Δευτέρα, Ιουλίου 18

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ το Politico για τον Πούτιν! Έρχεται ο «Ρωσικός Χειμώνας» στην Ευρώπη...


«Aπολαύστε τις καλοκαιρινές ακτίνες του ήλιου όσο μπορείτε, καθώς ένας γεμάτος ρωσικός χειμώνας οδεύει προς την Ευρώπη» αναφέρει σε άρθρο του Politico, αποκαλύπτοντας το σχέδιο «πείνας» του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει το Politico, o Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα λιπάσματα ως όπλα ενάντια στις Δημοκρατίες της Δύσης, οι οποίες εξοπλίζουν την Ουκρανία και έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. «Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνει μπορούσαν να χειροτερεύσουν πολύ γρήγορα» αναφέρεται στο άρθρο.

«Οι σκληροί χειμώνες της Ρωσίας ήταν εκείνοι που σταμάτησαν τον Ναπολέοντα» δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας Ivan Krastev. «Οι σκληροί χειμώνες της Ρωσίας σταμάτησαν και τον Χίτλερ το 1941. Τώρα η ιδέα [του Πούτιν] είναι να κάνει αυτόν τον χειμώνα σκληρό και σε όλη την Ευρώπη».

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται -ή ακόμα και κλιμακώνεται, οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δεχτούν μεγάλη πίεση από ψηφοφόρους, που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, την ενεργειακή κρίση αλλά και τις οικονομικές δυσχέρειες.

Μαζί με όλα αυτά, μια πιθανή απότομη εισροή προσφύγων από μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, τα κύματα καύσωνα που αποξήραναν εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Ευρώπη, ο κίνδυνος νέων εξάρσεων του κορονοϊού αλλά και οι διαταράξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα, αυξάνουν την πίεση στη Δύση, θέτοντας την ερώτηση «πόσο θα μπορούν οι δυτικές χώρες να διατηρήσουν την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους». «Θα δείτε πολύ μεγαλύτερη πίεση για τους Ευρωπαίους, που θα λένε “Ας σταματήσουμε τον πόλεμο τώρα”» ανέφερε ο Ivan Krastev

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχεδόν το 60% των πολιτών της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυξήσεις στο κόστος των τροφίμων ή της ενέργειας. Επίσης περίπου το 59% συμφώνησε ότι «οι ευρωπαϊκές αξίες όπως η ελευθερία και η δημοκρατία πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, ακόμα κι αν αυτό επηρεάζει τις τιμές και το κόστος ζωής».

«Θα μπορούσατε να καταλήξετε με πολλούς ανθρώπους σε μειονεκτική θέση, καθώς και έναν συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων στους δρόμους που διαμαρτύρονται για την απώλεια θέσεων εργασίας ή να πετούν πέτρες σε πολιτικούς» ανέφερε ο Tim Benton, διευθυντής του προγράμματος κοινωνίας και περιβάλλοντος στο Chatham House.

Άρα, τίθεται ένα ερώτημα. Σε ποιο βαθμό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να αντέξουν μια ρωσική οικονομική επίθεση;



Η ενέργεια ως όπλο
Η Ρωσία, ως τεράστιος εξαγωγέας τροφίμων, λιπασμάτων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ρωσία επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό αναμένεται να γίνει ακόμα πιο έντονο όταν πέσουν οι θερμοκρασίες τον ερχόμενο χειμώνα και τα παγωμένα νοικοκυριά αρχίσουν να ανταγωνίζονται τους κατασκευαστές για το φυσικό αέριο.

Ήδη, 12 χώρες της ΕΕ έχουν υποστεί πλήρη ή μερική διακοπή του ρωσικού αερίου. Αυτήν την εβδομάδα, η Ρωσία έκλεισε τον αγωγό Nord Stream 1 που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Γερμανία, καθώς και τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία, ρίχνοντας στο… κενό τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για τη δημιουργία αποθεμάτων για τον χειμώνα.

Η προγραμματισμένη συντήρηση υποτίθεται ότι θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου, αλλά υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στην ΕΕ ότι η Μόσχα θα βρει μια δικαιολογία για να παρατείνει το κλείσιμο, ίσως επ’ αόριστον.


Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προειδοποίησε για έναν «πολιτικό εφιάλτη» που θα απειλούσε την κοινωνική συνοχή, εάν οι προμήθειες φυσικού αερίου είναι τόσο σπάνιες που πρέπει να διανεμηθούν από την κυβέρνηση. Την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η «ολική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου» είναι «η πιο πιθανή επιλογή».

Στη Γερμανία, οι πολιτικοί έχουν ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο που θα μπορούσαν να υπαγορεύσουν ποιες εταιρείες θα πρέπει να διακοπούν πρώτα. Οι τοπικές αρχές χαμηλώνουν τα φώτα των δρόμων και μειώνουν τις θερμοκρασίες στις υπαίθριες πισίνες. Το Βερολίνο εξετάζει ένα εντυπωσιακό πακέτο διάσωσης 9 δισεκ. ευρώ του κολοσσού των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας Uniper, του μεγαλύτερου εισαγωγέα αερίου της Γερμανίας.
«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και θα προσπαθήσει να μας διχάσει, ανεπιτυχώς», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Η ΕΕ ψήφισε νέους κανόνες, καλώντας τις χώρες να προμηθευτούν εγκαίρως φυσικό αέριο για τον χειμώνα, με τα αποθέματα αυτή τη στιγμή να είναι στο 62%. Όμως, με τους εναλλακτικούς αγωγούς να είναι ήδη γεμάτοι και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου να τσακίζονται από τις περιορισμένες λιμενικές εγκαταστάσεις, υπάρχει μικρή ικανότητα κάλυψης ενός πιθανού ελλείμματος, κάτι που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να ζητήσουν από τους καταναλωτές να μειώσουν τη ζήτηση ή να κάνουν δραστικές περικοπές.

Σε περίπτωση ρωσικής αποκοπής, οι πολιτικοί πιθανότατα θα ξεκινούσαν αποκόπτοντας μη ουσιαστικούς τομείς όπως ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, ακολουθούμενοι από άλλες βιομηχανίες, μετά τις κοινωνικές υπηρεσίες και τέλος, τη θέρμανση κατοικιών, σύμφωνα με τη Σιμόν Ταλιαπιέτρα, ανώτερη ενεργειακή αναλυτή στο think tank Bruegel. «Αυτή θα είναι μια πολύ δύσκολη πολιτική δοκιμασία», λέει. «Νομίζω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για τις κυβερνήσεις μας» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο Kieran Pradeep, συντονιστής στην ομάδα υπεράσπισης του συνασπισμού Right to Energy, «εκείνοι που θα βρεθούν στο πιο δύσκολο σημείο για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας θα είναι αναπόφευκτα οι “πιο ευάλωτοι” αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι της μεσαίας τάξης θα μπορούσαν επίσης, να ωθηθούν στην ενεργειακή φτώχεια για πρώτη φορά».

Στην καλύτερη περίπτωση, η δαπάνη ενός δυσανάλογου ποσού εισοδήματος σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή «ψυχική αγωνία», είπε ο Pradeep. Αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυτοαποσύνδεση ανθρώπων από τους μετρητές σε ορισμένες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο – και να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο να παγώσουν μέχρι θανάτου.

Ο κίνδυνος ο Πούτιν να διακόψει εντελώς το φυσικό αέριο προς την ΕΕ είναι «πολύ πιθανός», σύμφωνα με τον Alexander Gabuev, ανώτερο συνεργάτη στο think tank Carnegie. «Η ελπίδα του Πούτιν είναι ότι θα υπάρξουν περισσότερες πολιτικές διαμαρτυρίες και στη συνέχεια η ενότητα γύρω από την υποστήριξη προς την Ουκρανία θα διαλυθεί».

Το σχέδιο «πείνας» του Πούτιν
Στο μέτωπο των τροφίμων, οι τιμές αυξήθηκαν απότομα μετά τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη Ρωσία, καθώς η Ουκρανία αποτελεί έναν σημαντικό προμηθευτή σιτηρών και ηλιέλαιου. Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν μειωθεί ελαφρώς, αλλά εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υψηλές σε σύγκριση με αυτήν την περίοδο το 2021. Και τα χειρότερα θα μπορούσαν να έρθουν ακόμη αν η τιμή των λιπασμάτων – που συνδέεται με το κόστος του φυσικού αερίου – παραμείνει στα ύψη τις επόμενες σεζόν.

Οι παγκόσμιες τιμές των γεωργικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 30% από την εισβολή της Ρωσίας, με τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών να κυμαίνεται στο 10% τον Μάιο, σύμφωνα με έκθεση αγοράς της ΕΕ που επικαλείται το Politico. Το υψηλότερο κόστος λιπασμάτων σημαίνει ότι οι αγρότες σε όλο τον κόσμο θα τα χρησιμοποιούν με φειδώ και, ως εκ τούτου, θα παράγουν χαμηλότερες ποσότητες, κλιμακώνοντας πιθανώς μια κρίση σε μια έκτακτη ανάγκη εφοδιασμού.



Οι τιμές των τροφίμων δεν αναμένεται να μειωθούν από τα σημερινά υψηλά τους επίπεδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, δήλωσε η Beata Javorcik, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

Πάντως, ως καθαρός εξαγωγέας τροφίμων, η Ευρώπη είναι καλύτερα μονωμένη από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου οι κυβερνήσεις εξαρτώνται περισσότερο από τις ρωσικές και ουκρανικές εισαγωγές βασικών προϊόντων όπως το σιτάρι, και οι καταναλωτές ξοδεύουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των μισθών τους για να μείνουν σιτισμένοι.

«Σίγουρα δεν θα προέβλεπα λιμοκτονία στην Ευρώπη, αλλά σίγουρα οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο John Baffes, ανώτερος οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Παγκοσμίως, το σύστημα διατροφής κλυδωνίζεται στην κόψη του μαχαιριού. Πρόσφατοι αριθμοί των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα αυξήθηκε κατά 50 εκατομμύρια το 2021 σε σύγκριση με το 2020, και αυτός ο αριθμός σίγουρα θα αυξηθεί λόγω του πολέμου.

Περίπου το 17 τοις εκατό των διαπραγματεύσιμων θερμίδων στον κόσμο έχουν μπλοκαριστεί λόγω των ελέγχων των εξαγωγών που έχουν τεθεί από φοβισμένες ή καιροσκοπικές κυβερνήσεις, δήλωσε ο Javorcik της EBRD. Εάν η Ρωσία ακολουθήσει το παράδειγμά της και επιβάλει αυστηρή απαγόρευση εξαγωγής σιταριού σε ένα έτος που αναμένει μια μεγάλη συγκομιδή, αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά τα πράγματα. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η Ρωσία κατέστρεψε εσκεμμένα χωράφια σιταριού στην Ουκρανία αυτόν τον μήνα καθώς η συγκομιδή ξεκινά

Το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη
Σύμφωνα με το Politico, το χειρότερο σενάριο, από ευρωπαϊκή προοπτική είναι αν η επισιτιστική κρίση πυροδοτήσει ένα νέο κύμα μαζικής μετανάστευσης, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα πολιτικά συστήματα. Αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, έχουν κάνει παραλληλισμούς με τις ταραχές για τις τιμές του ψωμιού που προηγήθηκαν της Αραβικής Άνοιξης το 2011.

«Το σχέδιο πείνας του Πούτιν έχει σκοπό να δημιουργήσει πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, περιοχές που τρέφονται συνήθως από την Ουκρανία. Αυτό θα προκαλούσε αστάθεια στην ΕΕ» έγραψε πριν από μερικές εβδομάδες ο ιστορικός του Πανεπιστήμιου Γέιλ, Τίμοθι Σνάιντερ.



Πολυετής η κρίση
H ρωσική πίεση δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς η Ευρώπη εξακολουθεί να παρασύρεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Έπειτα από δύο χρόνια αναταραχής, η ανάκαμψη -στον βαθμό που υπήρχε- έχει σταματήσει λόγω διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και ανησυχιών για τις επιπτώσεις του πολέμου. Μια άλλη επιβραδυντική επίδραση αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα -η πρώτη αύξηση εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια- προκειμένου να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.

Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι η ΕΕ μπορεί να αποφύγει την ύφεση, αλλά αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη είναι εύθραυστη και η πλήρης διακοπή του αερίου πιθανότατα θα ωθούσε το μπλοκ σε ύφεση, όπως αναγνωρίζει η Κομισιόν.

Συνολικά, το σχέδιο της Ρωσίας για τα τρόφιμα και τα καύσιμα θα φέρει δύσκολες στιγμές για τους πολιτικούς που θέλουν να κρατήσουν τη γραμμή απέναντι στην Ουκρανία, παρόλο που οι αμφισβητίες τους τους κατηγορούν για τα δεινά των ψηφοφόρων τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τονίσει τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας «σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής», αλλά επισημαίνει ότι το βάρος βαραίνει τις εθνικές κυβερνήσεις.

«Δεν θα ακούσετε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λέει στους ανθρώπους πόσο χρόνο να περάσουν στο ντους, αυτό θα ήταν μια πρόκληση για την επιβολή μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Τιμ ΜακΦί.

Για πολλούς Ευρωπαίους, η μείωση της κατανάλωσης δεν θα είναι επιλογή, καθώς οι αυξανόμενες τιμές τους αναγκάζουν να επιλέξουν μεταξύ των τροφίμων και της θέρμανσης των σπιτιών τους. Στο Βέλγιο, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν από τους ταχύτερους στην ΕΕ, κατά 65,5%, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι άνθρωποι καταφεύγουν σε τράπεζες τροφίμων σε «πρωτοφανή» επίπεδα, δήλωσε ο Jozef Mottar, συντονιστής της Βελγικής Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων.

Αυτό σημαίνει ότι λίγοι θα περάσουν τους επόμενους μήνες και χρόνια χωρίς να κάνουν κάποιου είδους αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Εάν η επίθεση του Πούτιν είναι ανεκτή, οι Ευρωπαίοι πιθανότατα θα πρέπει να μάθουν να ταξιδεύουν λιγότερο, να τρώνε πιο λιτά και να φορούν ένα επιπλέον πουλόβερ, καταλήγει το Politico.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .