Τετάρτη, Ιουλίου 6

Δες πώς θα είσαι στα γεράματα..

Κώστας Ζαφειρόπουλος.
..κι εγώ θα κάνω ό,τι θέλω με τα προσωπικά σου στοιχεία

Φρενίτιδα προκάλεσε και στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες η εφαρμογή FaceApp, η οποία δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να ανεβάσουν μια φωτογραφία τους και να ρίξουν μια ματιά στο μέλλον και πώς μπορεί να δείχνουν γερασμένοι ύστερα από 30 χρόνια.

Η εφαρμογή αποτέλεσε στην Ελλάδα την πρώτη αναζήτηση στη μηχανή της Google (googletrends) τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ στο twitter η επισήμανση #FaceApp ήταν η δεύτερη δημοφιλέστερη μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την κατάθεση Ρουπακιά (πηγή trendsmap). Περισσότεροι από 150

εκατομμύρια χρήστες κατέβασαν την εφαρμογή μέσα σε ελάχιστες μέρες, δεκάδες δημόσια πρόσωπα τη χρησιμοποίησαν για να δουν πώς θα δείχνουν στο μέλλον και το διαδίκτυο γέμισε από χιουμοριστικές, ενίοτε τρομακτικές, φωτογραφίες τους (από τον Τραμπ μέχρι τον Κ. Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Βασίλη Σπανούλη).

Ωστόσο, από τις πρώτες ώρες άρχισαν να εγείρονται ερωτήματα για την ασφάλεια ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Μέσα σε ελάχιστες ώρες, μια εταιρεία κατάφερε άκοπα να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων τουλάχιστον 120 εκατ. χρηστών παγκοσμίως, στην οποία αντιστοιχίζονται πραγματικά ονόματα και φωτογραφίες. Ενα κύμα αγωνίας και πανικού άρχισε να καταβάλλει χιλιάδες χρήστες, ειδικά όταν έγινε γνωστό πως πίσω από την εφαρμογή υπάρχει μια ρωσική εταιρεία, η Wireless Labs.

Το θέμα πήρε και πολιτικές διαστάσεις στις ΗΠΑ λόγω της ρωσικής εταιρείας, με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, να στέλνει επιστολή στο FBI και στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπορίου, εκφράζοντας την ανησυχία του πως το FaceApp μπορεί να αποτελεί κίνδυνο «για την εθνική ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών».

Τι σημαίνει πρακτικά

Το περιοδικό Forbes παρουσιάζει ανάλυση στην οποία αναφέρει ότι οι χρήστες, αποδεχόμενοι τους όρους χρήσης της εφαρμογής, μπορεί να έχουν ακόμη την «κυριότητα» του περιεχομένου, όμως δίνουν την έγκρισή τους στο FaceApp να χρησιμοποιεί, να δημοσιεύει, να τροποποιεί, να μεταφράζει και να διακινεί δημόσια τα δεδομένα του χρήστη.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Wireless Labs θα δώσει τα στοιχεία σας στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, όμως έχει κάποιες συνέπειες. Μπορεί να καταλήξεις σε κάποια διαφήμιση στη Μόσχα, αλλά το πιο πιθανό είναι το πρόσωπό σου να ενταχθεί σε κάποιον αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπων», αναφέρει ο Πίτερ Κονσταντίνοφ της PhoneArena στο Forbes. Μετά από σειρά δημοσιευμάτων και με τους χρήστες να ανησυχούν, άρχισαν και τα fake news.

Στην αρχή κυκλοφόρησε η πληροφορία πως η εφαρμογή ανεβάζει όλες τις φωτογραφίες σου στο cloud. O ισχυρισμός αποδείχθηκε εσφαλμένος καθώς το FaceApp κρατά μόνο τις φωτογραφίες που επέλεξε ο χρήστης να τροποποιήσει. Η ρωσική εταιρεία απάντησε πως διαγράφει «τις περισσότερες φωτογραφίες» μέσα σε 48 ώρες από τους σέρβερ της. Ωστόσο, έντρομοι χιλιάδες χρήστες φρόντισαν να διαγράψουν την εφαρμογή, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσονται. Φυσικά, ούτε αυτό αρκεί και προτιμότερος τρόπος προστασίας είναι μέσα από την ίδια την εφαρμογή ο χρήστης να ζητήσει τη διαγραφή τους (Settings>Support>Report a bug).

Ευρύ πρόβλημα

Μπορεί η εταιρεία να έχει έδρα στην Αγία Πετρούπολη, όμως οι σέρβερ αποθήκευσης δεδομένων της βρίσκονται στις ΗΠΑ και οι υπηρεσίες cloud που χρησιμοποιεί ανήκουν στην Amazon, όπως εξηγεί το Wired, ενώ και η ρωσική εταιρεία σε δημόσιο σχόλιο επιβεβαίωσε πως «τα δεδομένα των χρηστών δεν μεταφέρονται στη Ρωσία».

Αυτό που παρατηρείται είναι ένας συνδυασμός υποκρισίας και άγνοιας σχετικά με την τρομοϋστερία των τελευταίων ημερών για τη «ρωσική εφαρμογή», για την οποία ακόμα και ηγέτες των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ πρότειναν στους υπευθύνους των προεκλογικών εκστρατειών να τη διαγράψουν άμεσα από τα κινητά τους.

«Φυσικά αυτή η εφαρμογή είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος. Ο κόσμος δίνει τις φωτογραφίες του σε δεκάδες διαφορετικές εφαρμογές. Τώρα όλοι ασχολούνται επειδή έχει ρωσική προέλευση. Το facebook έχει σχεδόν 2,5 δισ. διαφορετικούς εγγεγραμμένους χρήστες και φυσικά εφαρμόζει «αναγνώριση προσώπου» στις φωτογραφίες που όλοι ανεβάζουν», εξηγεί η Κριστίν Μπάναν, σύμβουλος προστασίας του καταναλωτή στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Electronic Privacy Information Center.

Οπως επισήμανε και η ρεπόρτερ Σοσάνα Γουοντίσκι (Ad week), η ίδια η εφαρμογή FaceApp στέλνει τα δεδομένα που συλλέγει στην Double Click, μια εξαγορασμένη από την Google εταιρεία, αλλά και στο facebook. «Το μεγαλύτερο μάθημα επίσης από αυτήν την ιστορία είναι πως οι κατασκευαστές εφαρμογών -και κυρίως η Apple και η Google- μας αφήνουν στα τυφλά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», γράφει ο Τζέφρι Φάουλερ, αρθρογράφος τεχνολογικών θεμάτων στην «Ουάσινγκτον Ποστ».

Δεν είναι είδηση, αλλά μια υπενθύμιση για όλους: Τα προσωπικά σας δεδομένα έχουν τεράστια αξία. Σκεφτείτε διπλά σε ποιον τα δίνετε, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης μιας εταιρείας και πόσο ελκυστική μπορεί να είναι μια εφαρμογή..efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .