Κυριακή, Ιουλίου 31

«Social housing»: Ξεκίνησαν να «μαζεύουν» τα άδεια σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να σπιτώσουν τους λαθροεισβολείς;;


Θα αποφασίζει η κυβέρνηση ποιους θα βάλει στο κάθε σπίτι

Η κυβέρνηση μετά τις ψηφιακές ταυτότητες-πορτοφόλια αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή μία ρύθμιση η οποία θα αλλάξει για πάντα το τοπίο στην αγορά ακινήτων αλλά και πολλοί απορούν ήδη για το τι πραγματικά θα γίνει.Ειδικότερα, πρόκειται για το «social housing» (κοινωνική κατοικία), ένα πρόγραμμα που “τρέχουν” οι δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.

Οι παραπάνω Δήμοι θα κληθούν να δώσουν 8 χιλιάδες ευρώ στους ιδιοκτήτες κάθε κλειστού ακινήτου προκειμένου να τα ανακαινίσουν, αναβαθμίζοντάς τα ενεργειακά, ούτως ώστε να γίνουν λειτουργικά και κατοικήσιμα.

Αυτά τα κλειστά ακίνητα θα διατεθούν με μίσθωση 8-11 ετών σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (θα ενταχθούν άραγε και οι… «πρόσφυγες»;)

Το μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκές πόλεις με κορυφαίο το παράδειγμα της Βαρκελώνης, πρόκειται πιθανότατα ίσως πριν τον Σεπτέμβριο να τεθεί σε εφαρμογή στη Θεσσαλονίκη.

Ήδη τις επόμενες εβδομάδες τα πρώτα 50 κλειστά ακίνητα του δήμου Θεσσαλονίκης θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και ουσιαστικά θα προσφερθούν στο Δήμο (σ.σ. δηλαδή στο κράτος) με κόστος πολύ χαμηλότερο από εκείνο της εμπορικής τους αξίας.

Μάλιστα έχει τεθεί επί τάπητος και η ιδέα να υπάρξουν φοροαπαλλαγές και άλλα συναφή κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες, ιδίως στην περίπτωση που δεν θα εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον.

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν

Η περιβόητη πλατφόρμα, στην οποία θα εντάσσονται τα κενά σπίτια και σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη, θα περιλαμβάνει μία φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ιδιοκτήτες, τη λίστα με τα άδεια ακίνητα και φυσικά αναλυτικό χάρτη για το πού ακριβώς βρίσκονται.

Έτσι αφού προχωρήσουν τα διαδικαστικά και ο ιδιοκτήτης εκδηλώσει και ενυπόγραφα το ενδιαφέρον του, θα γίνεται ένας επιτόπιος έλεγχος από το κράτος και θα εκτιμάται πόσα χρήματα θα πρέπει να απαιτηθούν για να αναβαθμιστεί-ανακαινιστεί το σπίτι.

Στη συνέχεια θα υπογράφεται μία σχετική σύμβαση ανάμεσα στον εκάστοτε φορέα (διαφορετικός για κάθε πόλη) και τον ιδιοκτήτη, στην οποία θα αναφέρεται ρητώς ότι θα παραχωρεί το σπίτι του προς ενοικίαση με χαμηλό μίσθωμα για τα επόμενα 8-11 χρόνια.

Από εκεί και πέρα θα αποφασίζει το κράτος ποιους θα βάλει στο κάθε σπίτι. 

Όλοι οι “καλοθελητές” λειτουργούν με βάση τις συγκυρίες! Έτσι και εδώ ως πρώτη δικαιολογία για να φέρουν το παραπάνω μέτρο χρησιμοποιείται η εκτίναξη των ενοικίων και η εν τη γενέσει της πρόκλησης μίας στεγαστικής κρίσης, η οποία πλήττει κυρίως τη Θεσσαλονίκη.

 pronews.gr στο Instagram

Σε αυτό θα χρησιμοποιηθούν και τα στοιχεία από την πολύ πρόσφατη Απογραφή με σκοπό να χαρτογραφηθούν με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται τα κλειστά σπίτια στις δύο μεγαλουπόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .