Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Antonov: «Μας φάνηκε σαν πυρηνική βόμβα» - Τι λέει αυτόπτης μάρτυρας

Κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων; Τι απαντά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης για τη λευκή σκόνη που βρέθηκε στο σημείο συντριβής του Antonov

Antonov: «Μας φάνηκε σαν πυρηνική βόμβα» - Τι λέει αυτόπτης μάρτυρας
ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (18/7) η περισυλλογή του πολεμικού υλικού από το αεροσκάφος Antonov που έπεσε σε περιοχή της Ελευθερούπολης Καβάλας το βράδυ του Σαββάτου (16/7).

Στο σημείο βρίσκονται ομάδες του στρατού και πυροτεχνουργοί, ενώ -όπως αναφέρει ρεπορτάζ του MEGA- η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Παράλληλα, αναμένονται τα αποτελέσματα από το μαύρο κουτί, το οποίο θα ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας.

Παράλληλα, στους Αντιφιλίππους επικρατεί ανακούφιση στους κατοίκους, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για τοξικές ουσίες από το φορτίο του αεροσκάφους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την περιοχή.

«Μας φάνηκε σαν πυρηνική βόμβα»

Άνθρωπος που είδε με τα μάτια του το φλεγόμενο αεροσκάφος να οδηγείται στη μοιραία πτώση, καθώς το σπίτι του βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της συντριβής, μίλησε στο MEGA για εκείνα τα κρίσιμα λεπτά.

«Είχαμε πανικοβληθεί στην αρχή, τώρα ηρεμήσαμε, γύρισε η καρδιά μας στη θέση της. Το αεροσκάφος ήταν φλεγόμενο, έπεσε χαμηλά, σύρθηκε γύρω στα 200 μέτρα και μετά έγινε η μεγάλη έκρηξη. Δεν καταλάβαμε τι έγινε, μας φάνηκε σαν πυρηνική βόμβα», δήλωσε ο Πασχάλης Λιόντας.

Αμέσως ο κ. Λιόντας κάλεσε την αστυνομία, ενώ οι κάτοικοι των Αντιφιλίππων βγήκαν στην πλατεία του χωριού και υπήρξε ενημέρωση από το δημαρχείο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η ηλεκτροδότηση στους Αντιφιλίππους δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα.

«Ευτυχώς δεν έπεσε σε κατοικημένη περιοχή»

Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, αντιπτέραρχος ε.α., εξήγησε στο κανάλι πως το τετρακινητήριο Antonov μπορεί να πετάξει στον αέρα με τρεις ή ακόμα και δύο κινητήρες.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η φωτιά δεν ήταν δυνατό να σβήσει και μεταδόθηκε και στον άλλο κινητήρα. «Πιθανώς να υπήρξαν καπνοί και αναθυμιάσεις στο cockpit και να δημιουργήθηκαν προβλήματα ορατότητας και λιποθυμίας», δήλωσε και τόνισε πως το ευτυχές γεγονός μέσα σε αυτή την τραγωδία ήταν ότι το αεροσκάφος δεν έπεσε σε κατοικημένη περιοχή.

Κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων;

Για την επικινδυνότητα του φορτίου μίλησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ.

Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας είχε κάνει λόγο πως το φορτίο περιείχε φωτιστικά βλήματα, με τον καθηγητή να εξηγεί πως «ξέρουμε ότι αυτά περιέχουν φώσφορο και μετά από έκρηξη μπορεί να δώσει διοξείδιο του φωσφόρου, που μοιάζει με λευκή σκόνη».

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως αυτή η άσπρη σκόνη προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και τα χείλη, ωστόσο δεν απειλεί σε βάθος χρόνου την υγεία του ανθρώπου και του οικοσυστήματος.

Αν και δεν υπάρχει ένδειξη για ισχυρή τοξικότητα στην περιοχή, εκείνο που τον ανησυχεί είναι η ύπαρξη καύσης μεταλλικών και πλαστικών βλημάτων του αεροσκάφους, τα οποία με τη σειρά τους δίνουν τοξικές ουσίες.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.