Παρασκευή, Αυγούστου 26

Εφιαλτική ακρίβεια για τα βασικά προϊόντα! Σε απόγνωση οι Έλληνες!

ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Από την αρχή της λαίλαπας ανατιμήσεων στο χώρο της ενέργειας, είχαμε προειδοποιήσει ότι οι συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας και της παραγωγής, θα είναι ασύλληπτες. Περιττεύει να πούμε τι συνέπειες για τα νοικοκυριά, καθώς όλοι μας τις βιώνουμε με το που παίρνουμε στα χέρια μας τον λογαριασμό. Ενδεικτικό το γεγονός ότι ένα στα δύο νοικοκυριά έχουν πλέον οφειλές στους παρόχους και απειλούνται ακόμα και με διακοπή ρεύματος!

Αυτά τα μεγέθη δεν έχουν ξαναϋπάρξει στην Ελλάδα, ακόμα και μεταπολεμικά. Μιλάμε για ένα δις ευρώ οφειλές από τους καταναλωτές για τους λογαριασμούς ρεύματος, ποσό το οποίο θα αυξηθεί ραγδαία τόσο λόγω των αυξήσεων, όσο και λόγω της αδυναμίας των πολιτών να ανταπεξέλθουν στις υφιστάμενες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί, όταν έρχονται οι νέοι λογαριασμοί. Πρέπει να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ότι ακόμα και αυτά τα μεγέθη είναι εικονικά, διότι η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Το δικαίωμα των καταναλωτών να υπαχθούν σε ρυθμίσεις για τους λογαριασμούς που δεν μπορούσαν να εξοφλήσουν, απλώς μετέθεσε το πρόβλημα της στάσης πληρωμών για λίγους μήνες. Τώρα, θα το βρούμε μπροστά μας καθώς είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις των «τακτοποιημένων» οφειλών που δεν πρόκειται να αποπληρωθούν.

«Κόλαση» στα ράφια των σουπερμάρκετ

Είχαμε επίσης γράψει εδώ και 12 μήνες ότι η αύξηση στο κόστος της ενέργειας, ειδικά στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα επηρεάσει όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα να δημιουργηθούν τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις στο σύνολο των παρεχομένων προϊόντων, ακόμα και των βασικών αγαθών. Οι ανατιμήσεις λοιπόν έγιναν αισθητές από την αρχή του χρόνου, πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας την άνοιξη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, τον Σεπτέμβριο θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία «κόλαση» ακριβείας στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Μιλάμε για μεγάλες αυξήσεις πάνω στις ήδη αυξημένες τιμές που ήδη είχαν οδηγήσει τον καταναλωτή να μειώσει τις αγορές του.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Τι θα πληρώσουμε μετά τη νέα επιδότηση στο ρεύμα!

Εάν η εικόνα στα ράφια της μεγάλης Βρετανίας με τα λουκέτα πάνω στα βούτυρα φάνταζε «εφιάλτης», δυστυχώς τείνει να γίνει κανονικότητα. Σε συνδυασμό φυσικά με την κρίση στην Ουκρανία που έχει οδηγήσει σε έλλειψη βασικών διατροφικών προϊόντων τόσο στην πρωτογενή τους μορφή (ηλιέλαια) όσο και στην δευτερογενή τους (ζωοτροφές) που επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα. Η τελευταία εξέλιξη με την ιλιγγιώδη αύξηση του φυσικού αερίου, επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην βιομηχανία λιπασμάτων. Ήδη το μεγαλύτερο εργοστάσιο λιπασμάτων στην Πολωνία, δήλωσε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του λόγο της τιμής του φυσικού αερίου!

Αυτό θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των λιπασμάτων, δηλαδή νέα αύξηση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων, η οποία έρχεται να προστεθεί στο ράλι της τιμής στις ζωοτροφές που έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην κτηνοτροφία.

Σύμφωνα λοιπόν με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς, δεν θα υπάρξει προϊόν που να μην καταγράψει ποσοστιαία διψήφια αύξηση τους αμέσως επόμενους μήνες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ένα νέο χτύπημα στα εισοδήματα, την ώρα που ο πολίτης και η νοικοκυρά έχει μειώσει αισθητά τις αγορές του, μιλώντας πάντα για τα ήδη πρώτης ανάγκης.

Ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης λοιπόν θα είναι διττός. Ακόμα και αν υπάρχουν προϊόντα στα ράφια, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον καταναλωτή να τα αποκτήσει λόγο μείωσης της αγοραστικής του ικανότητας.

Δυστυχώς ουδείς από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αντιληφθεί τι θα σημάνει για ολόκληρη την εθνική οικονομία αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την κολοσσιαία αύξηση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο που για πρώτη φορά αναμένεται να ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .