Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Η ακρίβεια «τρώει» τις χρυσές λίρες: Πόσες «σκότωσαν» οι Έλληνες μέσα σε 6 μήνες (Πίνακας)

 

Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που στο «σεντούκι» τους έχουν κάποιες χρυσές λίρες για… ώρα ανάγκης, ενώ κάποιοι άλλοι τα κατέχουν ως οικογενειακά κειμήλια.

Φαίνεται όμως, πως το τελευταίο χρονικό διάστημα, αρκετοί εξ’ αυτών υποχρεώθηκαν λόγω της παρατεταμένης και τεράστιας ακρίβειας να της «σκοτώσουν» για να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Πιο αναλυτικά, το επίμαχο διάστημα οι ιδιώτες φέρεται να έχουν πουλήσει πάνω από 32.000 τεμάχια (17.580 το α’ τρίμηνο και 14.506 το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους), όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2021 οι ρευστοποιήσεις μόλις ξεπερνούσαν τις 18.000.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα συγκεκριμένα δεδομένα δεν αποτελούν έκπληξη, δεδομένου ότι ανέκαθεν οι Έλληνες σε περιόδους κρίσεως στρέφονταν στα… σεντούκια, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη διαβίωσης

Λαμβάνοντας υπόψη, άλλωστε, ότι η τιμή που αγοράζει σήμερα η εποπτική αρχή υπολογίζεται στα 391 ευρώ/χρυσή λίρα, τότε οι πρώην κάτοχοί τους έλαβαν ένα ποσό της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το newmoney.gr, αυξημένες εμφανίζονται και οι αγορές χρυσών λιρών, με μερίδα επενδυτών, θορυβημένη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και την εκτίναξη του πληθωρισμού, να επιλέγουν αυτόν τον τρόπο, προκειμένου αφενός, να προστατέψουν τα χρήματά τους και αφετέρου, να κερδίσουν από τυχόν υψηλές αποδόσεις του πολύτιμου μετάλλου στο μέλλον.

Ειδικότερα, τους πρώτους έξι μήνες του 2022 η ΤτΕ πούλησε σχεδόν 6.000 τεμάχια (3.568 το α’ τρίμηνο και 2.420 το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους), αριθμός που έχει να καταγραφεί από το ίδιο διάστημα του 2018, οπότε και πούλησε σχεδόν 6.200 χρυσές λίρες.

Όσον αφορά στις τιμές που μπορεί κάποιος να αγοράσει από την ΤτΕ, αυτές συνεχίζουν να είναι με «καπέλο». Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δελτία τιμών που εκδίδονται σε ημερήσια βάση, το κόστος αγοράς ξεπερνά σήμερα τα 471 ευρώ, ήτοι αυξημένο κατά περίπου 21% σε σχέση με την τιμή που αποκτά λίρες από ιδιώτες.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία πωλήσεων εδώ

από topontiki

 teleytaiaexodos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.