Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Χαράτσι στους καταναλωτές φυσικού αερίου υπό τον φόβο λουκέτων

Τα χρήματα αυτά θα ξεκινήσουν οι Γερμανοί να τα πληρώνουν από την 1η Οκτωβρίου και θα πάνε στους εισαγωγείς φυσικού αερίου

Τελικά δεν αποφεύχθηκε η έκτακτη εισφορά στην Γερμανία για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Και μάλιστα ήταν σχεδόν διπλάσιο απόν ότι αναμενόταν. Οι ειδικοί το υπολόγιζαν στο 1,5 σεντ του ευρώ ανά κιλοβατώρα και η κυβέρνηση το ανέβασε στα 2,419 σεντ ανά κιλοβατώρα.

Τα χρήματα αυτά θα ξεκινήσουν οι Γερμανοί να τα πληρώνουν από την 1η Οκτωβρίου και θα πάνε στους εισαγωγείς φυσικού αερίου, όπως η Uniper -που βρίσκεται ήδη σε καθεστώς κρατικής στήριξης – προκειμένου να πληρώσουν χωρίς προβλήματα το πανάκριβο πλέον, εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Απώτερος στόχος είναι η αποτροπή χρεοκοπιών κρίσιμων εταιρειών ενέργειας τον δύσκολο προσεχή χειμώνα. Όπως ανέλυσε η γερμανική ραδιοφωνία DLF στην πράξη, όποιος καταναλώνει πχ. 10.000 κιλοβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον 240 ευρώ εξαιτίας του πρόσθετου τέλους συν ενδεχομένως ΦΠΑ 19%.

H έκτακτη εισφορά έρχεται να προστεθεί πάντως στα ήδη αυξημένα τιμολόγια ενέργειας στη Γερμανία, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ να προαναγγέλλει και νέες ελαφρύνσεις προς τους πολίτες που πλήττονται περισσότερο πχ. μέσω επέκτασης των επιδομάτων στέγασης και θέρμανσης.  Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του γερμανικού Ινστιτούτου «Χανς Μπέκλερ» που πρόσκειται στα γερμανικά συνδικάτα, το ειδικό τέλος για το φυσικό αέριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού έως και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 7,5%, επομένως σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο θα μπορούσε να ανέλθει στο 9%.

 .iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.