Δευτέρα, Αυγούστου 22

Διάγγελμα εξόδου από τα Μνημόνια: Τα έξι μεγάλα ψέματα που ειπώθηκαν από τα χείλη του πρωθυπουργού


 Ομοβροντία πυρών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το «παραπλανητικό προεκλογικό αφήγημα» του Μητσοτάκη

Σε ένα διάγγελμα-προσβολή για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε να πανηγυρίζει για την έξοδο από τα Μνημόνια, που, όμως, άφησαν γυμνή τη χώρα και υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών μας.

Και, συν τοις άλλοις, επιχείρησε, όπως συνηθίζει, να διαστρεβλώσει τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε μέσα από μια σειρά από ψευδείς δηλώσεις, κατά τη διάρκεια μιας ολοφάνερα απελπισμένης και ελάχιστα πειστικής «παράστασης θριάμβου». Πιο συγκεκριμένα, από τα χείλη του Έλληνα πρωθυπουργού ακούστηκαν τα ακόλουθα έξι μεγάλα ψέμματα:

 1. ΕΙΠΕ: «Κλείνει ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. Για να ξεπροβάλει, όμως, ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους».
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Με το δημόσιο χρέος να έχει αυξηθεί κατά 57 δισ. ευρώ στην τριετία Μητσοτάκη, τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να έχουν εκτιναχθεί μόνο το 2020 και το 2021 κατά 6,3 δισ. ευρώ και ένα στα δύο νοικοκυριά να μην μπορεί να αποπληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, δεν μπορεί να γίνει καμία σοβαρή κουβέντα για προοπτική της οικονομίας. Ίσως ο κ. Μητσοτάκης να βλέπει «ευημερία» από τα 7,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις σε «εκλεκτούς» με πρόσχημα την πανδημία και για τα μπόνους των «γαλάζιων golden boys» στις πρώην ΔΕΚΟ.
 2. ΕΙΠΕ: «Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων».
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Για να σηματοδοτηθεί το τέλος των Μνημονίων σε φόρους, μισθούς και συντάξεις θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2010. Όταν οι μισθοί και οι συντάξεις ήταν διπλάσιοι και τριπλάσιοι από τους σημερινούς, όταν δεν υπήρχαν 1.000.000 άνεργοι κι όταν δεν είχαν επιβληθεί χαράτσια, όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, κ.ά. Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν θα ήταν θρίαμβος αν εν έτει 2022 λέγαμε ότι… καταφέραμε να γυρίσουμε 12 χρόνια πίσω, αλλά ότι πετάξαμε μια δεκαετία.
 3. ΕΙΠΕ: «Η Ελλάδα σήμερα είναι μια άλλη Ελλάδα. Εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη και μεγάλη πτώση της ανεργίας, που ήδη μειώθηκε 3 μονάδες από πέρυσι και 5 από το 2019».
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Εν μέρει ο πρωθυπουργός είπε μια αλήθεια. Η Ελλάδα σήμερα είναι πράγματι μια άλλη Ελλάδα – είναι η σκιά του εαυτού της… Η ανάπτυξη που αποτυπώνεται στα χαρτιά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και τις μορφές παρα-εργασίας, με χαρτζιλίκια αντί μισθού. Για να γίνουν βολικοί οι δείκτες ανεργίας «καταργήθηκε» ο ΟΑΕΔ και το κοινωνικό ασανσέρ έχει σπάσει. Το αόρατο «συμβόλαιο» που διέπει κάθε κοινωνία, ότι με σκληρή δουλειά ο πολίτης θα βελτιώσει τη ζωή του, δεν υπάρχει πλέον με τέτοιους ψωρομισθούς…
 4. ΕΙΠΕ: «Κι όμως, σ’ έναν αβέβαιο κόσμο, η χώρα μας βαδίζει με τη βεβαιότητα της συνέπειας και του αποτελέσματος (…) Αυξάνοντας τα συλλογικά έσοδα από την υπεραπόδοση της οικονομίας».
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Εν μέσω πανδημίας και τώρα ενεργειακής κρίσης – ακρίβειας, η κυβέρνηση απομυζεί τους πολίτες με ΦΠΑ και τέλη. Πριν για μάσκες και τεστ Covid, τώρα για προϊόντα σούπερ μάρκετ, βενζίνη, ρεύμα. Από εκεί προέρχονται τα υπερέσοδα της οικονομίας, από την επίθεση στο μέσο πορτοφόλι. Όχι επειδή η κυβέρνηση «άνοιξε» δουλειές στην οικονομία.
 5. ΕΙΠΕ: «Στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν, ο λαός μας υπέφερε πολλά. Όμως απέδειξε και πολλά. Χάρη στις δικές του θυσίες, η πατρίδα στάθηκε γρήγορα στα πόδια της (…) Όταν χρειάστηκε, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν και συστρατεύτηκαν με την Πολιτεία και τις υπεύθυνες δυνάμεις απέναντι στις κοινές απειλές. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου».
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο ελληνικός λαός δεν θέλησε να κάνει καμία θυσία σαν αυτές που εννοεί ο κ. Μητσοτάκης. Στο δημοψήφισμα του 2015, και παρά την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ, το 62% είπε «όχι». Υπήρξε επιβολή των «θυσιών» από ΔΝΤ, Ε.Ε. και υπερμάχους των Μνημονίων, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να ευχαριστεί τον ελληνικό λαό. Δεν υπέστησαν όσα υπέστησαν για να προωθήσουν τη δική του καριέρα.
 6. ΕΙΠΕ: «Σήμερα η κυβέρνηση, πριν ακόμη κλείσει η πρώτη της τετραετία, γράφει τους τίτλους τέλους σε μια πολυετή δοκιμασία. Ας τους μετατρέψουμε, λοιπόν, σε πρόλογο μιας νέας, συναρπαστικής διαδρομής».
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η δοκιμασία των Μνημονίων και όποιας επιτήρησης αναμένεται να τελειώσει σε περίπου μισό αιώνα, όταν -ίσως- θα έχουν εξοφληθεί τα μνημονιακά δάνεια. Αν, επίσης, η συναρπαστική διαδρομή που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης έχει να κάνει με τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, τότε σ’ αυτή την κούρσα οι επιβάτες είναι λίγοι και προκαθορισμένοι. Ο λαός δεν χωράει…

Η σκληρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

 • ΣΥΡΙΖΑ: «Ο πιο αδίστακτος και χυδαίος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης, αυτός που θα μείνει στην Ιστορία για το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και την κακοποίηση του κράτους δικαίου, απηύθυνε μια προεκλογική ομιλία με ξαναζεσταμένα ψέματα».
 • ΠΑΣΟΚ: «Οι διθυραμβικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη για “ιστορική μέρα” και ότι δήθεν “ξεπροβάλει ένας νέος ορίζοντας ανάπτυξης και ευημερίας για όλους” έχουν αποκλειστικό στόχο να στήσουν ένα παραπλανητικό προεκλογικό αφήγημα».
 • ΚΚΕ: «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του πρωθυπουργού περί “ανάπτυξης και ευημερίας για όλους” καταρρέουν με τον πιο επίσημο τρόπο, συνολικά μπροστά στην πολιτική που με σταθερότητα θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών για την εξυπηρέτηση των λίγων».
 • Ελληνική Λύση: «Η πανηγυρική δήλωση του πρωθυπουργού για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τεκμηριώνει για άλλη μια φορά ότι έχουμε μια κυβέρνηση εκτός πραγματικότητας και έναν πρωθυπουργό που ζει σε παράλληλο σύμπαν. (…) Δυστυχώς, τον “λογαριασμό” που δημιούργησε θα κληθούν να τον πληρώσουν οι επόμενες γενιές Ελλήνων, όταν ο ίδιος θα αποτελεί ένα θλιβερό παρελθόν».
 • ΜέΡΑ 25: «Φαίνεται πως ο Αύγουστος είναι για τους μνημονιακούς διαχρονικά, ο μήνας της “εξόδου”. “Έξοδο από τα Μνημόνια” βάπτιζε τον Αύγουστο του 2018 ο κ. Τσίπρας, βάζοντάς μας στο 4ο Μνημόνιο μέχρι το 2060. “Έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία” βαπτίζει τώρα ο κ. Μητσοτάκης τη νέα λιτότητα και λεηλασία που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .