Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Καταγγελία: ΜΚΟ ετοιμάζεται να εισπράξει λεφτά Δήμου από τις ανεμογεννήτριες

Νέες καταγγελίες που αφορούν υπόθεση με την εμπλοκή ΜΚΟ στην περιοχή των Δελφών και συγκεκριμένα τη Δεσφίνα, όπου έχει κατασκευαστεί το γνωστό αιολικό πάρκο, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα η δημοτική παράταξη «Ανανεωτική Δύναμη Δελφών» τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι: «Υπάρχει η φημολογία ότι η Μ.Κ.Ο. κάνει ενέργειες για να λάβει αυτή (αντί για τον Δήμο Δελφών) το ποσοστό 3% που είχε υποσχεθεί ο αρχικός ιδιοκτήτης του αιολικού πάρκου Δεσφίνας, κ. Γιώργος Ανεμοδουράς στον Δήμο μας, μόλις ολοκληρωνόταν η επένδυση».

Όπως αναφέρει η δημοτική παράταξη αποκλειστικοί διαχειριστές της ΜΚΟ με τον τίτλο «Κοινωφελής Οργανισμός Δεσφίνας»- Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία. είναι ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Δεσφίνας κ. Ευστάθιος Μαντζώρος και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δεσφίνας κ. Χαράλαμπος Καλλιακούδας.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί τελικά θα πρόκειται για μια πρωτοφανή συμφωνία, αφού αυτά τα χρήματα τα λαμβάνουν κανονικά οι Δήμοι για τις τοπικές κοινωνίες, από τα αιολικά πάρκα και όχι οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε διοργανώσεις λαϊκών βραδιών και πανηγυριών.

Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ το αρχικό κεφάλαιο της ΜΚΟ ανερχόταν τον Μάρτιο του 2022 σε 500 €, έχει διαρρεύσει στην τοπική κοινωνία ότι το κόστος για την διοργάνωση εκδήλωσης με την Πέγκυ Ζήνα στις 5 Αυγούστου του 2022 στη Δεσφίνα ξεπερνάει τις 20.000 €.

Τα ποσά από το αιολικό δεν είναι μικρά, καθώς μόνο τα πρώτα χρήματα που έπεσαν στην περιοχή ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ. Συγκεκριμένα η Δεσφίνα (και ο Δήμος Δελφών) αρχίζουν να εισπράττουν τεράστια νούμερα από την επένδυση των Ανεμογεννητριών.

Τα πρώτα 325.000 ευρώ από τις ανεμογεννήτριες πέρασαν ήδη πριν αρκετό χρονικό διάστημα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δελφών.

Το 80% για την Κοινότητα Δεσφίνας και το 20% για τον υπόλοιπο Δήμο Δελφών.

Μάλιστα καλούνται να διαχειριστούν αυτούς τους τεράστιους πόρους κάποιοι που συστηματικά υπονόμευσαν την επένδυση πριν την έναρξη, αλλά και κατά την ώρα της υλοποίησης, ενώ η Ανανεωτική Δύναμη Δελφών θέτει σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο χρηματοδότησης της συγκεκριμένης ΜΚΟ. Δηλαδή πώς και από πού προέρχονται τα χρήματα που διαχειρίζεται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ανανεωτικής Δύναμης Δελφών

Το μάθαμε και αυτό… Δραστηριοποιείται εδώ και λίγο καιρό στην περιοχή μας νομικό πρόσωπο – Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) με τον τίτλο «Κοινωφελής Οργανισμός Δεσφίνας»- Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία.

Αποκλειστικοί διαχειριστές της εταιρείας είναι ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Δεσφίνας κ. Ευστάθιος Μαντζώρος και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δεσφίνας κ. Χαράλαμπος Καλλιακούδας.

Ακόμη δεν λειτούργησε καλά καλά ο Κοινωφελής Οργανισμός Δεσφίνας και άρχισε να σκορπά και να υπόσχεται χρήμα προς διάφορες κατευθύνσεις:Χορηγίες χιλιάδων ευρώ σε πολιτιστικούς συλλόγους, συμμετοχή σε τοπικές εκδηλώσεις κλπ.

Τα ερωτήματα είναι πολλά:

Α) Είναι φυσιολογικό και αποδεκτό κατά τον κ. δήμαρχο και γενικότερα κατά την δημοτική αρχή να συστήνουν μέσα στην θητεία τους μια Μ.Κ.Ο. ένας αντιδήμαρχος κι ένας πρόεδρος Κοινότητας;

Β) Αν δηλαδή ένας υπουργός παρέα μ’ έναν υφυπουργό συστήνανε μέσα στην θητεία τους μια Μ.Κ.Ο. στον χώρο των αρμοδιοτήτων τους, θα ήταν όλα εντάξει για τον πρωθυπουργό της χώρας;

Γ) Ποιοι είναι οι πόροι αυτής της εταιρείας; Έχει λάβει ή έχει ζητήσει χορηγίες ή άλλες εκδουλεύσεις από εταιρείες ή ιδιώτες, που με οποιονδήποτε τρόπο συνεργάζονται με τον Δήμο Δελφών;

Δ) Έχει αυτή η Μ.Κ.Ο. σχέσεις με τον Δήμο Δελφών;

Ε) Ποιες είναι οι δαπάνες της μέχρι σήμερα και πώς έχουν αυτές χρηματοδοτηθεί;

Στ) Πώς μπορεί να συμπράττουν ως συνιδρυτές σε εταιρεία πολιτικά πρόσωπα με εργαζομένους του Δήμου, αυτοί δηλαδή που με βάση την νομοθεσία ασκούν την εποπτεία των ΟΤΑ με αυτούς που λογοδοτούν στους παραπάνω;

Αποτελεί έτσι κι αλλιώς ενέργεια πρωτοφανή, προκλητική και πέρα από κάθε πολιτική δεοντολογία και τάξη δυο εν ενεργεία αυτοδιοικητικοί και μάλιστα σε κορυφαίες θέσεις ευθύνης, να ιδρύουν Μ.Κ.Ο. μέσα στην θητεία τους!

Ακόμη και ο πιο καλόπιστος αντιλαμβάνεται ότι εδώ έχουμε προσπάθεια άσκησης εξουσίας με εξωθεσμικό τρόπο και διακίνησης χρήματος προς διάφορες κατευθύνσεις με απλουστευμένες διαδικασίες, χωρίς δημόσιο λογιστικό, χωρίς Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ.

Ελπίζουμε αυτήν την φορά ο κ. Δήμαρχος Δελφών να αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα και ότι είναι υποχρεωμένος να δώσει συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι να υπεκφύγει ως συνήθως.

Το βασικό ερώτημα της υπόθεσης είναι αν όλο αυτό βρίσκεται έχει την έγκριση και την ανοχή του Δημάρχου Δελφών ή όχι.

Αναμένουμε άμεσα απαντήσεις από τον κ. Ταγκαλή. Του προτείνουμε μάλιστα, αν δεν έχει να δώσει μια πολύ τεκμηριωμένη και ικανοποιητική απάντηση στους συνδημότες μας, να ζητήσει απευθείας τις παραιτήσεις των συνεργατών του!

Υ.Γ.: Υπάρχει η φημολογία ότι η Μ.Κ.Ο. κάνει ενέργειες για να λάβει αυτή (αντί για τον Δήμο Δελφών) το ποσοστό 3% που είχε υποσχεθεί ο αρχικός ιδιοκτήτης του αιολικού πάρκου Δεσφίνας, κ. Στέλιος Ανεμοδουράς στον Δήμο μας, μόλις ολοκληρωνόταν η επένδυση.

Θυμίζουμε ότι το θέμα ήρθε προς ψήφιση από εμάς στο Δημοτικό Συμβούλιο το καλοκαίρι του 2019, αλλά ο τότε νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Ταγκαλής απαίτησε την απόσυρση του, ώστε να το χειριστεί η νέα δημοτική αρχή, που αναλάμβανε τον Σεπτέμβριο του 2019.

Λίγους μήνες μετά ξαναρωτήσαμε τι γίνεται με αυτήν την τόσο σημαντική υπόθεση, αλλά και πάλι δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Δήμαρχος αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα του θέματος και την τεράστια ευθύνη που φέρει ήδη για την καθυστέρηση και πολύ περισσότερο για τυχόν απώλεια του πολύ μεγάλου αυτού περιουσιακού στοιχείου, προς όφελος τρίτων…

Αναμένουμε απαντήσεις!

 https://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/kataggelia-mko-etoimazetai-na-eispraxei-lefta-dimoy-apo-tis-anemogennitries/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.