Τετάρτη, Ιουλίου 13

Η νόσος COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου

Η νόσος COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου

Ζήσης Ψάλλας

Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται με τροφές όπως τα εσπεριδοειδή, τα θαλλασσινά και το κρέας. Ο σίδηρος αίμης από ζωική σάρκα έχει δομή που μεταφέρει τον σίδηρο σε διαλυτή μορφή, κάτι που τον εμποδίζει να συσσωρευτεί κατά την απορρόφηση. 

Η ανεπάρκεια σιδήρου εμφανίζεται όταν τα αποθέματα του σώματός μας εξαντλούνται επειδή δεν έχουμε καταναλώσει ή δεν έχουμε απορροφήσει αρκετό σίδηρο για να καλύψει τις ανάγκες μας. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι περιορίζουν τη διατροφή τους για θρησκευτικούς, κοινωνικούς ή ιατρικούς λόγους. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται επίσης να ανταποκριθούν όταν αυξάνονται οι ανάγκες τους σε σίδηρο, όπως π.χ. οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά που μεγαλώνουν.

Αλλά η έλλειψη σιδήρου μπορεί επίσης να συμβεί όταν το σώμα έχει αρκετό σίδηρο, αλλά δεν μπορεί να τον μεταφέρει αποτελεσματικά μέσα στα κύτταρα. Αυτό είναι κοινό σε άτομα με οξείες και χρόνιες λοιμώξεις, καρδιακές και αυτοάνοσες παθήσεις και καρκίνους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υποκείμενη νόσος πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα, αντί να βελτιωθεί η πρόσληψη σιδήρου. 

Η συνεχιζόμενη επιδημία COVID-9 έχει εισαγάγει πολλούς παράγοντες κινδύνου για έλλειψη σιδήρου. Γνωρίζουμε ότι η σοβαρή μόλυνση με το ιό SARS-CoV-2 μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μερικοί άνθρωποι μεταβολίζουν τον σίδηρο, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου έως και δύο μήνες μετά τη μόλυνση. Αυτό συμβάλλει σε συμπτώματα που αναφέρονται συνήθως μετά τη μόλυνση, όπως κόπωση και λήθαργος.

Η ανάκαμψη από την ίδια την πανδημία έχει επίσης επιδεινώσει τα προβλήματα εφοδιασμού με τρόφιμα, καθώς και την αυξανόμενη παγκόσμια ανισότητα εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν εμπόδια με την επισιτιστική ασφάλεια και τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που βοηθούν στην αύξηση της πρόσληψης σιδήρου. Το κόκκινο κρέας ή τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, μπορεί να μην είναι διαθέσιμα ή μπορεί ακόμη να είναι και απρόσιτα.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να πάρετε ένα από τα πολλά ευρέως διαθέσιμα συμπληρώματα σιδήρου για να προσπαθήσετε να αυξήσετε την πρόσληψή σας. Αλλά πριν στραφείτε στα συμπληρώματα, οι πηγές τροφίμων πρέπει πάντα να είναι πρώτης γραμμής. Σε περιπτώσεις διαγνωσμένων ελλείψεων, ένας επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης θα σας παράσχει περαιτέρω πληροφορίες όπου είναι απαραίτητα συμπληρώματα.

.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .