Τετάρτη, Ιουλίου 6

Εξαγωγική φρενίτιδα στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Εξαγωγική φρενίτιδα στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

Μεγαλώνει διαρκώς το πελατολόγιό της η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ). Πρόσφατα, ακόμα μια συμφωνία στη Γερμανία ήρθε για να αυξήσει το ποσοστό εξαγωγών της ΕΜΧ, η οποία μέσα σε μια τετραετία αύξησε το άνοιγμα στο εξωτερικό κατά 40%.

 

Ακόμα μια εξαγωγική συμφωνία έρχεται να ενισχύσει την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η Ένωση έκλεισε στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με γερμανική γαλακτοβιομηχανία, για την προμήθεια πρώτης ύλης. Η γερμανική Safos ρίχνει στην αγορά γιαούρτι με χιώτικη μαστίχα και μάλιστα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει, στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, για να ενισχύσει το προϊόν της, και το σήμα της Ένωσης. Πρόκειται για μια καλή συμφωνία της Ένωσης που, εν μέσω κρίσης, εξάγει το 80% του προϊόντος του. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εξαγωγές μας έχουν αυξηθεί κατά 40%», τονίζει στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος της ΕΜΧ, κ. Ευθύμης Μονίαρος. «Από τους 142 τόνους μαστίχα που παράγουν, εξάγουν πρωτογενώς ως φυσικό προϊόν τους 110 τόνους.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών διαθέτει αποκλειστικούς διανομείς σε Αίγυπτο, Κύπρο, Συρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Πακιστάν, Ινδία, Παλαιστίνη και Κατάρ. Και διαρκώς αναζητά νέους πελάτες. Μάλιστα, τα Mastiha Shop, τα οποία διαχειρίζεται η θυγατρική της Ένωσης, η Mediterra, αποτελούν βασικό όχημα ανάπτυξής του. Διαθέτουν καταστήματα εντός Ελλάδας, στη Χίο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και δίκτυο στο εξωτερικό. Στη Νέα Υόρκη λειτουργεί ένα κατάστημα, όπως και στη Γαλλία, ενώ στο Ντουμπάι υπάρχουν δύο και σύντομα θα υπάρξει και τρίτο.

«Παρά το ‘‘κάθισμα’’ της ελληνικής αγοράς, υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, τόσο το 2013 όσο και το 2014», σημειώνει ο κ. Μονίαρος και προσθέτει πως η κρίση τόνωσε τη μαστίχα. Παραγωγικά, το ενδιαφέρον για τη μαστιχοκαλλιέργεια ήταν πιο περιορισμένο προ κρίσης. Τώρα, με 2.000 παραγωγούς στην Ένωση, το παραγόμενο προϊόν ενισχύεται σε όγκο κάθε χρόνο.

 

Η φωτιά

 

Το καλοκαίρι του 2012 η φωτιά που ξέσπασε στο νησί κατέστρεψε σχεδόν το 40% των μαστιχόδεντρων του νησιού. Κάηκαν μάλιστα και δέντρα που δεν είχαν βγάλει ακόμα παραγωγή, καθώς λόγω κρίσης, φυτεύονταν αρκετά νέα μαστιχόδεντρα. Οι αποζημιώσεις -τις οποίες η Ένωση θεωρεί πολύ λίγες- έχουν καταβληθεί σχεδόν στους μισούς παραγωγούς. Σύμφωνα με τον κ. Μονίαρο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που περιλαμβάνει ευρωπαϊκούς όρους για τις αποζημιώσεις είναι πολύ αυστηρή και δεν καλύπτει την περιοχή. Για παράδειγμα, με βάση τον Κανονισμό, για να υπάρξει αποζημίωση πρέπει να έχει καταστραφεί το 30% της εκμετάλλευσης και κάτι τέτοιο αφήνει πολύ κόσμο απ’ έξω.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, το φυτικό κεφάλαιο είναι κι αυτό πρόβλημα. «Για τους μαστιχοπαραγωγούς το φυτικό κεφάλαιο είναι μια παραγωγική μονάδα, αν δεν αποζημιωθεί, τότε χάνεται μια ακόμα», τονίζει ο κ. Μονίαρος και εξηγεί πως ζητούν να δικαιωθούν, να υπάρξει σχετική πολιτική απόφαση.

 

Το μέλλον ως λειτουργικό τρόφιμο

 

Από τη στιγμή που από εδώ και πέρα ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων στις παραδοσιακές αγορές θα είναι χαμηλός, αναζητούνται νέες διέξοδοι. Στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει τη μαστίχα στον Δυτικό Κόσμο, ως φάρμακο, για θεραπευτικούς σκοπούς. Εδώ και 10 χρόνια «τρέχουν» επιστημονικές μελέτες, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και νοσοκομεία. Είναι μια αργή διαδικασία, αν και είναι αισιόδοξοι, αφού ένα μέρος των μελετών έχει κατοχυρωθεί. Άλλωστε, ήδη κυκλοφορεί στην αγορά μαστίχα στη μορφή κάψουλας για προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

«Πρέπει να αποκτήσουμε κι άλλα “διαβατήρια”, αλλά είμαστε κοντά, φτάνουμε στο τέλος», επισημαίνει ο κ. Μονίαρος.

 

Η μαστίχα

Μαστίχα Χίου ονομάζεται η ρητινώδης έκκριση του μαστιχόδενδρου (Pistacia Lentiscus var. Chia). Πρόκειται για φυσική, αρωματική ρητίνη, που εκκρίνεται σαν δάκρυ και ρέει κατά σταγόνες στο χώμα, από τις επιφανειακές τομές που προκαλούν οι καλλιεργητές με αιχμηρά εργαλεία στον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδενδρου.

Κατά την έκκρισή της έχει τη μορφή κολλώδους και διαυγούς υγρού και στερεοποιείται σε ακανόνιστα σχήματα μετά την πάροδο 15-20 ημερών, υπό την επίδραση των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή κατά την καλοκαιρινή περίοδο, δηλαδή την έντονη ξηρασία και ηλιοφάνεια. Η μορφή της, αφού στερεοποιηθεί, είναι κρυσταλλική, ενώ η πικράδα που έχει αρχικά υποχωρεί, αφήνοντας ένα ιδιαίτερο άρωμα που της προσδίδει μοναδικότητα. Αυτό το στερεοποιημένο –πλέον– προϊόν συλλέγεται και καθαρίζεται από τους μαστιχοπαραγωγούς, για να μας δώσει τη φυσική μαστίχα Χίου. Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας. 

Η μαστίχα της Χίου που αναγνωρίστηκε από τα αρχαία χρόνια, τόσο για το ιδιαίτερο άρωμα της όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, από το 1997, έχει χαρακτηρισθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

 

paragogi.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .