Πρώτα να τελειώνουμε με το ρεπορτάζ. Ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος ο Β’ Μητσοτάκης ο Γ΄, δεν «φέρεται» να εργάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο ως διαπιστευμένος βοηθός του δεξιού ισπανού ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς, όπως γράφουν διάφορα ηλεκτρονικά Μέσα. Το ρεπορτάζ του Documento, που αποκάλυψε την είδηση, είναι σωστό. Ο γιος του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι διαπιστευμένος βοηθός του ισπανού ευρωβουλευτή, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τον ιστότοπο του Ευρωκοινοβούλιου.


Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές, αυτές δεν κυμαίνονται μεταξύ 1.680 και 7.740 ευρώ, ανάλογα με την εμπειρία και τα προσόντα, όπως γράφεται. Κυμαίνονται μεταξύ 1.936 και 8.917 ευρώ. Οι μισθοί του κάθε είδους προσωπικού καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 31, που πρωτοψηφίστηκε το 1962 και έκτοτε έχει υποστεί πάρα πολλές συμπληρώσεις και τροποποιήσεις. Ο παρακάτω πίνακας είναι από την επικαιροποιημένη για το 2022 παρουσίαση του Κανονισμού (σελ. 230).


Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές, αυτές δεν κυμαίνονται μεταξύ 1.680 και 7.740 ευρώ, ανάλογα με την εμπειρία και τα προσόντα, όπως γράφεται. Κυμαίνονται μεταξύ 1.936 και 8.917 ευρώ. Οι μισθοί του κάθε είδους προσωπικού καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 31, που πρωτοψηφίστηκε το 1962 και έκτοτε έχει υποστεί πάρα πολλές συμπληρώσεις και τροποποιήσεις. Ο παρακάτω πίνακας είναι από την επικαιροποιημένη για το 2022 παρουσίαση του Κανονισμού (σελ. 230).


Οι μισθοί που αναφέρονται στον πίνακα είναι οι βασικοί. Δεν περιλαμβάνουν διάφορα πρόσθετα. Για παράδειγμα, προβλέπεται ακόμα και επίδομα εγκατάστασης ή επανεγκατάστασης, ίσο με ένα βασικό μισθό (άρθρο 132α).

Ο βαθμός του διαπιστευμένου βοηθού καθορίζεται από τον ευρωβουλευτή που τον διορίζει (άρθρο 130). Σε ποιο βαθμό κατατάχτηκε ο γιος του Μητσοτάκη και τι μισθό παίρνει; Πιστεύετε τον Πονς που «πέταξε» ότι τον κατέταξε στην 1η βαθμίδα; Είναι δυνατόν να δηλώνεις «πολύ περήφανος που έχω τον Κωνσταντίνο ως έναν από τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς μου. Οχι μόνο λόγω του ακαδημαϊκού του υποβάθρου και των ικανοτήτων του αλλά και επειδή είναι ένας ταλαντούχος νέος» και να τον βάζεις στην πρώτη βαθμίδα; 

Δεν κολλάνε ακαδημαϊκό υπόβαθρο, ικανότητες και ταλέντο με την πρώτη βαθμίδα. Εμείς μόνο άμα δούμε τη σύμβαση θα σιγουρευτούμε, όμως οι συμβάσεις δεν είναι δημοσιεύσιμες. Ας τη δώσει στη δημοσιότητα ή ο Πονς ή ο υιός Μητσοτάκης. Σημειώνουμε ότι για εμάς αυτό δεν είναι το κύριο.

Οταν ρωτήθηκε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεσολάβησε για να προσλάβει τον γιο του, ο Πονς απάντησε ξερά: «Οχι»! Ρίξτε μια ματιά στα ονόματα των δέκα κοινοβουλευτικών βοηθών του Πονς (δικαιούται και ως αντιπρόεδρος ομάδας), που δημοσιεύσαμε παραπάνω. Οι εννιά είναι Ισπανοί και ένας Ελληνας, ο γιος του Μητσοτάκη! Αντιλαμβάνεστε, δεν χρειάζεται να κάνουμε εμείς σχόλιο.

Τον λόγο που ο Μητσοτάκης έβαλε τον γιο του σε έναν ισπανό ευρωβουλευτή και όχι σε κάποιον της ΝΔ τον αντιλαμβάνεστε. Ξεκάρφωμα το λέει ο λαός μας. Χαζό ξεκάρφωμα (σιγά που θα έμενε κρυφό ή σιγά που θα χάψει κανένας το παραμύθι ότι ο γιος του Μητσοτάκη γύριζε στο Στρασβούργο και στο Λουξεμβούργο μ’ ένα πάκο βιογραφικά και έψαχνε με αγωνία να τον πάρει κάποιος ευρωβουλευτής για βοηθό και βρέθηκε ο Πονς).

Τον λόγο που επιλέχτηκε ο Πονς εύκολα μπορούμε να τον αντιληφθούμε. Οταν σου ζητάει χάρει ο πρωθυπουργός μιας χώρας δύσκολα αρνείσαι. Η ΝΔ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχει ευρωβουλευτές και ο Πονς θέλει στήριξη, γιατί σίγουρα φιλοδοξεί κάποια στιγμή να ανέβει κι άλλο τα σκαλιά της ιεραρχίας και στη δεξιά ευρω-ομάδα και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Γιατί ο Μητσοτάκης έστειλε το γιο του ως διαπιστευμένο βοηθό στο Ευρωκοινοβούλιο; Για να κάνει το… αγροτικό του. Ο νεαρός έβγαλε γυμνάσιο-λύκειο στο Κολλέγιο Αθηνών κι αμέσως τον έστειλαν στη Βοστόνη (σιγά που θα κάθονταν να δώσει πανελλαδικές παρέα με την πλέμπα και με τον κίνδυνο να αποτύχει). Σπούδασε ό,τι σπούδασε εκεί, χωρίς να μας το λέει ακριβώς (η δυναστεία έχει γερούς δεσμούς με συγκεκριμένα αμερικάνικα ιδιωτικά πανεπιστήμια), γύρισε, έκανε το στρατιωτικό του (λέμε τώρα) και το μόνο για το οποίο έγινε γνωστός στην Ελλάδα ήταν κάτι γελοίες αναρτήσεις στο facebook και η παρουσία του στο διεθνή κορτ του τένις για να στηρίξει την αγάπη του. Στο Ευρωκοινοβούλιο θ’ αρχίσει να τρίβεται με την αστική πολιτική, να αποκτά γνωριμίες, ώστε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να μπει στην εγχώρια αστική πολιτική, με τη δυναστεία να τον στηρίζει με όλα τα (ουκ ολίγα) μέσα που έχει στη διάθεσή της. 

Τη μεγαλύτερη αδελφή του τη βόλεψαν στη Goldman Sacks και μετά στη CVC Capital Partners (λίγο μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και γενικά την έντονη δραστηριοποίηση της φίρμας στην Ελλάδα), με ένα συμβόλαιο αποδοχών ναααα (μετά συγχωρήσεως), αποτέλεσμα των… τεράστιων ικανοτήτων που έχει στα 24 χρόνια της, τη μικρότερη την έβαλαν για σπουδές στις ΗΠΑ, ο γιος (ο μεσαίος από τα τρία παιδιά) προορίζεται για την ελληνική αστική πολιτική.

Ιδια ήταν και η διαδρομή του Κυριάκου: Κολλέγιο Αθηνών, ΗΠΑ, «δουλειά» σε τράπεζες στην Ελλάδα και (λίγο) στο εξωτερικό (στην ελληνική αστική πολιτική προηγούνταν η Ντόρα), βουλευτιλίκι και μετά την ήττα της αδελφής από τον Σαμαρά διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ (τα υπόλοιπα είναι γνωστά).

Ιδια ήταν και η διαδρομή του (ηλικιακά αρκετά μεγαλύτερου) εξαδέλφου Κώστα Μπακογιάννη: Κολλέγιο, ΗΠΑ, Ευρωκοινοβούλιο (οποία σύμπτωσις!), «σύμβουλος» της μάνας του στο υπουργείο Εξωτερικών, δήμαρχος Καρπενησίου, περιφερειάρχης Στερεάς, δήμαρχος Αθήνας και υποψήφιος να διαδεχτεί τον θείο όταν τον «τζάσουν» οι δεξιοί από την αρχηγία.

Ο ξάδερφος άργησε κάπως, μάλλον γιατί… δεν τα έπαιρνε τα γράμματα και ήταν «αχαΐρευτος», όπως είχε εξομολοιγηθεί κάποτε on camera η γιαγιά Μαρίκα.

 

 

Η δυναστεία, όμως, έχει τα μέσα να «τακτοποιεί» και τους «αχαΐρευτους». Γι’ αυτό και μπορούμε να φανταστούμε το βασικό σχήμα με το οποίο θα πορευτεί η δυναστεία τα επόμενα χρόνια. Ο Μπακογιάννης θα κατέβει στην Α’ Αθήνας, όπου έχει στημένο το μηχανισμό (τον είχε από παλιά η μάνα του). Η Ντόρα θα αποσυρθεί. Την έδρα στα Χανιά θα πάρει ο γιος Μητσοτάκης ή θα κατέβει ο Κυριάκος στα Χανιά και θα δώσει στο γιο την έδρα στη Β’ Αθήνας, όπου επίσης έχουν στημένο το μηχανισμό που έβγαζε πρώτο βουλευτή τον Κυριάκο. Κάπως έτσι…

Γράφτηκε –και σωστά- ότι ο 22χρονος γιος του Μητσοτάκη έπιασε τη δουλειά στο Στρασβούργο, την ώρα που συνομήλικοί του μ’ έναν τοίχο πτυχία ψάχνουν για δουλειά σε καμιά καφετέρια με τα 713 (μεικτά) που «προσέφερε» ο μπαμπάκας του. Ομως, ο γιος του Μητσοτάκη δεν πήγε στο Στρασβούργο για τα λεφτά (αν και η οικογένεια φημίζεται για τον… έρωτά της για τα λεφτά – ούτε τον πυρετό τους δε χαρίζουν οι Μητσοτάκηδες). Πήγε για να κάνει το «αγροτικό» του, ώστε να μπει στην ελληνική αστική πολιτική σκηνή, ως μέλος της δυναστείας Μητσοτάκη, που έχει… κληρονομικό δικαίωμα. Αυτό είναι το κύριο θέμα.

ΥΓ. «Ηταν ένας εξαιρετικός κοινοβουλευτικός άνδρας και κοινοβουλευτικός ρήτορας. Ηταν σημαντικός για την παράταξή του, που παρά την ένταση της εποχής απέφυγε να υιοθετήσει τη μισαλλοδοξία ως εργαλείο για την προώθηση του πολιτικού του σχεδιασμού… Οφείλω να του αναγνωρίσω και να του πιστώσω τους χαμηλούς και προσεκτικούς τόνους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής σε μια περίοδο που η έξαρση της εθνικιστικής ρητορικής απειλούσε με αποσταθεροποίηση τη γειτονιά μας». Αυτά είπε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη παππού ο Αλέξης Τσίπρας, στο πολιτικό μνημόσυνο που οργάνωσε γι’ αυτόν η Βουλή στις 7.6.2017 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Για να μην ξεχνιόμαστε…

Κι επειδή εμείς ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ, παραπέμπουμε σ’ ένα άρθρο μας που γράφτηκε τότε που ο Τσίπρας (και όχι μόνο) εγκωμίαζε τον Μητσοτάκη. Μια μαρτυρία για τον γενάρχη της δυναστείας: