνησα στην ίδια υπηρεσία και ζήτησα να μιλήσω με τη διευθύντρια. Μου είπαν ότι απουσίαζε και μου απάντησε ένας  υπάλληλος. Του εξήγησα ακριβώς τα ίδια πράγματα και τον ρώτησα να μου απαντήσει ποια είναι τελικά τα κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποιος για να πάρει αυτή την επιδότηση για τον κοινωνικό τουρισμό. Όντως μου είπε τα κριτήρια και τον ρώτησα για ποιο λόγο δεν πήρα το επίδομα αφού τηρούσα τουλάχιστον ένα από αυτά τα κριτήρια, (μακροχρόνια άνεργοι με μηνιαίο επίδομα, γραμμένοι στο μητρώο ανέργων). Μου ζήτησε εκ νέου το ΑΦΜ για να διαπιστώσει εάν ισχύουν αυτά που λέω και τελικά σταμάτησε να μιλάει όταν άνοιξε την πλατφόρμα. Μου είπαν να περιμένω, με άφησαν στην αναμονή πολύ ώρα και ξαφνικά το σήκωσε μια γυναίκα. Μου είπε πάλι ότι δεν έχω αρκετά μόρια. Της ζητούσα να μου εξηγήσει τον λόγο. Μου απάντησε εκ νέου πως δεν πληρώ τα κριτήρια.  Μάλιστα της ανέφερα και για έναν συγγενή μου που είναι διευθυντής τράπεζας με μεγάλο ετήσιο εισόδημα αφού δουλεύει και η γυναίκα του και πήρε την επιδότηση κοινωνικού τουρισμού».

Η 25χρονη μητέρα καταλήγει: «Δηλαδή μια άνεργη μητέρα με μικρό εισόδημα γίνεται να μην πληροί τις προϋποθέσεις και μια οικογένεια με μεγαλύτερο εισόδημα να παίρνει επίδομα κοινωνικού τουρισμού ;»

Ακούστε όλα όσα είπε στη «Ζούγκλα»:

 

Ποιοι είναι τελικά οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου προγράμματος

Ως δικαιούχοι του προγράμματος ορίζονται:

-ασφαλισμένοι/-νες που συγκεντρώνουν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες από την ασφάλισή τους στον eΕΦΚΑ (50 ένσημα) λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ή/και τη χορήγηση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή/και τη χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας ή/και επιδόματος μακροχρονίως ανέργων,

-άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ της Δ.ΥΠ.Α. (πρ. ΟΑΕΔ) κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:

-τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως 18 ετών. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2022.

-παιδιά των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα.

Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

-παιδιά των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και άνω με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,

-οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

-οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται).

Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος, δεν πρέπει να έλαβε Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού πέρσι (πρόγραμμα 2021-2022) και να μην λάβει φέτος συναφή παροχή από άλλο φορέα (π.χ. «Τουρισμός Για Όλους» του Υπουργείου Τουρισμού).

Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο ή μη μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Κριτήρια μοριοδότησης

Εισόδημα:

-για δηλωθέν εισόδημα ύψους έως 10.000,99: 30 μόρια,

-για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 10.001,00 έως 20.000,99: 20 μόρια,

-για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 20.001,00 έως 30.000,99 : 10 μόρια

Ανήλικα τέκνα:

από 15 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .