Τετάρτη, Ιουλίου 20

Γιατί οι Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο Έχουν Χαμηλό Μεταβολισμό


Οι περισσότεροι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο νιώθουν ότι ο μεταβολισμός τους δε λειτουργεί σωστά. Συχνά παρατηρούν αύξηση του σωματικού βάρους, με εναπόθεση σπλαχνικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

 
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μια νόσος με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο. Επηρεάζει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού, καθώς ένας μεγάλος αριθμός μεταβολικών διεργασιών ρυθμίζονται από τις θυρεοειδικές ορμόνες. 

Οι περισσότεροι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο νιώθουν ότι ο μεταβολισμός τους δε λειτουργεί σωστά, λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Ωστόσο, προβλήματα όπως ε
ύκολη κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας, μειωμένη πνευματική διαύγεια, δυσκοιλιότητα, διαταραχές στην έμμηνο ρύση και υπογονιμότητα, επώδυνοι και δύσκαμπτοι μύες, καθώς και διαταραχές στη διάθεση, συνδέονται άμεσα με την απορρύθμιση μεταβολικών διαδικασιών που προκαλούνται στους ασθενείς λόγω της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο. 
  
Στο Χασιμότο, ένας μεγάλος αριθμός μεταβολικών διεργασιών που ρυθμίζονται από τις θυρεοειδικές ορμόνες, υπολειτουργούν και επηρεάζουν τη συνολική κατάσταση λειτουργίας του οργανισμού.
  
Μεταβολικές διεργασίες όπου μειώνεται η απόδοση τους μπορεί να είναι:

  • Η παραγωγή ενέργειας
  • Η πέψη
  • Η αναδόμηση των ιστών
  • Η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
  • Η έκκριση ορμονών
  • Η παραγωγή αντισωμάτων
  • Η λειτουργία της καρδιάς
  • Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος
  • Οι καύσεις του οργανισμού
  • Η παραγωγή αίματος
  • Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Η λειτουργία του εντέρου και του στομάχου
 


Εικόνα 1: Ενδεικτικά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού. AACC. 
 
 
Αρκετά συχνά οι παραπάνω δυσλειτουργίες επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα κάποιων ασθενών, ακόμη και όταν οι αιματολογικές τους εξετάσεις δείχνουν ότι ο θυρεοειδής τους είναι ρυθμισμένος[i]-2
 
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η χρόνια φλεγμονή, 
μαζί με ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, επιβαρύνουν τη λειτουργία του θυρεοειδή και οδηγούν σε υπολειτουργία του αδένα.

Καθώς οι συγκεκριμένες ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές
 δεν ανιχνεύονται εύκολα με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις, παραμένουν για χρόνια και διαταράσσουν τη λειτουργία του οργανισμού συνολικά.
 
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο συμπεριλαμβάνει τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών, που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή και οδηγούν στην εκδήλωση της.

 
 
Ελλείψεις & Μεταβολικές Διαταραχές που Οδηγούν στην Εκδήλωση Χασιμότο
 
Οριακές ελλείψεις του οργανισμού και μεταβολικές διαταραχές, που είναι δύσκολο να εντοπιστούν με κοινές εργαστηριακές μεθόδους μέτρησης, δρουν απαρατήρητες για χρόνια.
 
Συνεχόμενα αυξανόμενος αριθμός μελετών, συνδέει συγκεκριμένες ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων και μεταβολικές διαταραχές με την εμφάνιση της νόσου και τη συμπτωματολογία που τη συνοδεύει.
 
Πρόκειται για ένα νόσημα που εκδηλώνεται λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας πολλαπλών διαταραχών, που συνδέονται με την δυσχέρεια διαχείρισης του σωματικού βάρους και την χαμηλή απόδοση του οργανισμού σε ενέργεια[3][4][5][6][7]:

  • Αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος (αυτοανοσία, ευπάθεια σε λοιμώξεις)
  • Έλλειψη βιταμίνης D
  • Έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών (μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά)
  • Ορμονική απορρύθμιση
  • Διαταραχή του μικροβιώματος
  • Χρόνια φλεγμονή
  • Μπλοκάρισμα του μεταβολισμού (παραγωγή ενέργειας)
  • Διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων
     
Οι παραπάνω παράγοντες, επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδή και του οργανισμού συνολικά.

Επιδρώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οδηγούν στην ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του θυρεοειδή αδένα, μπλοκάρουν τις καύσεις του οργανισμού και μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας.    

Αν δεν εντοπιστούν και δε διορθωθούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που επιβαρύνουν την υγεία των ασθενών με Χασιμότο, τα επίπεδα ενέργειας, το σωματικό βάρος, καθώς και η συνολικότερη κατάσταση του οργανισμού τους, επιδεινώνονται σταδιακά και σταθερά.
 
Είναι ωστόσο, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι ο εντοπισμός με εξειδικευμένες εξετάσεις και η διόρθωση των παραπάνω διαταραχών, με ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων και στη διατροφή, βελτιώνουν την πορεία της νόσου και την καθημερινότητα, αλλάζοντας ριζικά την πορεία της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο προς το καλύτερο.
 
Ο έγκαιρος εντοπισμός και η παρέμβαση, είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, την επαναφορά του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
 
Η νόσος του Χασιμότο, όπως και όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή και σταδιακή καταστροφή του αδένα. Η χρόνια φλεγμονή, αυτοτροφοδοτείται λόγω της έκκρισης χημικών ουσιών (κυτοκίνες) στους ιστούς που καταστρέφονται από την επίθεση του ανοσοποιητικού. Η όλη διαδικασία που ενισχύει τη φλεγμονή και εμποδίζει τη φυσιολογική διαδικασία επούλωσης[8].
 
Στην προσπάθεια του οργανισμού να προσαρμοστεί και να συνεχίσει να λειτουργεί υπό την παρουσία των ελλείψεων, των μεταβολικών διαταραχών και της χρόνιας φλεγμονής, προκύπτουν αλλαγές στη φυσιολογική του λειτουργία. Όταν αυτές δεν εντοπιστούν εγκαίρως, προκύπτουν αλλοιώσεις που είναι είτε μόνιμες είτε πολύ δύσκολο να αναστραφούν[9].
 
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά άτομα με νόσο του Χασιμότο, δεν μπορούν να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος, τις εναλλαγές στη διάθεση, την κόπωση και να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν και τη λήψη ορμονικής υποκατάστασης.
 
Για την ουσιαστική βελτίωση της κλινικής εικόνας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με νόσο του Χασιμότο,  η αντιμετώπιση της νόσου πρέπει να περιλαμβάνει, μαζί με την ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών, τον εντοπισμό και τη  διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που τη συνοδεύουν[10][11][12][13][14].
 
Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα. Ανιχνεύονται μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο. 
 
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.
 
Οι μεταβολομικές αναλύσεις εντοπίζουν μεταβολικές διαταραχές που προωθούν την ανάπτυξη και την εκδήλωση της νόσου Hashimoto και αφορούν:


  • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με Hashimoto[15,16].
     
  • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συνδέεται με κακή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και ανάπτυξη της νόσου του Χασιμότο. Η μειωμένη απόδοση των μιτοχονδρίων, οδηγεί το θυρεοειδή σε υπερ-λειτουργία και σταδιακή έκπτωση της λειτουργίας του[17,19].
     
  • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της νόσου[20].
     
  • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδεινώνουν την αυτοανοσία και επιταχύνουν την καταστροφή του αδένα[20,21]
     
  • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών[22,23,24].
     
  • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος[23].
     
  • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί[25].
     
Η σύγχρονη αντιμετώπιση της νόσου του Χασιμότο επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών, με τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδήγησαν στην ανάπτυξη της νόσου, ώστε να διατηρηθεί η βέλτιστη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού[24,26-28].

Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με νόσο του Χασιμότο, ιατρικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων επιφέρουν:


  • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του θυρεοειδή αδένα.
     
  • Διατήρηση και ενίσχυση της εναπομείνασας λειτουργίας του θυροειδή αδένα, η οποία επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόζεται μεταβολικά στις συνεχείς αλλαγές που απαιτούνται από τις ανάγκες της καθημερινότητας, επιτρέποντας μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.
     
  • Σταδιακή μείωση των επιπέδων των αυτο-αντισωμάτων.
     
  • Μείωση του αισθήματος κόπωσης και αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
     
  • Βελτίωση της διάθεσης και μείωση των έντονων συναισθηματικών μεταπτώσεων, λόγω της κακής λειτουργίας του αδένα. 
     
  • Μείωση του κινδύνου βλάβης σε άλλα όργανα και εκδήλωσης επιπρόσθετου αυτοάνοσου νοσήματος.
     
  • Βελτίωση του μεταβολισμού και επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους.
     
  • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.
     
Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Καθώς διορθώνονται οι αποκλίσεις από την ιδανική κατάσταση λειτουργίας, το σώμα ενεργοποιεί και πάλι τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες και εμφανίζει διαφορετικές ανάγκες.

Αλλαγές προκύπτουν ταυτόχρονα σε πολλαπλά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού με την έναρξη της αγωγής. Αυτές, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν και να διαχειριστούν κατάλληλα, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία αποκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαδικασίες αποκατάστασης του οργανισμού δεν προχωρούν, καθυστερώντας σημαντικά τη βελτίωση της υγείας.   

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.




Βιβλιογραφικές Αναφορές: 

[i] Is a Normal TSH Synonymous With “Euthyroidism” in Levothyroxine Monotherapy?
Sarah J. Peterson, Elizabeth A. McAninch, Antonio C. Bianco. 
The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2016
2. Thyroid hormones, T3 and T4, in the brain. Amy C. Schroeder and Martin L. Privalsky. 
Front. Endocrinol., 31 March 2014
Gut microbiome and its role in obesity and insulin resistance. Clare J Lee et al. Ann N Y Acad Sci . 2020 Feb.
[3] Gut microbiome and its role in obesity and insulin resistance. Clare J Lee et al. Ann N Y Acad Sci . 2020 Feb.
[4] Metabolic pressure and the breach of immunological self-tolerance Veronica De Rosa, Antonio La Cava & Giuseppe Matarese.18 October 2017. Nature Immunology.
[5] Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects. Dimitris Tsoukalas et al. Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021.
[6] Immunomodulatory Function of Vitamin D and Its Role in Autoimmune Thyroid Disease. Rui Zhao et al. Front. Immunol., 19 February 2021.
[7] Chronic Inflammation in the Context of Everyday Life: Dietary Changes as Mitigating Factors. Margină, D.; Ungurianu, A.; Purdel, C.; Tsoukalas, D. et al Int. J. Environ. Res. Public Health, MDPI (2020). Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17, 4135.
[8] The end of inflammation? New approach could treat dozens of diseases. National Geographic MARCH 4, 2022
[9] Metabolic features and regulation of the healing cycle—A new model for chronic disease pathogenesis and treatment. Robert K.Naviaux. Mitochondrion 2019
[10] Correlation Between Hashimoto's Thyroiditis-Related Thyroid Hormone Levels and 25-Hydroxyvitamin D Guanqun Chao, Yue Zhu, Lizheng Fang. Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Feb.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32117049/
[11] Multiple Nutritional Factors and the Risk of Hashimoto's Thyroiditis Shiqian Hu, Margaret P Rayman. Thyroid . 2017 May.
[12] Improving the Vitamin D Status of Vitamin D Deficient Adults Is Associated With Improved Mitochondrial Oxidative Function in Skeletal Muscle Akash Sinha et. al. J Clin Endocrinol Metab . 2013.
[13] Changes in Glucose-Lipid Metabolism, Insulin Resistance, and Inflammatory Factors in Patients With Autoimmune Thyroid Disease Yi Lei et. al. J Clin Lab Anal . 2019
[14] SERUM METABOLOMIC PATTERNS IN PATIENTS WITH AUTOIMMUNE THYROID DISEASE Jia Liu et. al. Endocr Pract . 2020 Jan.
15. Correlation Between Hashimoto's Thyroiditis-Related Thyroid Hormone Levels and 25-Hydroxyvitamin D Guanqun Chao, Yue Zhu, Lizheng Fang. Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Feb.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32117049/
16. Multiple Nutritional Factors and the Risk of Hashimoto's Thyroiditis Shiqian Hu, Margaret P Rayman. Thyroid . 2017 May. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28290237/
17. Improving the Vitamin D Status of Vitamin D Deficient Adults Is Associated With Improved Mitochondrial Oxidative Function in Skeletal Muscle Akash Sinha et. al. J Clin Endocrinol Metab . 2013. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23393184/
18. Enhanced oxidative stress in Hashimoto's thyroiditis: inter-relationships to biomarkers of thyroid function.Rostami R1, Aghasi MR, Mohammadi A, Nourooz-Zadeh J. Clin Biochem. 2013 Mar
19. Thyroid Hormone Effects on Mitochondrial Energetics Mary-Ellen Harper 1, Erin L Seifert.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18279015/
20. Changes in Glucose-Lipid Metabolism, Insulin Resistance, and Inflammatory Factors in Patients With Autoimmune Thyroid Disease Yi Lei et. al. J Clin Lab Anal . 2019https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31350776/ 
21. Introducing the thyroid gland as another victim of the insulin resistance syndrome. Jorge Rezzonico et al. Thyroid 2008. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18346005/
22. Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases. Evangelia Sarandi, Dimitris Tsoukalas et al. Advances in Clinical Chemistry. July 15, 2020. Elsevier Inc.
23. Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019, Published 1 November 2019. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmolb.2019.00120/full
24. Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Dimitris Tsoukalas et. al. Metabolites. 2020 Dec 8.
25. Environmental Exposures and Autoimmune Diseases: Contribution of Gut Microbiome M. Firoze Khan and Hui Wang. Front. Immunol., 10 January 2020
26. Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects. Dimitris Tsoukalas et al. 
Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021
.
27. Metabolic pressure and the breach of immunological self-tolerance Veronica De Rosa, Antonio La Cava & Giuseppe Matarese.18 October 2017.
28. Nature Immunology.Circulating metabolites in progression to islet autoimmunity and type 1 diabetes. Springer Link. Diabetologia, 2019 Dec.
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .