Παρασκευή, Ιουλίου 29

Γιατί τα κουνέλια φτερνίζονται και τι να κάνουν, μέθοδοι θεραπείας και μέθοδοι πρόληψης


Όταν ένα κουνέλι φτερνίζεται συχνά, έτσι εκδηλώνεται ένα ανεπιθύμητο αντανακλαστικό ως αποτέλεσμα ερεθιστικού παράγοντα. Πολλοί ιδιοκτήτες υποπτεύονται αμέσως κρύο ή μολυσματική αναπνευστική νόσο, αλλά το φτέρνισμα είναι επίσης αποτέλεσμα αντίδρασης σε αλλεργιογόνα, στρες, ακατάλληλα τρόφιμα, ξηρό αέρα, βρωμιά και σκόνη. Λένε για μια κρύα ή μολυσματική προέλευση του φτερνίσματος όταν επιδεινώνεται η υγεία του ζώου, βλεννογόνο από τη μύτη.

Γιατί το κουνέλι φτερνίζεται πολλές φορές στη σειρά και τι πρέπει να γίνει;

Για να αντιμετωπίσετε σωστά ένα κουνέλι, πρέπει να μάθετε γιατί φτερνίζεται. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να αναλύσουμε τα συμπτώματα, να αξιολογήσουμε την ευημερία του ζώου και του περιβάλλοντος. Ένα άρρωστο κουνέλι πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως από τους συγγενείς του και να ζητηθεί η γνώμη του κτηνιάτρου. Εάν η ασθένεια αποδειχθεί μολυσματική, τότε ένα μη μονωμένο κουνέλι μπορεί να μολύνει γείτονες. Ένα άρρωστο κατοικίδιο ζώο τρέφεται ποιοτικά, δεδομένου ενός μεγάλου ποσοστού φρέσκων βιταμινών.

Στρες

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα κουνέλια να φτερνίζονται λόγω αγχωτικής κατάστασης. Επιπλέον, στην περίπτωση αυτή, η συμπτωματολογία συμπληρώνεται από ρινική εκκένωση και δακρύρροια. Ο κίνδυνος είναι ότι το κατοικίδιο ζώο μπορεί να λερώσει την απόρριψη στο πρόσωπο και θα γίνει υπόστρωμα για την αναπαραγωγή παθογόνων, προκαλώντας μια μολυσματική ασθένεια.

Γνώμη ειδικού
Zarechny Maxim Valerievich
Γεωπόνος με 12 χρόνια εμπειρίας. Ο καλύτερος ειδικός του καλοκαιριού.
Για να αντιμετωπίσετε επιτυχώς ένα κουνέλι, δεν χρειάζεται να καλέσετε έναν κτηνίατρο ή να δώσετε φάρμακα.

Απλά πρέπει να παρατηρήσετε το ζώο, να μάθετε τι ακριβώς φτερνίζεται. Αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να μετακινηθεί σε άλλο κλουβί ή γειτονιά με επιθετικά ζώα. Αρκεί να εξαλειφθεί ο παράγοντας άγχους, και αν αυτό δεν είναι δυνατό, περιμένετε μέχρι το κατοικίδιο να συνηθίσει τις νέες συνθήκες. Και τότε η υγεία του ζώου θα επιστρέψει σταδιακά στην κανονική.

φτέρνισμα κουνελιών

Κακές συνθήκες κράτησης

Τα κουνέλια είναι αρκετά ευαίσθητα σε περιβαλλοντικές συνθήκες, συνεχώς φτερνίζονται με ακατάλληλη φροντίδα και συντήρηση. Αιτίες φτέρνισμα:

  • αυξημένη υγρασία αέρα
  • σκόνη του κουνελιού
  • βρωμιά, ακαθαρσίες, σάπια σωματίδια τροφίμων στο κελί.
  • ερεθιστικές οσμές
  • ακανόνιστες αλλαγές στο νερό, τα τρόφιμα και τα κλινοσκεπάσματα ·
  • πολύ έντονος φωτισμός του κουνελιού.

Για να σταματήσει το φτέρνισμα, πρέπει να εξαλειφθεί ο προκλητικός παράγοντας. Η ακατάλληλη φροντίδα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη σοβαρών μολυσματικών παθολογιών στα κουνέλια, επομένως, τα κλουβιά πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και οι συνθήκες κράτησης να διατηρούνται κανονικές.

φτέρνισμα κουνελιών

Ξηρός αέρας

Τα κουνέλια φτερνίζονται όχι μόνο λόγω υπερβολικά υγρού, αλλά και λόγω ξηρού αέρα, ο οποίος ερεθίζει τους βλεννογόνους της ρινικής κοιλότητας. Μια φλεγμονώδης διαδικασία ξεκινά στους βλεννογόνους ιστούς, συνοδευόμενη από φτέρνισμα, αλλά χωρίς μύξα.

Τα κουνέλια συνήθως φτερνίζονται κατά τη διάρκεια της ζέστης του καλοκαιριού ή κατά τους χειμερινούς μήνες όταν η συσκευή θέρμανσης βρίσκεται σε λειτουργία στο κουνέλι. Είναι απαραίτητο να αυξήσετε την υγρασία του αέρα τοποθετώντας μπολ με νερό, κρεμώντας υγρά κουρέλια και αερίζοντας τακτικά το δωμάτιο.

Λανθασμένη διατροφή

Τα κουνέλια σπάνια φτερνίζονται από ακατάλληλα τρόφιμα, αλλά εάν προκύψει τέτοιο πρόβλημα, παρατηρούνται καταρροή και συμπτώματα δηλητηρίασης. Το φαγητό δεν είναι τοξικό για το κατοικίδιο ζώο, το σώμα αντιδρά απλώς με αυτόν τον τρόπο. Για να διορθώσετε το πρόβλημα, απλά πρέπει να επιστρέψετε την προηγούμενη δίαιτα.

ακατάλληλη σίτιση

Αλλεργία

Ένα αλλεργιογόνο που προκαλεί το φτέρνισμα ενός κατοικίδιου μπορεί να είναι οτιδήποτε:

  • σκουπίδια;
  • ταίζω;
  • μέσα για τον καθαρισμό και την απολύμανση του κλουβιού ·
  • αερολύματα για την εξάλειψη δυσάρεστων οσμών στο κουνέλι.

Είναι απαραίτητο να μάθετε τι επηρεάζει αρνητικά το ζώο με το πείραμα. Για αυτό, προστίθεται σταδιακά μια νέα ροή, αντικαθιστώντας εν μέρει τη χρησιμοποιημένη. Παρακολουθήστε εάν η αλλεργική αντίδραση του κουνελιού επιμένει ή εξαφανίζεται. Ένας παρόμοιος χειρισμός γίνεται με άλλα πιθανά αλλεργιογόνα.

Τα φάρμακα αλλεργίας συνταγογραφούνται από τον κτηνίατρό σας. Και ο ιδιοκτήτης πρέπει να εκτελέσει έναν ενδελεχή καθαρισμό στο κουνέλι, να αφαιρέσει όλες τις πηγές δυσάρεστης οσμής και να βάλει αεροζόλ και καθαριστικά μακριά από τα κλουβιά.

δύο κουνέλια

Τραυματισμός στη μύτη

Όταν το κουνέλι αναπνέει έντονα, φτερνίζεται, τρυπάει, υπάρχει πιθανότητα να τραυματίσει τη μύτη του ή ένα ξένο αντικείμενο να κολλήσει στη ρινική του κοιλότητα. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με την κτηνιατρική κλινική. Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζετε μόνοι σας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης του ζώου.

Μεταδοτικές ασθένειες

Όταν ένα κουνέλι φτερνίζεται λόγω μολυσματικής ασθένειας, ο ιδιοκτήτης παρατηρεί πολλά συγκεκριμένα συμπτώματα:

  • απώλεια όρεξης
  • λήθαργος, αδυναμία
  • αδιάβροχο και παλτό.
  • αύξηση θερμοκρασίας
  • άφθονη δακρύρροια ·
  • ρινική καταρροή, εκκένωση καθαρής ή πυώδους βλέννας.
  • βαριά και βραχνή αναπνοή, βήχας.

φτέρνισμα κουνελιών

Οι ιογενείς και βακτηριακές ασθένειες αντιμετωπίζονται με φάρμακα που συνταγογραφούνται από κτηνίατρο.

Η αυτοεπιλογή της θεραπείας είναι απαράδεκτη. Τα λάθος φάρμακα μπορεί να είναι άχρηστα και ακόμη και επιβλαβή για το ζώο.

Όταν ένα κατοικίδιο ζώο φτερνίζεται από μολυσματική ρινίτιδα, συνταγογραφείται ένα αντιβιοτικό ευρέος φάσματος που θα λειτουργήσει ενάντια σε οποιοδήποτε πιθανό παθογόνο. Κοινά φάρμακα:

  • Baytril (0,3 ml ανά 1 κιλό σωματικού βάρους)
  • "Marbocil" 2% (0,1 ml ανά 1 kg)
  • "Βερακίνη" (0,1 ml ανά 1 kg) ·
  • Χλωραμφενικόλη (2-5 mg ανά kg).

Η διάρκεια του μαθήματος καθορίζεται από τον κτηνίατρο. Τα φάρμακα χορηγούνται ενδομυϊκά, μερικές φορές ενσταλάσσονται επιπρόσθετα στις ρινικές οδούς.

Για να κάνετε το κουνέλι να σταματήσει το φτέρνισμα και το βήχα το συντομότερο δυνατό, συνιστάται να κάνετε εισπνοή χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια μάραθου, ευκαλύπτου, φασκόμηλου, μέντας. Για να το κάνετε αυτό, ρίξτε 2 λίτρα ζεστού νερού στο δοχείο, στάγδην 5-6 σταγόνες λαδιού. Το υγρό μεταφέρεται στο κουνέλι όταν εξαφανίζεται η έντονη αιθερική οσμή. Το δοχείο τοποθετείται δίπλα στο ζώο. Αυτή και το κουνέλι καλύπτονται με μια μεγάλη πετσέτα έτσι ώστε οι ατμοί επούλωσης να μην διαλύονται, αφήνοντας ένα κενό για να διεισδύσει ο αέρας.

ένεση κουνελιού

Η εισπνοή πραγματοποιείται όχι περισσότερο από μία εβδομάδα, διαφορετικά οι βλεννογόνοι ιστοί της αναπνευστικής οδού του κουνελιού θα στεγνώσουν. Η διαδικασία πραγματοποιείται 3 φορές την ημέρα. Τις πρώτες μέρες της θεραπείας, το κατοικίδιο ζώο φτερνίζεται συνήθως πιο συχνά, η μύτη του ρέει ακόμη περισσότερο. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε: μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η ρινίτιδα θα πρέπει να εξαφανιστεί.

Πώς να αποφύγετε ένα πρόβλημα

Για να αποφύγετε ασθένειες λόγω των οποίων τα κουνέλια φτερνίζονται, πρέπει να ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες:

  • Καθαρίστε έγκαιρα το κλουβί από άφατα τρόφιμα, σκόνη και βρωμιά.
  • αλλάζετε το νερό στο πότη καθημερινά.
  • αλλάζετε τακτικά τα σκουπίδια στα κλουβιά.
  • αποφύγετε τα ρεύματα και τις απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο κουνέλι.
  • παρακολούθηση του βαθμού υγρασίας.
  • αγοράστε ποιοτικά τρόφιμα που δεν περιέχουν αμφίβολα συστατικά και ακαθαρσίες.
  • εισάγετε σταδιακά νέα τρόφιμα, παρατηρώντας την αντίδραση των ζώων.
  • αποκλείστε όλα τα πιθανά αλλεργιογόνα.
  • εμβολιάζετε τα κατοικίδια κάθε έξι μήνες.
  • περιοδικά δίνουν στα ζώα αφεψήματα βοτάνων για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το διακοσμητικό κουνέλι φτερνίζεται για τους ίδιους λόγους με τα ξαδέρφια του κρέατος. Επομένως, τα μέτρα θεραπείας πρέπει να είναι παρόμοια.

Εάν το κουνέλι σας φτερνίζεται συχνά, αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί. Το φτάρνισμα είναι ένα σημάδι τόσο επιπόλαιων όσο και επικίνδυνων αλλαγών στο σώμα. Επομένως, ένα κατοικίδιο ζώο που φτερνίζεται πρέπει να εμφανίζεται αμέσως στον κτηνίατρο. Η σωστή θεραπεία που έχει συνταγογραφηθεί από έναν ειδικό θα αποφύγει επιπλοκές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .