Πέμπτη, Ιουλίου 7

Τι πρέπει να ξέρετε για το διαβητικό πόδι

Τι πρέπει να ξέρετε για το διαβητικό πόδι

Ζήσης Ψάλλας

Ο πιο κοινός τύπος πάθησης των ποδιών που σχετίζεται με τον διαβήτη, που επηρεάζει έως και το ένα τέταρτο των πασχόντων από διαβήτη, είναι τα έλκη του ποδιού. Αυτά είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο οικονομικό βάρος επίσης. Από τα 116 δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν για τη φροντίδα του διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2007, το ένα τρίτο κατευθύνθηκε για τη θεραπεία του έλκους του ποδιού. Να γιατί συμβαίνει.

Το διαβητικό δέρμα περιέχει λιγότερο από τη δομική πρωτεΐνη κολλαγόνο από το κανονικό δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται εύθραυστο, άκαμπτο και πιο επιρρεπές στο σπάσιμο. Έτσι, ένας διαβητικός είναι πιο πιθανό να βιώσει τραυματισμό και κακή επούλωση πληγών.

Τα τραύματα που σχετίζονται με τον διαβήτη συμβαίνουν συχνότερα στα άκρα (κάτω από τον αστράγαλο), επειδή αυτές οι περιοχές είναι οι πρώτες που χάνουν την αίσθηση και την παροχή αίματος. Οι δυνάμεις του περπατήματος και η πίεση από τα υποδήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στους ιστούς σε αυτές τις περιοχές. Μόλις εμφανιστεί ένα τραύμα, οι ανωμαλίες στα διαβητικά κύτταρα εμποδίζουν επίσης την επούλωση με τον συνήθη τρόπο. Αν και η πληγή ενός διαβητικού συνήθως περιέχει τα κύτταρα που χρειάζονται για να επουλωθεί, αυτά συχνά δεν υπάρχουν στις σωστές ποσότητες ή τη σωστή στιγμή. 

Όσοι πάσχουν από διαβητικό πόδι έχουν συχνά μειωμένη αίσθηση αφής ή πλήρης απώλειά της στα πόδια τους -γνωστό ως περιφερική νευροπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρήσουν τραύματα όπως φουσκάλες από ένα παπούτσι που τρίβεται. Ένας μικρός τραυματισμός, όπως ένα μικρό κόψιμο, μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε έλκος. Η περιφερική νευροπάθεια έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στο 90% των ελκών του ποδιού.

Τα έλκη είναι δύσκολο να θεραπευτούν και επανεμφανίζονται έως και στο 70% των περιπτώσεων. Οι ειδικοί θεωρούν ότι όσοι έχουν επουλωμένο έλκος ποδιού βρίσκονται σε κατάσταση ύφεσης που χρειάζεται προσεκτική συνεχή παρακολούθηση.

Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του διαβητικού ποδιού από τις γυναίκες. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη ζωή με διαβήτη για περισσότερα από δέκα χρόνια, την ηλικία, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, την νεφρική νόσος και την υψηλή αρτηριακή πίεση.zougla.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .