Παρασκευή, Αυγούστου 26

Με δωρεάν ...ληγμένα τρόφιμα θα αντιμετωπίσουν την επερχόμενη πείνα στην ΕΕ!

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ....
Με δωρεάν ...ληγμένα τρόφιμα θα αντιμετωπίσουν την επερχόμενη πείνα στην ΕΕ!

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Με «αξιοποίηση» των απορριμμάτων τροφίμων και την δωρεάν διάθεση ληγμένων τροφίμων, σκοπεύει η ΕΕ να περιορίσει την σπατάλη στα τρόφιμα και να εξασφαλίσει τροφή, σε ευάλωτες ομάδες, ενόψει της επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης!

Αυτό τουλάχιστον, προκύπτει από πρόσφατη απάντηση της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδη, προς τον Λιθουανό ευρωβουλευτή της Ομάδας των Πρασίνων Bronis Ropė, σχετικά με την αντιμετώπιση του φάσματος της πείνας, που ήδη απειλεί την ΕΕ.

Στην ερώτηση του, ο Λιθουανός ευρωβουλευτής, σημείωνε ότι, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο επείγουσα προτεραιότητα καθώς και ότι, η επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων απαιτεί όχι μόνο εθελοντικές πρωτοβουλίες και δεσμευτικούς στόχους για τα κράτη μέλη, αλλά και νομοθεσία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις απειλές για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο επείγουσα προτεραιότητα.

Εξέφραζε δε την άποψη ότι, μια λύση είναι οι αλυσίδες λιανικής να δωρίσουν προϊόντα τροφίμων που λήγουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, που βοηθούν τις ευάλωτες ομάδες να αποκτήσουν πρόσβαση σε τρόφιμα και σημείωνε ότι, καθώς τα τρόφιμα γίνονται πιο ακριβά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αυτούς τους οργανισμούς για βοήθεια.

Στην απάντηση της η Επίτροπος Κυριακίδη, αναφέρει ότι η Κομισιόν δεν σκοπεύει, σε αυτό το στάδιο, να υποχρεώσει τους λιανοπωλητές να δωρίζουν τρόφιμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, παραδέχεται όμως ότι η Κομισιόν απεργάζεται σχέδιο περιορισμού και «αξιοποίησης» των απορριμμάτων τροφίμων.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:

Απάντηση της κας Κυριακίδη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (24.8.2022)

- Για να είναι αποτελεσματική, η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων απαιτούνται στοχευμένα μέτρα και δράσεις για αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων, όπως η διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων, που μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εθνική κατάσταση.

Ενώ η Κομισιόν δεν σκοπεύει, σε αυτό το στάδιο, να καταστήσει υποχρεωτικό για τους λιανοπωλητές να δωρίζουν τρόφιμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, έχει επιδιώξει ενεργά τη διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων ως αναπόσπαστο μέρος των δράσεων της ΕΕ για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων από την υιοθέτηση της Κυκλικής Οικονομίας του 2015, ιδίως μέσω της έγκρισης των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τη δωρεά τροφίμων .

Η αναθεωρημένη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα και στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, καλεί τα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν τη δωρεά τροφίμων και άλλη αναδιανομή για ανθρώπινη κατανάλωση

Η Κομισιόν σκοπεύει να προτείνει στόχους, σε επίπεδο ΕΕ για μείωση των απορριμμάτων τροφίμων έως το τέλος του 2023, γεγονός που θα κινητοποιήσει περαιτέρω τα κράτη μέλη, στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων.

Σύμφωνα με την ιεραρχία των απορριμμάτων, η διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων είναι συνήθως το πρώτο βήμα σε οποιοδήποτε εθνικό πρόγραμμα πρόληψης της σπατάλης τροφίμων.

Η αναθεωρημένη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα καλεί επίσης τα κράτη μέλη να παράσχουν κίνητρα για την εφαρμογή της ιεραρχίας των απορριμμάτων, με φορολογικά κίνητρα για δωρεά τροφίμων που αναφέρονται ως παράδειγμα.

 https://www.zougla.gr/kosmos/article/me-dorean-ligmena-trofima-8a-antimetopisoun-tin-eperxomeni-pina-stin-e

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .