Κυριακή, Ιουλίου 10

Η Τουρκία βγάζει το νέο πλωτό γεωτρύπανό της στη Μεσόγειο – Σε ποια θαλάσσια περιοχή θα «κτυπήσει»;

Η Τουρκία βγάζει το νέο πλωτό γεωτρύπανό της στη Μεσόγειο – Σε ποια θαλάσσια περιοχή θα «κτυπήσει»;

Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα βγάλει το νέο πλωτό γεωτρύπανο που παρέλαβε σύντομα στη Μεσόγειο. Σε ποια θαλάσσια περιοχή θα είναι; Στη Λευκωσία εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι κοντά στην Κύπρο. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποια πρόκληση έναντι της Ελλάδας, δεδομένου μάλιστα ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ψευδεπίγραφο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

«Το πρώτο σημείο που θα “κτυπήσει” το γεωτρύπανο, Abdulhamid Khan, αναμένεται να είναι η Μεσόγειος», και αυτό θα γίνει πιθανώς εντός του Αυγούστου, αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Anadolu.

Ειδικότερα, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ (Fatih Dönmez) δήλωσε σχετικά με το πλωτό γεωτρύπανο, Abdülhamid Han: «Είμαστε τώρα κοντά στο τέλος των εργασιών για να ετοιμάσουμε το τελευταίο μας πλοίο για την πρώτη του αποστολή. Το πλοίο θα εκτελέσει την πρώτη αποστολή του στο πρώτο ήμισυ του Αυγούστου. Συζητούνται 5-6 εναλλακτικές εκδοχές. Ας κάνουμε υπομονή για άλλο ένα μήνα. Το σημείο θα είναι πιθανότατα η Μεσόγειος».

Γεωτρύπανο και «Γαλάζια πατρίδα»

Ο Ντονμέζ επισκέφθηκε το λιμάνι της Μερσίνας, όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο, σημειώνοντας ότι «το σκάφος είναι ένα από τα πέντε πλοία στον κόσμο που θεωρούνται 7ης γενιάς» και αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

«Στο πλαίσιο της “Γαλάζιας Πατρίδας”, συνεχίζουμε τις δραστηριότητές γεωτρήσεων στις δικές μας θαλάσσιες περιοχές εδώ και τέσσερα χρόνια», είπε.  Και πρόσθεσε: «Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι τα πλωτά γεωτρύπανα βαθέων υδάτων του στόλου μας. Πρώτα το Fatih, μετά το Yavuz και τέλος το γεωτρύπανο Kanuni εντάχθηκαν στον στόλο μας».

Άξιον προσοχής είναι ότι ο Ντονμέζ κάνει λόγο για «δικές μας θαλάσσιες περιοχές», όταν είναι γνωστό ότι επανειλημμένως τουρκικά ερευνητικά σκάφη, συνοδεία του πολεμικού στόλου, έχουν εισβάλλει τόσο σε περιοχές της ελληνικής όσο και της κυπριακής ΑΟΖ. Το 2020, μάλιστα, εισέβαλαν ακόμα και εντός των χωρικών υδάτων, στα έξι ναυτικά μίλια, στο Καστελόριζο.

Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού στόλου που χρησιμοποιείται για ενεργειακά σχέδια της χώρας συνεχίζει στη Μαύρη Θάλασσα.

 https://antinews.gr/%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%b2%ce%b3%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%80%ce%bb%cf%89%cf%84%cf%8c-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%84%cf%81%cf%8d%cf%80%ce%b1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .