Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Αναδρομικά: Πότε και πώς θα καταβληθούν για όσους δικαιώθηκαν από το ΣτΕ. Και για τους χαμηλοσυνταξιούχους που τους κόψανε ακόμη και το ΕΚΑΣ τι θα γίνει κύριε Μητσοτάκη;;

Ποιος μπορεί να ζήσει με 400 ευρώ που είναι η Σύνταξη χηρείας;


Σταδιακά
θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα αναδρομικά σε όσους συνταξιούχους δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Πάντως, εκκρεμούν οι κεντρικές πολιτικές αποφάσεις για ενδεχόμενες άλλες λύσεις.

Ο λόγος για όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη έως τον Ιούλιο του 2020 διεκδικώντας την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις τους και τα δώρα για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 (με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία του 2011-12).

Οι συνταξιούχοι αυτοί δικαιώθηκαν από το Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με βάση την απόφαση της ολομέλειας του.

Ωστόσο, η δικαίωση αυτή δεν σημαίνει «αυτόματη» καταβολή των αναδρομικών από το δημόσιο σε όλους όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε μία κεντρική πολιτική απόφαση από την Κυβέρνηση, η οποία, για την ώρα δεν έχει ληφθεί.

Όμως, αυτό τονίζουν οι ίδιες πηγές, δεν σημαίνει πως το δημόσιο θα μείνει αδρανές απέναντι στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μέχρι την λήψη των όποιων κυβερνητικών αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο.

Κλειδί για την κινητοποίηση του δημοσίου, δηλαδή την καταβολή των αναδρομικών στην εν λόγω κατηγορία των συνταξιούχων, θα είναι οι αποφάσεις των δικαστηρίων τα οποία εξετάζουν τις προσφυγές τους.

Κάτι που σημαίνει πως η θετική απόφαση τους θα οδηγήσει στην καταβολή των αναδρομικών σε όσους δικαιώνονται από πλευράς e-ΕΦΚΑ.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, μιλώντας στο capital.gr, πως η θετική για τους συνταξιούχους απόφαση του ΣτΕ θα μπορούσε να επιταχύνει την εκδίκαση των προσφυγών τους στα κατά τόπους δικαστήρια, επιταχύνοντας έτσι και την καταβολή των αναδρομικών τους από τον e-ΕΦΚΑ.

Σε αυτήν την περίπτωση, η πληρωμή των αναδρομικών θα έπαιρνε την μορφή ενός μπαράζ μηνιαίων καταβολών αναδρομικών προς όσους κατά περιόδους δικαιώνονται από τα κατά τόπους δικαστήρια. Έτσι, ο κρατικός προϋπολογισμός θα μπορούσε να "σηκώσει” πιο εύκολα το δημοσιονομικό βάρος της επιστροφής των περικοπών σε αυτήν την κατηγορία των συνταξιούχων.

Εναλλακτικά, στο τραπέζι της κυβέρνησης παίζει να δοθούν, με κεντρική πολιτική απόφαση, τα αναδρομικά "μία και έξω” σε όλους όσους προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς η θετική για αυτούς απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου θα οδηγήσει σε θετική απόφαση και των κατά τόπους δικαστηρίων.

Εξάλλου, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, είτε όχι (είτε εφάπαξ, είτε σε δύο δόσεις, π.χ. πρώτα τα αναδρομικά των επικουρικών και έπειτα των δώρων ή αντίστροφα), αλλά και ο συμψηφισμός των αναδρομικών όλων των συνταξιούχων με την αρνητική προσωπική διαφορά ή ακόμα και τις επικείμενες οριζόντιες αυξήσεις από 1η Ιανουαρίου 2023.

 https://www.lykavitos.gr/news/economy/anadromika-pote-kai-pos-tha-katavlithoun-gia-osous-dikaiothikan-apo-to-ste

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.