Κυριακή, Ιουλίου 10

Καύσιμα: «Kαίνε» εισοδήματα και ψήφους της ΝΔ oι έμμεσοι φόροι – «φωτιά»

Καύσιμα: «Kαίνε» εισοδήματα και ψήφους της ΝΔ oι έμμεσοι φόροι – «φωτιά»

Καταλυτικός θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι έμμεσοι φόροι – «φωτιά» στα καύσιμα (οι πιο υψηλοί μεταξύ των υπόλοιπων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στην ψήφο των πολιτών, ενόψει των -διαφαινόμενων- πρόωρων εκλογών του Φθινοπώρου. Η δικαιολογία της κυβέρνησης για τη διατήρηση τους σε αυτά τα επίπεδα (ότι μια μείωση τους θα βοηθούσε όσους έχουν Cayenne) τη στιγμή που έχει φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο της αμόλυβδης, σε ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών ηχεί σαν κοροϊδία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίστανται οι αδύναμοι οικονομικά.

Στους μη έχοντες φαίνεται σαν να έχει επιλέξει το Μέγαρο Μαξίμου και οι συναρμόδιοι υπουργοί συνειδητά ότι με τη διατήρηση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα σε δυσθεώρητα επίπεδα, θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται αφενός σποραδικές δράσεις ενίσχυσης με έκτακτες ενισχύσεις – «ψίχουλα» για τους πολλούς, αφετέρου τα ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί διαχρονικά στον δημόσιο τομέα και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πολύ απλά, ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας και δη όσοι πλήττονται από το πρωτοφανές «κύμα» ακρίβειας θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να στηρίζει τα χρέη των «λίγων» (δημοσίου, τραπεζών και εμμέσως πλην σαφώς, ολιγαρχών) από τους «πολλούς» και δη από το υστέρημα όσων, πλέον, δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας τις καθημερινές υποχρεώσεις τους.

Αν και τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης δεν παρουσιάζουν την εικόνα που επικρατεί στην κοινωνία, μετά από περίπου έναν χρόνο συνεχιζόμενης ακρίβειας (το φαινόμενο παρουσιάστηκε πολλούς μήνες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία) ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών δείχνει να έχει επιλέξει την τακτική της «σιωπηρής οργής». Και αυτή, δεδομένου ότι τα μεγάλα ΜΜΕ παρουσιάζουν ως επί το πλείστον μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που βιώνουν στην καθημερινότητα τους οι περισσότεροι Έλληνες, αναμένεται να εκδηλωθεί με το στήσιμο της κάλπης.

Άλλωστε, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει στη μείωση των έμμεσων φόρων (του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ) μέχρι τις εκλογές, είτε αυτές γίνουν πρόωρα είτε μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Έτσι, μέχρι να στηθούν οι κάλπες, οι πολίτες -τόσο οι έχοντες, που δεν τους επηρεάζουν οι καθημερινές αυξήσεις – «φωτιά» στα καύσιμα, όσο και οι μη έχοντες, οι οποίοι πλέον μετρούν κάθε ευρώ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να επιβιώσουν- θα συνεχίσουν να ζουν στο ίδιο -και χειρότερο- οικονομικό περιβάλλον. Ειδικά οι αδύναμοι από οικονομικής άποψης θα εξακολουθήσουν να στενάζουν καταβάλλοντας φόρους που αναλογούν περίπου στο 55% της τιμής που πληρώνουν για ένα λίτρο καυσίμου.

 https://antinews.gr/%ce%ba%ce%b1%cf%8d%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%b1-k%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%bf%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%88%ce%ae%cf%86%ce%bf%cf%85%cf%82/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .