Πέμπτη, Αυγούστου 25

Η γάτα του Schrodinger

schroedingerfull

Το συγκεκριμένο παράδοξο αξίζει, γιατί το ευρύ κοινό πιθανότερα έχει παρανοήσει το πείραμα.

Ο Σρόντιγκερ ήταν αυστριακός φυσικός – θεωρητικός βιολόγος – ιδιοφυΐα, και μάλλον πιο πολύ σκυλόφιλος. Δημοσίευσε το 1935 ένα φανταστικό πείραμα με μία γάτα, ένα κουτί, δηλητήριο και αρκετή φαντασία. Γιατί; Γιατί ήθελε να δείξει στον κόσμο τα παράδοξα της κβαντομηχανικής.

Η κβαντική φυσική απέχει πολύ από τον κόσμο μας. Ενώ στον αντιληπτό κόσμο κυριαρχεί η νευτώνεια φυσική( η γνωστή φυσική του σχολείου), όταν οι φυσικοί έφτασαν μέσα στο άτομο, είδαν ότι τα πράγματα ήταν αλλιώς. Έτσι εκεί θεμελιώθηκε η κβαντική φυσική, η φυσική που περιγράφει τον μικρόκοσμο.

Πολύ χοντρικά, δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε απόλυτα την κατάσταση ενός συστήματος. Οι ιδιότητες ενός κβαντικού συστήματος κυβερνώνται από την κυματική εξίσωση του μαντέψτε-ποιου. Υπάρχουν μόνο πιθανότητες που δηλώνουν κατά πόσο πιθανό (sic) είναι, ένα σύστημα να είναι στην τάδε κατάσταση.

ΟΜΩΣ, σύμφωνα με τον πιο συνηθισμένο τρόπο ερμηνείας της κβαντομηχανικής (Copenhagen interpretation), ένα σύστημα αν δε μετρηθεί, θα έχει ταυτόχρονα όλες τις δυνατές ιδιότητες που είναι πιθανές σύμφωνα με την εξίσωση που είπαμε, θα είναι δηλαδή σε μία υπερθέση (μεγάααλο θέμα). Αφού γίνει η μέτρηση, το σύστημα καταρρέει σε ένα θέση. Να και τα προβλήματα κατά το Σρόντιγκερ και μάλλον κάποιο επιθετικό απωθημένο του:

Υποθέστε ότι έχουμε γάτα παγιδευμένη μέσα σε κουτί. Η γάτα δεν μπορεί να βγει, και μαζί της υπάρχει ένα μπουκαλάκι με δηλητήριο, ένα ραδιενεργό στοιχείο, ένας μετρητής, και ένα σφυρί. Ο μετρητής ενεργοποιείται αν το ραδιενεργό στοιχείο εκπέμψει ένα σωματίδιο (που στο κάτω-κάτω αυτό κάνουν τα ραδιενεργά στοιχεία). Μόλις ενεργοποιηθεί απελευθερώνει το σφυρί, το οποίο σπάζει το μπουκαλάκι, το οποίο απελευθερώνει το δηλητήριο, το οποίο σκοτώνει τη γάτα.

Το πρόβλημα; Η πιθανότητα να εκπέμψει το ραδιενεργό στοιχείο το σωματίδιο περιγράφεται από τους νόμους της κβαντικής. Είπαμε όμως ότι το κουτί είναι κλειστό. Οπότε η παρατήρηση δεν μπορεί να γίνει. Οπότε σύμφωνα με την κβαντική, το σύστημα του ραδιενεργού στοιχείου βρίσκεται σε μία υπερθέση στην οποία και έχει εκπέμψει ένα σωματίδιο και δεν το έχει εκπέμψει!

Οπότε αλυσιδωτά, το μπουκαλάκι και έχει σπάσει και δεν έχει σπάσει, και η γάτα είναι ταυτόχρονα νεκρή και ζωντανή.

Υπόψιν, περιγράφουμε ένα θεωρητικό πείραμα. Ο Σρόντιγκερ δημιούργησε το παράδοξο για να καταδείξει τις επιπλοκές που προκαλούσε η κβαντική στο μακρόκοσμο, και να κρίνει μία δημοσιευμένη θεωρητική σκέψη της εποχής. Αφήστε τη γάτα σας ήσυχη.

.newsfilter.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .