Δευτέρα, Ιουλίου 18

Λιγνάδειες αντινομίες...

Ο δε εισαγγελέας πρότεινε να οδηγηθεί εκ νέου στη φυλακή αφού, με βάση το ιστορικό του, το οποίο επικύρωσε το δικαστήριο, εάν μείνει ελεύθερος, υπάρχει ο κίνδυνος να διαπράξει παρόμοιες πράξεις.



1. Πώς γίνεται ο Λιγνάδης να προφυλακίζεται ως επικίνδυνος να τελέσει νέα αδικήματα πριν τη δίκη του σε πρώτο βαθμό, όταν είναι απλώς ύποπτος, αλλά να αποφυλακίζεται με αναστολή μέχρι το εφετείο, όταν έχει ήδη καταδικαστεί για δύο βιασμούς ανηλίκων; Είτε η πρώτη προφυλάκιση ήταν αστήρικτη είτε... η σημερινή αποφυλάκιση είναι λάθος. Δεν γίνεται να είναι σωστές και οι δύο.
2. Έστω ότι ήταν λάθος η αρχική προφυλάκιση και ο Λιγνάδης δεν είναι επικίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων. Πώς όμως αποδεικνύεται αυτό όταν:
3. Κατά τη διάρκεια της δίκης, από τις μαρτυρίες των θυμάτων, των μαρτύρων κατηγορίας και την πρόταση του εισαγγελέα σκιαγραφείται το προφίλ ενός ανθρώπου – σεξουαλικού αρπακτικού, καθ’ έξη εγκληματία με χρόνια και συστηματική παραβατική δράση. 
4. Συγκεκριμένα, ο Λιγνάδης επέλεγε ευάλωτα ανήλικα θύματα, μεταναστευτικής καταγωγής και προβληματικής οικογενειακής κατάστασής, χρησιμοποιώντας μάλιστα αλκοόλ και ναρκωτικά. Η πρώτη καταγγελία σε βάρος του ήταν το 1984, όταν ήταν 20 ετών και το (φερόμενο ως) θύμα του, 14. Ακολούθησαν σειρά καταγγελιών από τα σχολεία που δίδαξε.
5. Το δικαστήριο δέχτηκε σε μεγάλο βαθμό ως αληθή την παραπάνω περιγραφή και τον καταδίκασε κατά πλειοψηφία για δύο βιασμούς, χωρίς μάλιστα να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. 
6. Ο δε εισαγγελέας πρότεινε να οδηγηθεί εκ νέου στη φυλακή αφού, με βάση το ιστορικό του, το οποίο επικύρωσε το δικαστήριο, εάν μείνει ελεύθερος, υπάρχει ο κίνδυνος να διαπράξει παρόμοιες πράξεις.
7. Ο Λιγνάδης δεν αποδέχτηκε καμία από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, ούτε έδειξε την παραμικρή υποψία μεταμέλειας. Τουναντίον, μαζί με τον δικηγόρο του Κούγια, προέβησαν σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία δολοφονίας του χαρακτήρα των καταγγελλόντων και των μαρτύρων κατηγορίας.
8. Ωστόσο, το δικαστήριο, έκρινε ότι δεν είναι επικίνδυνος να τελέσει νέα αδικήματα και τον άφησε ελεύθερο.
9. Αν όμως κάποιος καταδικάζεται για δύο βιασμούς ανηλίκων, στη βάση ενός σκεπτικού που τον θέλει καθ’ έξη εγκληματία με χρόνια παραβατική δράση πώς γίνεται να μην είναι επικίνδυνος να τελέσει παρόμοια εγκλήματα αν αφεθεί ελεύθερος; 
10. Αν η καταδίκη του με αυτό το σκεπτικό είναι σωστή, τότε δεν μπορεί να αφεθεί ελεύθερος. Αν η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την έφεση είναι σωστή, τότε η καταδίκη του είναι λάθος. Δεν γίνεται να ισχύουν και τα δύο. Δεύτερη αντίφαση.
11. Μα ο Λιγνάδης είναι πλέον πασίγνωστος, δεν θα έχει την ευκαιρία να διαπράξει νέα εγκλήματα, ακόμα και αν το θέλει, χωρίς να διακινδυνεύσει να συλληφθεί αμέσως. Αφελής θέση:
12. Υπάρχουν πολλοί που ούτε το όνομα, ούτε τη φάτσα του γνωρίζουν ακόμα και τώρα. Ιδίως ανήλικοι, μετανάστες, τοξικοεξαρτημένοι κ.α., άνθρωποι δηλαδή ευάλωτοι σαν αυτούς που ο Λιγνάδης έβαζε στο στόχαστρό του για τρεις και πλέον δεκαετίες. Πόσο μάλλον όταν είχε και εξακολουθεί να έχει ισχυρούς φίλους που τον καλύπτουν.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .