Παρασκευή, Ιουλίου 15

Ακαδημία Πλάτωνος: Μπουλντόζες, παρατυπίες και εξευγενισμός

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ισοπεδώνει μεγάλη έκταση με αιωνόβια δέντρα και σκάμματα από αρχαιολογικές ανασκαφές.

Μπουλντόζες ανακοίνωσε ότι θα στείλει ο δήµαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στον µοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Ακαδηµίας Πλάτωνος, µε στόχο να ισοπεδωθεί έκταση τουλάχιστον 50 στρεµµάτων όπου υπάρχουν µεγάλα δέντρα εκατοντάδων ετών και σκάµµατα από αρχαιολογικές ανασκαφές.

Τον οδικό χάρτη των παρεµβάσεων και των έργων για την τουριστική «ανάπτυξη» στην Αθήνα παρουσίασε πρόσφατα στον Αθήνα 9,84 ο δήµαρχος Αθηναίων. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο µέσος όρος παραµονής ενός τουρίστα στην Αθήνα δεν ξεπερνά τις δύο µε δυόµισι ηµέρες. Στοίχηµα για εµάς αποτελεί η επιµήκυνση αυτού του χρονικού διαστήµατος ώστε να φτάσει στα τρία ή και

τέσσερα 24ωρα. Για να το πετύχουµε όµως θα πρέπει να δώσουµε νέους προορισµούς µέσα στον ιστό της πόλης. Ενας από αυτούς είναι η Ακαδηµία Πλάτωνος. Εκεί αρχίζουν οι εκσκαφές, µε τις µπουλντόζες να πιάνουν δουλειά σε µερικές εβδοµάδες».

Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που κάνει αποδεκτή την «ιεραρχική προσφυγή» προς διευκόλυνση συγκεκριμένου επιχειρηματίαΕνας από αυτούς είναι η Ακαδηµία Πλάτωνος. Εκεί αρχίζουν οι εκσκαφές, µε τις µπουλντόζες να πιάνουν δουλειά σε µερικές εβδοµάδες».
Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που κάνει αποδεκτή την «ιεραρχική προσφυγή» προς διευκόλυνση συγκεκριμένου επιχειρηματία

Με ιδρυµατική «υιοθεσία» και χωρίς διαγωνισµούς

Με θεσµικές ακροβασίες και υπεκφυγές η δηµοτική αρχή και το υπουργείο Πολιτισµού επιχειρούν να ξεπεράσουν όλα τα «θεσµικά εµπόδια» της υφιστάµενης νοµοθεσίας περί προστασίας αρχαιολογικών χώρων και µε υπόγειες αναθέσεις να παρακάµψουν τους δηµόσιους διαγωνισµούς αρχιτεκτονικών µελετών και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις της περιβαλλοντικής µελέτης.

Το δηµοτικό συµβούλιο της 16ης Μαΐου ενέκρινε –µε την ψήφο της παράταξης του Γερουλάνου– την αρχιτεκτονική µελέτη έργων του δήµου στο αρχαιολογικό άλσος της Ακαδηµίας Πλάτωνος µε δωρεά του Ιδρύµατος Λεβέντη. Η δηµοτική αρχή ανέθεσε σε ένα ίδρυµα την «υιοθεσία» ενός αρχαιολογικού χώρου παγκόσµιας εµβέλειας, παραβιάζοντας τις αρχές του αρχαιολογικού νόµου 3028/2002 για την προστασία και τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων.

Οπως καταγγέλλουν οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή: «Σε αυτά τα έργα προβλέπεται η εξαφάνιση συνολικά 580 δέντρων προκειµένου να ισοπεδωθεί ο χώρος και να ενοποιηθούν τα σκάµµατα σε ενιαίο χώρο. Στη δεύτερη φάση ο σηµερινός χώρος 45 στρεµµάτων δεν θα έχει δέντρα, θα στρωθεί χαλίκι και τσιµεντόχωµα και θα φτιαχτούν νέα µονοπάτια».

Η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδηµίας Πλάτωνα Σεπολίων και η Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο καταγγέλλουν ότι ήδη υπάρχει µία περίπτωση αυθαιρεσίας προς όφελος συγκεκριµένης µεγάλης εταιρείας, η οποία απαίτησε µε ένα απλό email (!) και έλαβε άδεια από το υπουργείο Πολιτισµού να ψηλώσει κατά δύο ορόφους την οικοδοµή της, φτάνοντας τα 18 µέτρα έτσι ώστε να αποκτήσει ως… αυλή τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδηµίας Πλάτωνος. Επισηµαίνεται ότι το ανώτατο επιτρεπόµενο ύψος είναι τα 12 µέτρα στα ελάχιστα ακίνητα µε πρόσωπο στον αρχαιολογικό χώρο και τα 15 µέτρα στα υπόλοιπα.


Σύµφωνα µε την καταγγελία: «Στα τέλη του 2021 έγινε αίτηση για προσθήκη δύο ορόφων καθ’ ύψος και φυτεµένης στέγης µε χρήση γραφείων σε υφιστάµενο κτίριο µε τρία υπόγεια, ισόγειο και Α΄ όροφο σε ακίνητο φεροµένης ιδιοκτησίας µεγάλης εταιρείας επί της Λεωφόρου Αθηνών 122. Η µελέτη έκανε χρήση του παραπάνω δικαιώµατος και έφτιαξε πέργκολα µε προνοµιακή θέα στον αρχαιολογικό χώρο για την “ψυχαγωγία των εργαζοµένων” (ήτοι µελλοντικά ωραιότατο κέντρο µε roof garden). Η Εφορεία εισηγήθηκε αρνητικά στο Τοπικό Συµβούλιο Μνηµείων ως προς την πέργκολα και τελικά έγινε δεκτή η εισήγησή της. Στη συνεδρίαση παραστάθηκε ο ενδιαφερόµενος, ο οποίος υποστήριξε τον “αρχιτεκτονικό σχεδιασµό” του κτιρίου, του οποίου απαραίτητο στοιχείο θεωρούσε και την πέργκολα. Το συµβούλιο ωστόσο γνωµοδότησε µε κριτήριο την προστασία του αρχαιολογικού χώρου».

Το σκανδαλώδες στη συγκεκριµένη υπόθεση είναι η παράτυπη στάση που υιοθέτησε στη συνέχεια το υπουργείο Πολιτισµού. «Ο ενδιαφερόµενος έστειλε µετά ένα απλό µέιλ στο γραφείο υπουργού ζητώντας την ανατροπή της απόφασης και την επανεξέταση από το ΚΑΣ. Το υπουργείο αντιµετώπισε το συγκεκριµένο µέιλ ως ιεραρχική προσφυγή κατά της απόφασης (ενώ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις) και ζήτησε απόψεις “επί της προσφυγής” από την Εφορεία, η οποία έµεινε σταθερή στην ανάγκη µείωσης του ύψους και ακύρωσης της πέργκολας». Παρ’ όλα αυτά το ΥΠΠΟΑ έκανε αποδεκτή την «ιεραρχική προσφυγή» και παρέπεµψε την υπόθεση στο ΚΑΣ µε θετική εισήγηση προκειµένου να δοθεί το πράσινο φως στον επιχειρηµατία, πράγµα που τελικά συνέβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .