Πέμπτη, Αυγούστου 25

«Πράκτωρ ΘΔ» – Η διπλωματία στην υπηρεσία του μεγάρου Μαξίμου

«Πράκτωρ ΘΔ» – Η διπλωματία στην υπηρεσία του μεγάρου Μαξίμου

Την πρώτη του «γκάφα» ως επικεφαλής της ΕΥΠ, διέπραξε ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και νυν «αρχιπράκτωρ ΘΔ» (Θεμιστοκλής Δεμίρης), παραδεχόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, ότι παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, κ.ο.κ. Εάν, πάντως, δεν επρόκειτο για λάθος διατύπωση εν τη ρύμη του λόγου, τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα

Γκάφα ή δημόσια απειλή ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί όποιον και όποτε θέλει, αποτελεί η δήλωση του «πράκτορος ΘΔ», του έως πρότινος γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, και τώρα διορισμένου διοικητή της ΕΥΠ, συνταξιούχου διπλωμάτη, Θεμιστοκλή Δεμίρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής;

Όπως και να’ χει, μια τέτοιου είδους δήλωση απλά δεν διατυπώνεται και μάλιστα δημόσια. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πολιτική «γκάφα». Εάν, πάντως, δεν επρόκειτο για λάθος εν τη ρύμη του λόγου, τότε φαίνεται ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της κυβερνητικής Δανιμαρκίας, αφού πρόκειται για δήλωση απαξίωσης των βασικών κανόνων του δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική διπλωματία, εάν ληφθεί υπόψιν η απάντηση που εδόθη από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ στην Κομισιόν, όταν η δεύτερη ζήτησε εξηγήσεις από την Αθήνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πρόκειται για απαράδεκτη απάντηση που είναι εμφανές ότι έχει γραφτεί από το μέγαρο Μαξίμου και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στην ΕΕ λειτούργησε ως «πλειοδοτών ταχυδρόμος» της επιστολής προς την ΕΕ. Πρακτική που καθιστά τους Έλληνες διπλωμάτες υποτακτικούς στις θελήσεις του μεγάρου Μαξίμου.

Ομολογίες στη Βουλή

Τι φέρεται να είπε, λοιπόν, ο Θ.Δεμίρης στην Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα έκρινε την τοποθέτησή του ως επικεφαλής της ΕΥΠ; Όταν ρωτήθηκε εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Θανάση Κουκάκη, φέρεται να απάντησε: «Έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, a priori κανείς δεν εξαιρείται…». 

Κάτι που, όπως ήταν φυσικό, αμέσως βουλευτές της αντιπολίτευσης έσπευσαν να ερμηνεύσουν ως ομολογία ότι παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, κ.λ.π..

Καστανίδης: Να κληθεί εκ νέου ο διοικητής της ΕΥΠ για να δώσει εξηγήσεις εάν παρακολουθούνται και αυτή τη στιγμή πολιτικά πρόσωπα

Άραγε, ο Θ.Δεμίρης, ο οποίος υποτίθεται ότι στις δεκαετίες της θητείας του ως διπλωμάτης έχει μάθει να απαντά με διπλωματικό «έξυπνο» τρόπο, έχει συνειδητοποιήσει τι είπε στη Βουλή; Διότι εάν απαντούσε με αντίστοιχο τρόπο κατά τις επαφές που είχε ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών με εκπροσώπους ξένων δυνάμεων, τότε δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά ως προς το εάν η ελληνική διπλωματία βγήκε ποτέ κερδισμένη από αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, αυτή η ομολογία έχει και τη χειρότερη όψη της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που την εκλαμβάνουν ως ευθεία απειλή ότι η κυβέρνηση και η ΕΥΠ, κατά παράβαση κάθε έννοιας πολιτικών κανόνων σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, θα συνεχίσει να παρακολουθεί ανεξέλεγκτη όποιον πολιτικό αντίπαλό της ή δημοσιογράφο θέλει.

Να σημειωθεί πως ο Θ.Δεμίρης θεωρείται πολύ κοντά στο περιβάλλον της «φαμίλιας Μητσοτάκη», και ως εκ τούτου, η δήλωσή του εκλαμβάνεται ως διαβεβαίωση ότι ο ίδιος θα «προστατεύσει» το μέγαρο Μαξίμου και τα συμφέροντα της «οικογένειας» στο μέτωπο του μείζονος σκανδάλου των υποκλοπών. Τα συμφέροντα της χώρας, της δημοκρατίας και της Υπηρεσίας Πληροφοριών, άραγε, θα τα προστατεύσει; 

Η τοποθέτησή του στην ΕΥΠ, μετά την εκδίωξη του αποδιοπομπαίου τράγου, πρώην διοικητή της Υπηρεσίας, Παναγιώτη Κοντολέοντος, θεωρήθηκε εξ αρχής ως «υπόθεση της φαμίλιας Μητσοτάκη». Ο Θ.Δεμίρης φέρεται επιλογή πρέσβεως, πρώην στενής συνεργάτιδος του πρωθυπουργού και της «φαμίλιας Μητσοτάκη», η οποία έλυνε και έδενε στο υπουργείο Εξωτερικών, το 2019, μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Με «ντιρεκτίβα» της, ως λέγεται, ο Θ.Δεμίρης ανασύρθηκε από τη ναφθαλίνη της… σύνταξης, και τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οικογενειακή υπόθεση» – Από το υπουργείο Εξωτερικών στην ΕΥΠ – Ιστορίες κατασκοπείας και υποκλοπών

Ο διορισμός Δεμίρη ως διοικητού της ΕΥΠ εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση.

Βουλή: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο διορισμός Θ. Δεμίρη ως διοικητή στην ΕΥΠ

«Γκάφα» ευρωπαϊκών διαστάσεων

Εκτός από την «γκάφα» Δεμίρη στη Βουλή, κατεγράφη ένα ακόμα σοβαρό ατόπημα. Πρόκειται για την απάντηση που έδωσε η Αθήνα στην επιτροπή δικαιοσύνης της Κομισιόν, η οποία ζητούσε εξηγήσεις για το Predatorgate (στις 29 Ιουλίου).

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Politico, στις 2 Αυγούστου η Κομισιόν έλαβε επιστολή από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι:

-«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη ευαισθησία, θα θεωρούσαμε συνετό στο μέλλον να αποφεύγετε να ενστερνίζεστε βιαστικά συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που έρχονται από πολιτικά Μέσα τα οποία δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητά τους».

-«Οι ελληνικές αρχές είναι στη διάθεση της Επιτροπής, με πνεύμα συνεργασίας και με διάθεση να εργαστούν από κοινού για τον κοινό μας στόχο που είναι η προστασία του κράτους δικαίου. Πιστεύω ειλικρινά ότι ένα τέτοιο πρώτο βήμα θα ήταν πιο εποικοδομητικό από το να ακολουθούμε τη διαδικασία της αλληλογραφίας, η οποία είναι βασισμένη σε δημοσιεύματα Μέσων ενημέρωσης που πρέπει να αποδειχτεί αν είναι τεκμηριωμένα».

Το κείμενο αυτό υπογράφει ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννης Βραΐλας, ένας έμπειρος και καλός διπλωμάτης, για τον οποίο θεωρείται δύσκολο να έχει συντάξει ο ίδιος ένα τόσο «άτσαλο» κείμενο, όπου δεν δίδονται απαντήσεις, και το μόνο που κάνει είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να «προστατεύσει» το μέγαρο Μαξίμου.

Κατά εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, το κείμενο αυτό, το οποίο περί άλλα τυρβάζει, και περιορίζεται σε ανούσιες επιθέσεις κατά ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ, έχει συνταχθεί στο μέγαρο Μαξίμου και οι Έλληνες διπλωμάτες απλά έπαιξαν τον ρόλο του … γραμματοκομιστή. Όπως και να’ χει, με το συγκεκριμένο κείμενο πλειοδοσίας στις ακραίες επιλογές της κυβέρνησης, οι Έλληνες διπλωμάτες μάλλον προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην ίδια τη χώρα, αντί να προστατεύουν τα συμφέροντά της.

Άραγε, ο Ι.Βραΐλας δεν άκουσε εκεί στις Βρυξέλλες ότι το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο διαπίστωσε απόπειρα κοριάσματος του κινητού τηλεφώνου του Ν.Ανδρουλάκη; Τα ΜΜΕ φταίνε γι’ αυτό; Από που κι ως που στο κείμενο γίνονται «διαγνώσεις» ότι επρόκειτο για «υποτιθέμενη απόπειρα» κοριάσματος του τηλεφώνου Ανδρουλάκη; Έχει ιδίαν άποψη ο Ι.Βραΐλας γι’ αυτό; ‘Η ακολούθησε τις εντολές του μεγάρου Μαξίμου, το οποίο σε λίγο θα μας πει ότι επρόκειτο για «κατά φαντασία» απόπειρα υποκλοπής των συνομιλιών του Ανδρουλάκη, του Κουκάκη, κ.α.; Όλα αυτά δεν περιποιούν τιμή στους επαγγελματίες της διπλωματίας. 

Διεθνής διασυρμός

Και τι κέρδισε η κυβέρνηση από αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις πανικού, τις απαντήσεις της και τις επιθέσεις της προς τον εγχώριο και διεθνή Τύπο; Απλά, να διασυρθεί διεθνώς η ίδια και η χώρα.

Ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις της προς την εφημερίδα, New York Times, «εισέπραξε» ένα ακόμα πρωτοσέλιδο κείμενο εις βάρος της.Ειδικότερα, ως απάντηση στις επιθέσεις του μεγάρου Μαξίμου εναντίoν των ΝΥΤ, η εφημερίδα επέλεξε να κάνει πρωτοσέλιδο το άρθρο του δημοσιογράφου της, Αλεξάντερ Κλαπ, στη διεθνή έκδοση (International edition).

Επιπλέον, «εισέπραξε» τις διαμαρτυρίες του site Politico μετά τις κυβερνητικές επιθέσεις εναντίον του ΜΜΕ.

Ακόμα, έντονες ήταν οι αντιδράσεις και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελλάδα στο πρόσωπο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Ξένου Τύπου στην Ελλάδα στο πρόσωπο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

«Τα μέλη της ΕΑΞΤ -αναφέρει η Ένωση στην ανακοίνωσή της- θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας, έχοντας πλήρη

«Τα μέλη της ΕΑΞΤ -αναφέρει η Ένωση στην ανακοίνωσή της- θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας, έχοντας πλήρη συνείδηση του ρόλου μας και της αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης που εκπροσωπούμε, και τηρώντας τους υψηλότερους κανόνες δεοντολογίας. Θα ήμασταν ευτυχείς εάν το ίδιο έπραττε στο εξής και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, από τον οποία αναμένουμε τη δημόσια αναγνώριση του σφάλματός του και την απόσυρση κάθε στοχοποιητικού στοιχείου αυτής».

 

 

https://antinews.gr/%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%ba%cf%84%cf%89%cf%81-%ce%b8%ce%b4-%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%cf%83/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .