Δευτέρα, Ιουλίου 11

Εγκεφαλίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή που εκδηλώνεται στον εγκέφαλο, συνήθως έπειτα από ιογενή λοίμωξη.

Εγκεφαλίτιδα: Πώς εκδηλώνεται η επικίνδυνη φλεγμονή 

Η εγκεφαλίτιδα μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση συμπτωμάτων όμοιων με αυτά της γρίπης, όπως πυρετό και ισχυρό πονοκέφαλο. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με τη σύγχυση, τις επιληπτικές κρίσεις ή τις διαταραχές των αισθήσεων και της κίνησης.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, σε αρκετά περιστατικά εγκεφαλίτιδας δεν εκδηλώνονται καθόλου συμπτώματα ή τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά ήπια.

Στα σοβαρότερα περιστατικά, τα οποία είναι βέβαια εξαιρετικά σπάνια, η εγκεφαλίτιδα μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς.

Η πορεία της υγείας ενός μεμονωμένου ασθενούς μπορεί να είναι απρόβλεπτη και για το λόγο αυτό η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση χορήγηση θεραπείας θεωρούνται παράγοντες ζωτικής σημασίας.

Η ακριβής αιτία της εγκεφαλίτιδας είναι σε πολλές περιπτώσεις άγνωστη, όμως η συνηθέστερη αιτία που εντοπίζουν οι γιατροί είναι μια ιογενής λοίμωξη (έρπης HSV-1 ή HSV-2, Epstein-Barr, έρπης ζωστήρας, ιός πολυομυελίτιδας, ιός κοξάκι, αρμποϊός, ιός Powassan, ιός λύσσας, ιός ιλαράς, ιός παρωτίτιδας, ιός ερυθράς). Η εγκεφαλίτιδα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης ή μη λοιμώδους φλεγμονώδους νόσου.

Η εγκεφαλίτιδα μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής. Η πρωτοπαθής εγκεφαλίτιδα είναι αποτέλεσμα άμεσης λοίμωξης του εγκεφάλου, ενώ η δευτεροπαθής εγκεφαλίτιδα είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού ενάντια σε κάποιο ιό που έχει μολύνει άλλο μέρος του σώματος, όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του εγκεφάλου μαζί με τα κύτταρα που προκάλεσαν τη λοίμωξη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εγκεφαλίτιδας, δεν εκδηλώνονται συμπτώματα ή εκδηλώνονται ήπια συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης, όπως:

- πονοκέφαλος
- πυρετός
- πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις
- κόπωση ή αδυναμία

Στα πιο σοβαρά περιστατικά απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση. Άλλα σημάδια και συμπτώματα της σοβαρής μορφής εγκεφαλίτιδας είναι τα εξής:

- σύγχυση, νευρικότητα ή παραισθήσεις
- επιληπτικές κρίσεις
- απώλεια αίσθησης ή παράλυση σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου ή του σώματος
- μυϊκή αδυναμία
- διπλωπία (διπλή όραση)
- προβλήματα ομιλίας ή ακοής
- διαταραχή της όσφρησης
- απώλεια αισθήσεων

 .onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .