Κυριακή, Αυγούστου 28

Σκάνδαλο υποκλοπών: «Κόκκινη γραμμή» – Ή διπλωματικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ ή ταχυδρόμος του μεγάρου Μαξίμου

Σκάνδαλο υποκλοπών: «Κόκκινη γραμμή» – Ή διπλωματικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ ή ταχυδρόμος του μεγάρου Μαξίμου

Το περιεχόμενο, οι διατυπώσεις και το ύφος της επιστολής του επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ προς την Κομισιόν για το σκάνδαλο των υποκλοπών προσομοίαζε περισσότερο σε «ταχυδρόμο» του μεγάρου Μαξίμου παρά σε διπλωμάτη που εκπροσωπεί την χώρα μας στην Ευρώπη

Η «κόκκινη γραμμή» που θεωρείται απαραβίαστη για κάθε διπλωμάτη είναι να μην ταυτίζει τα συμφέροντα της εκάστοτε κυβέρνησης με τα συμφέροντα της χώρας. Πόσο μάλλον, η αποστολή του, ως μέλους του κρατικού μηχανισμού, σε ένα άκρως ευαίσθητο για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας

υπουργείο, είναι να υπερασπίζεται τα διαχρονικά συμφέροντα της χώρας και όχι αυτά της κάθε φορά κυβέρνησης.

Προφανώς, η υπεράσπιση της κυβέρνησης της χώρας εντάσσεται στην αποστολή των διπλωματών. Όχι όμως και η ταύτισή τους με την εκάστοτε κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο, όταν αυτή έχει πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη, και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ζητούν εξηγήσεις. Τότε, επουδενί ένας διπλωμάτης πρέπει να υιοθετεί αβασάνιστα τους ισχυρισμούς των ενοίκων του μεγάρου Μαξίμου.

Τουναντίον, η δουλειά του είναι να προστατεύει από τα πολιτικά ολισθήματα το «πολιτικό κέντρο», την Αθήνα. Πρωτίστως, όμως, πρέπει να προφυλάσσει τη χώρα από τις κακοτοπιές, οι οποίες, ακριβώς, μπορούν να προκληθούν από τους ολέθριους χειρισμούς της εκάστοτε κυβέρνησης. Όπως της τωρινής, με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Διότι, άλλο είναι το αφήγημα που θέλουν να «πουλάνε» οι ελληνικές κυβερνήσεις στους «ιθαγενείς» (διότι έτσι βλέπουν τον λαό) και άλλο το πως αντιμετωπίζονται τα επικοινωνιακά παραμύθια τους προς εσωτερική κατανάλωση στο εξωτερικό.

Σπασμωδικές αντιδράσεις

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννης Βραΐλας, παρ’ ότι έμπειρος και καλός διπλωμάτης, ως λέγεται, υπέγραψε την επιστολή – απάντηση στην επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Κομισιόν, Ανα Γκαλιέγκο Τόρρες, που περιλαμβάνει διατυπώσεις, οι οποίες περισσότερο ταιριάζουν στο επικοινωνιακό παραμύθι του μεγάρου Μαξίμου, παρά σε διπλωματικό κείμενο.

Ανεξαρτήτως εάν το κείμενο υπαγορεύθηκε από το μέγαρο Μαξίμου ή όχι, γεγονός είναι ότι την ευθύνη για το περιεχόμενό της τη φέρει εκείνος που την υπογράφει. Στην προκειμένη ο Έλληνας διπλωμάτης.

Να σημειωθεί ότι αρκετές φορές στο πρόσφατο και μακρινό παρελθόν έχει συμβεί το ίδιο. Διπλωμάτες παραλαμβάνουν επιστολές που έχουν συνταχθεί στην Αθήνα από πολιτικά – κυβερνητικά στελέχη και τις μεταφέρουν στις διευθύνσεις μεγάλων ξένων εφημερίδων, ευρωπαϊκών και διεθνών Οργανισμών.

Πλην όμως, είναι η πρώτη φορά που, ενώ οι Βρυξέλλες, η Κομισιόν, ζητούν εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τις υποκλοπές, επειδή πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, εμφανίζεται μια επιστολή, όπου όχι μόνο δεν απαντά σε τίποτα, αλλά ξεδιπλώνει μια ανοικτή επίθεση τόσο κατά των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ, όσο και κατά της Κομισιόν. Αντί απολογίας, δηλαδή, ο στριμωγμένος περνάει -δήθεν- στην αντεπίθεση. Κάτι που δείχνει σπασμωδικές αντιδράσεις και πανικό.

Προαγωγές στο ΥΠΕΞ

Η Διεύθυνση Δικαιοσύνης της Κομισιόν είχε ζητήσει εξηγήσεις για το Predatorgate από τις 29 Ιουλίου 2022. Στις 2 Αυγούστου, όπως αποκάλυψε το site, Politico, η Διεύθυνση έλαβε επιστολή από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ. Η συνέχεια είναι γνωστή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να επιτίθεται στο Politico και την κυβέρνηση να γίνεται ρεζίλι διεθνώς.

«Πράκτωρ ΘΔ» – Η διπλωματία στην υπηρεσία του μεγάρου Μαξίμου

Δεκαπέντε ημέρες μετά την ελληνική απάντηση στην Κομισιόν, στις 17 Αυγούστου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράφει την «προαγωγή από τον βαθμό του πληρεξούσιου υπουργού Α στον βαθμό πρέσβη» οκτώ διπλωμάτων, μεταξύ των οποίων και του Ι.Βραΐλα, της πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, και άλλων. Την απόφαση συνυπογράφει ο Νίκος Δένδιας.

«Να τα βρούμε» με … κουβεντούλα

Η υπογραφή του Ι.Βραΐλα κάτω από ένα τόσο «άτσαλο» κείμενο, που πλειοδοτεί στις ακραίες «υπερασπιστικές» θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προκάλεσε έκπληξη σε έμπειρους διπλωματικούς κύκλους. Κατ’ αρχήν για τις … ατυχέστατες διατυπώσεις που περιλαμβάνει, αλλά και την … επίπληξη της επικεφαλής της Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Κομισιόν, επειδή -άκουσον, άκουσον- έβγαλε δημόσια στη σέντρα την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας της εγγράφως εξηγήσεις.

Τι γράφει, λοιπόν, ανάμεσα στα άλλα η επιστολή; Επιπλήττεται (!) η Ανα Γκαλιέγκο Τόρρες, επειδή ζήτησε γραπτώς εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Της συστήνει, δε, ως πιο «εποικοδομητικό βήμα» την … κουβεντούλα, όπως αυτή που είχε κάνει ο Ι.Βραΐλας μαζί της «κατά τη συνάντηση δύο μήνες πριν», και όχι την «γραπτή αλληλογραφία, βασισμένη σε δημοσιεύματα του Τύπου».

Κοντολογίς, ο κόσμος το’ χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Έχει γίνει πάταγος με τα δημοσιεύματα στον ελληνικό και τον ξένο Τύπο σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, έχει το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο βρει ότι έγινε απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη με το λογισμικό Predator, αλλά ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ γράφει στην επικεφαλής της Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Κομισιόν ότι καλύτερα είναι αυτά να λέγονται με καφέ ή τσάι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, παρά να ανταλλάσσονται επιστολές.

Ούτε λίγο ούτε πολύ της λέγει ότι είναι καλύτερα να μη βγαίνουν τα άπλυτα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην … ευρωπαϊκή φόρα. Νοοτροπίες που μάλλον προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην ίδια τη χώρα, και, όπως φάνηκε άλλωστε, οδήγησαν στη δημοσιοποίηση του θέματος αρχικά στο Politico, και κατόπιν, εξαιτίας των ολέθριων χειρισμών του κυβερνητικού εκπροσώπου, στον διασυρμό της χώρας.

Μαζί με τον Όρμπαν

Να σημειωθεί πως κάθε άλλο παρά τυχαίο πρέπει να θεωρείται ότι η διευθύντρια της Κομισιόν ζήτησε εγγράφως εξηγήσεις από την Ελλάδα. Όταν ο κόμπος των αποκαλύψεων φτάνει στο χτένι, κάτι τέτοιο αποτελεί συνηθισμένη πρακτική της Κομισιόν.

Ακόμα χειρότερα, τώρα η κυβέρνηση, με τις «απαντήσεις» που (δεν) έδωσε, κινδυνεύει να μπει το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ίδια λίστα με αυτό του Όρμπαν και παραγόντων στην Πολωνία που καταγγέλλονται για ωμή καταπάτηση των δημοκρατικών κανόνων εντός της ΕΕ. Καθίσταται εμφανές, λοιπόν, ότι το κόστος θα είναι σοβαρό για την ίδια τη χώρα και όχι απλά για τη σημερινή κυβέρνησή της.

Άπαντες γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτών των ατυχέστατων χειρισμών θα τα βρει μπροστά της η Ελλάδα, όταν κάποια στιγμή καταφύγει στην ΕΕ για να αποσπάσει στήριξη σε διάφορα θέματα.

Σοβαρό ατόπημα για Ανδρουλάκη

Στην επιστολή που υπογράφει ο Ι.Βραΐλας παρατηρούνται και άλλα σοβαρά ατοπήματα. Αναφέρεται, για παράδειγμα, σε «υποτιθέμενη απόπειρα» κοριάσματος του κινητού τηλεφώνου του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν.Ανδρουλάκη.

Έχει, άραγε, στα χέρια της η κυβέρνηση (ή ο Ι.Βραΐλας) κάποια στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ήταν «υποτιθέμενη»; Διότι, εξ όσων έχει γίνει γνωστό από τις έρευνες του Ευρωκοινοβουλίου στο κινητό του Ανδρουλάκη, δεν επρόκειτο για «υποτιθέμενη», αλλά για καραμπινάτη απόπειρα κοριάσματος με το Predator.

Στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο υπογράφων την επιστολή εμφανίζεται κυβερνητικότερος της κυβέρνησης. Μόνο που με τέτοιες διατυπώσεις και χωρίς να προσκομίζει αποδείξεις, ενισχύει την εκτίμηση ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. 

https://antinews.gr/%cf%83%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b4%ce%b1%ce%bb%ce%bf-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%80%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%cf%8c%ce%ba%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%ae/



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .