Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «η ΝΔ κάνει επιλογές που ευνοούν ελαχίστους», όπως «η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με κόστος 1,5 δισ. τον χρόνο μεσοσταθμικά, η μείωση φορολογίας μερισμάτων και συγκέντρωσης κεφαλαίου».

«Οι πολίτες δεν βγάζουν το μήνα και γι’ αυτό υπάρχει πολιτική ευθύνη. Ευθύνεται η κυβέρνηση της ΝΔ», δήλωσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

«H κυβέρνηση δεν επέβαλε πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και στα κέρδη των παραγωγών ενέργειας, μέτρο που δεν κοστίζει δημοσιονομικά – το έχουν λάβει άλλες χώρες και θα έδινε ουσιώδη ανακούφιση στους πολίτες», σημείωσε η κυρία Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο «OPEN».

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης παίζει με τους θεσμούς ανοιγοκλείνοντας το θέμα των εκλογών»

«Πολιτική επιδότησης που τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια»

Και προσέθεσε πως, αντιθέτως, η κυβέρνηση «επιμένει σε μία πολιτική επιδότησης, η οποία – εκτός του ότι είναι ανεπαρκής – ουσιαστικά τροφοδοτεί τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας. Οι πολίτες πληρώνουν και από την τσέπη τους και διά του Κρατικού Προϋπολογισμού», όπως είπε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι «οι πολίτες πλήρωσαν 3,8 δισ. στο πεντάμηνο σε φόρους εξαιτίας της ακρίβειας και με αυτά η κυβέρνηση τροφοδοτεί μέσω των επιδοτήσεων τα καρτέλ της ενέργειας».

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «η ΝΔ αρνείται τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα», κάτι που «είναι δημοσιονομικά εφικτό, ενώ υπάρχει ρήτρα διαφυγής και για το 2023», όμως την ίδια στιγμή, «κάνει επιλογές που ευνοούν ελαχίστους», όπως «η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με κόστος 1,5 δισ. τον χρόνο μεσοσταθμικά, η μείωση φορολογίας μερισμάτων και συγκέντρωσης κεφαλαίου».

«Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος»

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αυξήθηκαν οι λογαριασμοί ρεύματος ούτε ένα ευρώ» και τούτο συνέβη, όπως είπε, «διότι η ΔΕΗ λειτουργούσε με δημόσιο έλεγχο», αντιθέτως, «ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και ουσιαστικά, την ώρα της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης, άφησε τους πολίτες απροστάτευτους».

Αυτές τις μέρες, πρόσθεσε, «η Γαλλία προχωρά σε κρατικοποίηση της ούτως η άλλως υπό δημόσιο έλεγχο εταιρείας ενέργειας. Είναι αναγκαίο να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο ο βασικός τροφοδότης ενέργειας, για να μπορεί να ασκείται στοιχειώδης πολιτική στην ενέργεια, που είναι κοινωνικό αγαθό. Απαιτούνται δημόσιες πολιτικές για να προστατευτούμε από την κρίση», κατέληξε χαρακτηριστικά η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

 in.gr